nedeľa 27. novembra 2011

Vianočná reťazovka (1)


1. Čo máš na Vianociach najradšej?
Možno to bude znieť ako klišé ale najradšej na Vianociach mám fakt, že sme všetci celá rodina spolu. A tým nemyslím len našu domácnosť ale celú našu rodinu, ktorá sa na Vianočné sviatky stretne.

2. Aké zvyky máš v rodine?
So zvykmi začíname už samozrejme od rána a tak by nám čo najviac chutila večera (občas sa to môže zdať ako hladovka :D) tak do večera nejeme a nie nejde o žiadne prasiatko, ktoré by sme chceli vidieť. Keďže sme veriaca rodina vždy pred tým ako si zasadneme k štedrovečernej večeri prečítame si pasáž z Biblie potom sa spoločne pomodlíme a sadneme si k stolu. Čo sa týka zvykov ako krájať jablko alebo hádzať orechy to nedodržiavame neviem ale nikdy mi to nijak nechýbalo zato si každý zoberieme oblátky dáme na ne med, nakrájaný cesnak (ktorý ja každoročne odmietam :D) a skôr ako sa do nich pustíme nám otec každému urobí n čele znak kríža (občas to preženie a to potom má človek prilepené vlasy na čelo :D) Potom sa už všetci pustíme do kapustnice bez ktorej sú už ani štedrovečernú večeru nevieme predstaviť a tešíme sa na ňu hádam aj celý rok keďže pri inej príležitosti ako je Štedrý deň sa u nás nerobí. A keďže by sa na nemalo jesť mäso teda ako rezne a tak tradične máme rybu no nikto z nás (okrem otca ktorý má tradične kapra, ktorému ja každoročne náročky dám meno :D) netúži preberať kosti máme filé a majonézový šalát. Po večeri sa všetci usadíme v obývačke a rozbaľujeme spoločne darčeky pozeráme filmy a vyjedáme sladkosti zo stromčeka, či zo stola. :D  

3. Do kedy si veril/a na Ježiška?
Tak toto si skutočne vôbec nepamätám. :) Jediné na čo si spomeniem je ako nás mama vyháňala s otcom na štedrý deň von a za ten čas dala pod stromček darčeky a keď sme sa vrátili a videli balíčky pod stromčekom boli sme celí natešení, že u nás bol Ježiško. 

4. Aké darčeky najradšej dostávaš?
Najradšej, no nebudem klamať sú to knihy. :) Ale poteší ma po pravde každý darček ak je daný zo srdca :)  
  
5. Aký je tvoj najobľúbenejší darček z detstva?
Hmm tak to bolo skutočne dávno takže na ten si asi nespomeniem. Pamätám si na bábiku a potom už si viem spomenúť len na knihy poväčšine o histórií (niekto jednoducho vedel, čo ma zaujíma :) ), ktoré som každoročne dostávala pod stromček u babky. 

3 komentáre:

  1. ako správny knihomol aj ty zbožnuješ knihy :P :) maminka - ježiško ;) pekná to predstava :D a to ste sa nikdy nepýtali prečo musíte ísť von? :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. no hej čo narobím na tento typ darčekov mám slabosť :D
    a vieš, že ani nie :) asi sme to brali tiež ako takú tradíciu :) a to, že sa vždy potom objavili darčeky? no to nás len utvrdzovalo v tom, že prišiel Ježiško, veď kto iný by nám dal darčeky všakže :P

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentujete moje články, veľmi si to cením. Snažím sa na každý komentár, skôr či neskôr odpovedať. :) Prosím vás, nepoužívajte v komentároch vulgárne a urážlivé slová.