streda 24. júla 2013

Lena Riečanská – Nebo peklo raj

Autor: Lena Riečanská
Počet strán: 224
Rok vydania: 2011
Vydavateľstvo: Motýľ
Anotácia: Život sa vie s nami pohrať. Raz sa cítime ako v raji, inokedy je to úplné peklo. Marcel padá z problému do problému. Keď stretne svoju životnú lásku, konečne dospeje, ibaže osud sa s ním nepríjemne zahrá a jeho šťastie sa rúca ako domček z karát. Agáta po dovŕšení osemnástky opúšťa detský domov. Usiluje sa zaradiť do bežného života. Nepripravená sa ocitne vo víre intríg a falše. Svoju lásku stretne za podivných okolností. Oddá sa jej bezhlavo, prehliada nedostatky aj spôsob života milovaného muža. Bezvýhradne ho obdivuje a nasleduje. Hrdinovia príbehu sa ocitnú na pokraji priepasti, keď potrebujú pevnú pomocnú ruku. Stihnú sa jej zachytiť? Znamená podaná ruka symbol neba, pekla alebo ich zavedie do pokojného raja?

Kniha Nebo peklo raj je knihou troch príbehov. V prvých dvoch sledujeme dvoch hlavných hrdinov – Marcela a Agáty. A čo tretí príbeh? V tom sa osudy týchto dvoch prepletú a my uvidíme ako to vyzerá, keď sa dvaja mladí ľudia s takou rozdielnou minulosťou stretnú.


Prvý príbeh je príbehom jedného z dvojice hlavných hrdinov – Marcela. Marcel nebol plánované dieťa on sa totiž svojim rodičom tak akosi pritrafil. A tak si povedali, že čo im Boh doprial o to sa postarajú no a samozrejme Marcel ako taký Benjamín rodiny bol parádne rozmaznávaný, prešlo  mu všetko, smel všetko a dostal všetko. Rodičia skrátka výchovu svojej najmladšej ratolesti absolútne nezvládli, čo sa samozrejme na jeho správaní pekne podpísalo. Už od začiatku som vedela, že Marcel mi nesadne práve pre to akej výchovy sa mu dostalo a to, čo z neho vďaka nej vyrastalo. Marcel bol prosto drzý, rozmaznaný fagan, ktorý sa nevedel vpratať do kože. Vždy, keď sa objavil jeho brat Jano som s ním súhlasila i keď sa na adresu svojho mladšieho brata nezdržal vulgarizmov mal pravdu no nik ho nepočúval.

Marcel preliezal z prúseru do prúseru a zázrakom sa mu vyhýbali následky jeho činov. Ja osobne som dúfala, že aspoň raz si vyžerie to čo si sám navarí no čas nakoniec ukáže sám a jeho činy samozrejme následky mať raz budú.

V druhej časti knihy zasa sledujeme príbeh druhej hlavnej hrdinky celej knihy Agáty Májovej. Agáta na rozdiel od Marcela nemala od narodenia na ružiach ustlané po pravde mala po narodení ustlané pod stromom a tak sa už v útlom detstve ocitla v detskom domove. Na rozdiel od Marcela nemala všetko, nemala prakticky nič no i napriek tomu z nej vyrástla skvelá mladá žena i keď s komplexom zo svojho výzoru. Po pravde som nechápala prečo si myslí, že nie je pekná ale, keď som ďalej čítala ako sa k nej správali deti v domove chápala som prečo sa v nej zakorenil pocit, že ju krása zďaleka obišla. No samozrejme Agáta bola krásna. Možno nebola vhodná na módnu prehliadku ani na obálku časopisu a mala aj istý hendikep no vnútornú krásu jej uprieť nemožno (i keď tú dnes berie do úvahy málokto).

Agáta si musela po odchode z domova nájsť svoje miesto vo svete a ja som jej držala palce pri každom nezdare som bola smutná s ňou, keď sa jej niečo podarilo tešila som sa. Od začiatku som jej skrátka držala palce. Našťastie sa našli ľudia, ktorí jej boli ochotní pomôcť. Možno si niekto povie aké je to nereálne, veď v dnešnej dobe takto realita nevyzerá no úprimne ak toto niekto povie asi mu nikto nikdy nezištne nepomohol (čo je škoda). Agáta bola skromná, milá a vďačná za každú drobnosť, za všetko čo jej kto v dobrom ponúkol a preto si ma jej príbeh získal omnoho viac ako príbeh Marcela, ktorý si nevážil nič, z toho čoho sa mu v živote dostalo.

Posledný príbeh, ktorý sa v knihe nachádza je ako som spomínala príbehom, kde sa Marcel a Agáta stretnú. Sama som bola zvedavá ako dopadne, keď sa stretnú osobnosti s tak rozdielnou minulosťou a tak rozdielnou výchovou. Ona – tichá, skromná a on – rebel. No a ako to dopadlo? To prezrádzať nebudem. Dozviete sa to ak knihu otvoríte.

Všetky príbehy, ktoré boli v knihe obsiahnuté mali dačo do seba. Pri jednom som mala chuť hlavnej postave zakrútiť krkom prípadne mu dať pár výchovných, dúfala, že sa spamätá a krútiac hlavou sledovala ako to s ním ide parádne z kopca. V ďalšom som hrdinke držala palce, sledovala ako si hľadá svoje miestočko vo svete, prácu, sledovala jej nezdary, ako jej závistlivci hádžu polená pod nohy ale i to ako jej tí dobrí podávajú pomocnú ruku.

Do knihy Nebo peklo raj som sa pustila na základe anotácie. Vlastne, keď nad tým tak uvažujem v prvom rade  za to môže rozprávanie samotnej autorky, po ktorom som si povedala – tak toto si musím prečítať. Téma ma zaujala a ja som verila, že ma kniha bude baviť a veru nesklamala som sa.  Kniha ma zaujala od prvých viet až po poslednú bodku.

Kniha sa mi čítala veľmi dobre, vlastne som ju doslova hltala, pretože je písaná sviežim a pútavým štýlom. Hádam ani nebolo miesto, kde by som sa nudila a musela sa premáhať v pokračovaní. Prevracala som stránky neschopná ju odložiť, pretože som jednoducho chcela vedieť ako príbeh, ktorý na 224 stránkach autorka rozpovedala, dopadne.

Nebo peklo raj je prvou knihou od Leny Riečanskej, ktorá sa mi dostala do rúk. No isto nieje poslednou knihou, po ktorej id tejto autorky siahnem. Už teraz sa teším na ďalšie knihy, ktoré ma čakajú a ďalšie, ktoré autorka ešte len chystá.

Moje hodnotenie: 

9 komentárov:

  1. ja ju mám nachystanú na poličke, že si ju niekedy prečítam

    OdpovedaťOdstrániť
  2. V poslednom čase sa už slovenským autorkám nevyhýbam a toto znie naozaj dobre (aj obálku to má krásnu). Čerešňu na šľahačke sa nechystáš čítať? Lebo tú by som mohla mať k dispozícii, ale nejako som sa bála do nej pustiť, lebo napríklad Maťa Wolf z books-mylife.blogspot.com ju nehodnotila veľmi pozitívne. Tak by som si rada prečítala aj názor iného čitateľa :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Čerešňu mám doma takže sa na ňu sito chystám :)

      Odstrániť
  3. už sa teším kedy si knihu prečítam :) a tvoja recenzia ma na ňu naozaj navnadila :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Bože, ja by som si toľko kníh od slovenských spisovateľov chcela prečítať, že neviem, kde začať :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. tvoja recenzia ma fakt presvedčila, túto knižku som si totiž vybrala z knižnice a dosť som váhala, či ju mám prečítať :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentujete moje články, veľmi si to cením. Snažím sa na každý komentár, skôr či neskôr odpovedať. :) Prosím vás, nepoužívajte v komentároch vulgárne a urážlivé slová.