piatok 21. decembra 2012

Vianoce na slovenskú nôtu (5)


Je tu piatok, čo znamená, že do Vianoc nám ostáva skutočne len zopár dní. Čiže tu na Vás čaká ešte zopár autorov. Dnes sú to u mňa Vita Jamborová a Dominika Spodniaková.

Taktiež zavítajte k Sue na blog, kde nájdete odpovede autoriek Slávky Koleničovej a Ruženy Scherhauferovej. :)

......................................................................................................................................

Vita Jamborová

1. Pre každého znamenajú Vianoce čosi iné. Pre deti kopec darčekov, pre tých starších spoločné chvíle s rodinou alebo čosi duchovnejšie. Čo znamenajú tieto sviatky pre Vás?

Pre mňa znamenajú Vianoce dni plné spomienok na detstvo. Keďže pochádzam z Ukrajiny, darčeky u nás nosil Dedo Mráz. Pre mňa sú to rozprávky, vôňa ozdobeného stromčeka, rôzne dobroty a samozrejme aj koledy. Koledovať sa u nás chodilo od domu k domu a tá atmosféra smiechu, radosti je naozaj nezabudnuteľná.
2. Slovensko je krajina plná zvykov a tradícií. Tie vianočné sa dodržiavajú v nejednej rodine. Či už je to prekrajovanie jablka, kaprie šupiny pod obrusom alebo mnohé iné menej známe. Aké tradície sa dodržiavajú u Vás?

U nás muselo byť na stole dvanásť jedál, prevládali hríby a ryby, pretože štedrovečerná večera bola bez mäsa. Pod stôl sa dával snop obilia.

3. Ľudia prežívajú Štedrý deň rôzne. Mohli by ste nám opísať, ako prebieha ten váš?

Tu na Slovensku som si zvykla s dcérkou piecť na štedrý večer medovníky. Viem, že sa bežne pečú v predstihu, ale nám sa to veľmi páči, aj to pečenie je také slávnostnejšie. Potom zdobíme a zároveň pripravujeme večeru.

4. Skúste sa na chvíľu vrátiť späť do detstva. Ako si spomínate na Vianoce zo svojich detských čias?

S mojim starým otcom sme chodievali na stromček a potom sme ho spoločne zdobili. Babička a mama pripravovali tých dvanásť chodov, ja som si pozerala v telke kreslené filmy a rozprávky. Všade bol sneh a ja som sa najviac tešila, že nám deti a uličky prídu zaspievať koledy a na rozsvietený vianočný stromček.

5. Neodmysliteľnou súčasťou Vianoc je aj vianočný stromček? Ako vyzerá ten váš? Dávate prednosť živému stromčeku alebo umelému? Uprednostňujete jednofarebnú výzdobu, mix farieb alebo prírodnú výzdobu?

My dávame prednosť živému stromčeku a zdobí ho zásadne dcérka podľa vlastnej fantázie. Tá býva, pochopiteľne dosť veselá, čiže dokonalý mix všetkého, čo sa jej práve pozdáva.

6. Každého z nás isto poteší darček, či už ho očakávame alebo nie. Aké darčeky urobia radosť Vám a akými darčekmi zvyknete obdarovávať svojich blízkych?

Pre mňa je najväčším darčekom vidieť, že moje dieťa je spokojné a má radosť z toho, čo jej Ježiško doniesol. Zatiaľ prevládajú bábiky, hračkárske zvieratká, knihy a hry. Mňa vždy poteší nejaká dobrá kniha, alebo parfum.

7. Pred Vianocami obvykle býva zhon. Nakupovanie darčekov, pečenie. Nechávate si to na poslednú chvíľu alebo darčeky nakupujete v predstihu?

Ako kedy – niekedy stihnem všetko zariadiť v predstihu, ale niekedy sa to ani nedá. Podľa toho, ako dlho hľadám inšpiráciu na ten správny darček.

8. Každoročne počas Vianoc zaplnia televízne stanice vianočné filmy a rozprávky, či už tie chronicky známe alebo nové. Ktoré si Vy radi pozriete?

Z chronicky známych môžem iba Popolušku. Ale taký Šrek, Madagaskar, alebo ďalšie podobné rozprávky vždy potešia.

9. A ešte poslednú otázočku. Čo by ste zaželali svojim čitateľom k Vianociam?

Svojim čitateľom želám Vianoce krásne, veselé a plné pohody a lásky. Nech sú také nielen Vianoce, ale aj celý rok 2013.

Na záver by sme sa Vám chceli veľmi pekne poďakovať, že ste si našli čas a zodpovedali naše otázky a zároveň by sme Vám chceli popriať príjemné prežitie vianočných sviatkov.

Veľmi pekne ďakujem a aj ja a prajem šťastné a veselé Vianoce :)

***

Dominika Spodniaková

1. Pre každého znamenajú Vianoce čosi iné. Pre deti kopec darčekov, pre tých starších spoločné chvíle s rodinou alebo čosi duchovnejšie. Čo znamenajú tieto sviatky pre Vás?

Nuž, pre mňa sú Vianoce neskutočne krásnym a zázračným časom (obávam sa, že som až patologicky romantické individuum). Je to už pár rokov, čo sa na ne pripravujem pôstom, pretože neznášam, keď mi veci len tak nenápadne a zákerne unikajú medzi prstami (Fakt!!!) Chcem ich využiť naplno. Chcem Vianoce využiť naplno, takže sa na ne chystám naplno. Veď čo nič nestojí, za nič nestojí, že áno.  

A sneh a mráz, tie smiešne vtáky na plotoch...akoby všetko okolo vedelo, prečo Christmas volajú Christmas.

2. Slovensko je krajina plná zvykov a tradícií. Tie vianočné sa dodržiavajú v nejednej rodine. Či už je to prekrajovanie jablka, kaprie šupiny pod obrusom alebo mnohé iné menej známe. Aké tradície sa dodržiavajú u Vás?

Čo sa tohto týka, naša rodina absolútne nezapadá do zabehnutej štruktúry slovenských tradičných Vianoc. Fajn, boli nejaké pokusy s reťazami okolo stola a orechmi, či čo, ale... totálny fail. Hlavný dôvod je, že len čo sa začne hovoriť o tradíciách, naši sú okamžite vtiahnutý do bezcieľnej debaty o tom, že zvyky, čo mali doma oni, boli najlepšie a ostatné sa môžu schovať. V rámci zábavy. Aj  tak to na tom všetko vždy stroskotá. Tradíciou je napríklad, že okolo štvrtej vypadneme so sestrou a ockom von na prechádzku aby mohol prísť Ježiško s darčekmi (rozumej: aby mamina mohla v pokoji dovariť a aspoň na tridsať sekúnd si sadnúť), potom sa tlačíme v kúpeľni, aby sme so seba vystrúhali to najlepšie-možné a potom ideme do obývačky jesť (fajn, párkrát si ešte niekto uprostred modlitby spomenie, že nám chýbajú zápalky, vidličky, alebo že niekomu zvoní mobil). Nuž a darčeky smie deliť len ocko a zásadne až potom, čo je riad po večeri umytý, utretý a odprataný (moji rodičia sú zábavní...) a potom polnočná omša na ktorú sa nahodíme do fungloviek. Asi tak Krása.

3. Ľudia prežívajú Štedrý deň rôzne. Mohli by ste nám opísať, ako prebieha ten váš?

Keď so sestrou vstaneme, chodíme po celom dome a každému želáme Veselé Vianoce (to je jedno, že aj trikrát tomu istému). Mamina potom v strese vstane a začne variť a piecť. Ocko sa radšej niekam odprace. A ja sním. Som dievča, ale na varenie fakt nie... to už skôr ten strom a zdobenie. Baška (sestra), robí backup mamine (alebo sa učí). 
Pozerám filmy, alebo čítam knihy... A niekedy som fakt nútená aj variť.
U nás doma sa celý deň neje, takže ak niečo chcem, musím si to ísť ukradnúť. A potom ten podnos zakamuflovať tak, aby to mamina nezistila. 
Zmätok v dome, všade múka a ihličie a vety typu: Kde s tým ideš, TO mi sem neklaď, Nejedz mi z toho, lebo ti odrežem prsty, Zasa nám nejdú žiarovky a Vypni už ten televízor, Dominika, lebo ho vyhodím z okna... a všetko s láskou. Fakt. :D Myslím, že si to všetci plne užívame. 
Podvečer chodíme s ockom na prechádzku a ... riešime rôzne filozofické debaty bez zmyslu (ktoré ale v tej chvíli pre nás zmysel majú) a staviame rozmočených snehuliakov. Nuž a keď sa vrátime, prichystáme sa, nahodíme najlepšiu garderóbu a parfum a takto  nastajlovaní začíname večerať pri stole, pri ktorom sme sa len pred pár hodina hádali o chýbajúcich sklenených anjelikoch. 

5. Neodmysliteľnou súčasťou Vianoc je aj vianočný stromček? Ako vyzerá ten váš? Dávate prednosť živému stromčeku alebo umelému? Uprednostňujete jednofarebnú výzdobu, mix farieb alebo prírodnú výzdobu?

Strom! Nuž... u nás človek nikdy nevie, či vôbec nejaký strom bude (jasné, že bude, ale mamina vždy tak strašne panikári, že aké sú tie stromy drahé a aké sú hnusné a bla bla a či by nebol lepší umelý... Fakt, mami?! Umelý strom na Vianoce?), takže väčšinou sa zjaví na dvore tak 23. Decembra podvečer.  Fakt. Nádherná borovica vysoká 2,70. Máme trojmetrové stropy, takže je to stále v limite. A potom nasleduje inštalácia do stojana. Flexa brúska (poprípade karbo brúska, ale keď je strom naozaj nepoddajný, tak aj cirkulár) je potrebná rovnako, ako pevné nervy a odolnosť voči nutkaniu rozlámať ten strom a hodiť ho do pece (:D).

Ozdobujem ja. Nik iný na to nemá nervy. Väčšinu gúľ tvorí socíkovský pamätný set, ktorého sa naši nechcú vzdať. Nečudujem sa. Sú fakt pekné. A samozrejme zvončeky a tie žiarivé strieborné „vlasy“ ktoré visia z konárov ako práve napadnutý sneh.
A potom svietiace guľe, ktoré zásadne treba pred osadením premontovať, lebo niekde v kábli je skrat. A zásadne nemáme náhradné sviečky.... Mám rada zdobenie stromčeka. Fakt. 
Ale viete čo je na tom najzábavnejšie? Že aj keď to všetko znie tak... desivo... v skutočnosti je to krásne. Fakt. 

9. A ešte poslednú otázočku. Čo by ste zaželali svojim čitateľom k Vianociam?

Niečo vám poviem, a poviem to aj sebe, lebo to tiež potrebuje počuť. Max Lucado raz hovoril o Vianociach a hovoril toto: (chcem vám to napísať, lebo myslím, že si to zaslúžite čítať) „Počuli ste už o Márii a Jozefovi? Ich svet bol ničený bolesťou a vládou a ocitli s na mieste, kde fakt netušili, že raz budú, stojac pred výzvou o ktorej  netušili, že jej budú musieť čeliť. Ale cez tieto ťažkosti im (a nám) dal Boh najúžasnejší dar, aký svet mohol kedy vidieť. Pamätajte na to, hlavne ak prechádzate fakt ťažkými Vianocami. Boh používa naše najťažšie výzvy, aby nám dal tie najväčšie dary. Nezabudnite na to.“

Veselé Vianoce. Jupííí

Na záver by sme sa Vám chceli veľmi pekne poďakovať, že ste si našli čas a zodpovedali naše otázky a zároveň by sme Vám chceli popriať príjemné prežitie vianočných sviatkov.

......................................................................................................................................

Zajtra na vás čakajú Kristína Mišovičová, Andrea Rimová, Róbert Dyda a Miroslava Varáčková. :)

A hudobná bodka na záver. :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem, že komentujete moje články, veľmi si to cením. Snažím sa na každý komentár, skôr či neskôr odpovedať. :) Prosím vás, nepoužívajte v komentároch vulgárne a urážlivé slová.