streda 19. decembra 2012

Vianoce na slovenskú nôtu (3)


Aj autorky Deni Arpášová a Monika Macháčková boli také milé, že nám zodpovedali otázky a tak si teraz môžete prečítať ako prebiehajú Vianoce u nich. :)

......................................................................................................................................


Deni Arpášová

1. Pre každého znamenajú Vianoce čosi iné. Pre deti kopec darčekov, pre tých starších spoločné chvíle s rodinou alebo čosi duchovnejšie. Čo znamenajú tieto sviatky pre Vás?

Znamenajú pokoj v duši, úsmev na tvárach milovaných osôb, čas na radosť z maličkostí, vône domova a najmä lásku. Celý rok sa každý iba naháňame za tým, čo od života chceme, na Vianoce nastane ticho. Zavládne úplne iný svet, znova si uvedomíme aké krásne je mať slzy šťastia v očiach, aké nádherné je prestať myslieť na povinnosti a užívať si každý okamih s blízkymi a nechať sa unášať teplom domova. Kúzlo Vianoc sa podľa mňa ukrýva práve v tomto, nie v darčekoch, ani nie v prebiehaní sa kto kúpil na sviatky viac hlúpostí...

2. Slovensko je krajina plná zvykov a tradícií. Tie vianočné sa dodržiavajú v nejednej rodine. Či už je to prekrajovanie jablka, kaprie šupiny pod obrusom alebo mnohé iné menej známe. Aké tradície sa dodržiavajú u Vás?

Slovensko je krajina, ktorá je plná zázrakov. Nádherná a farebná. Milujem svoj domov a ešte viac jeho tradície na Vianoce. Tradičné zvyky nebudem spomínať, ale mojím naj sa stalo zapaľovanie sviečok pri štedrovečernej večeri. Síce ide o adrenalín, pretože konzumácia kapra a prítmie v izbe sú zlá kombinácia, ale našťastie zatiaľ to prežil každý...

7. Pred Vianocami obvykle býva zhon. Nakupovanie darčekov, pečenie. Nechávate si to na poslednú chvíľu alebo darčeky nakupujete v predstihu?

Poučená z pracovnej vyťaženosti, ktorá na mňa číha zakaždým dva týždne pred Vianocami, začnem piecť medovníčky skôr, nakupujem s predstihom a nečakám na super nákupné šialenstvo. Možno i preto, že sa vyhýbam nákupným centrám a preplneným obchodom. Nerada nakupujem. Vtedy hrdinsky nastupuje môj manžel a nákupy zvláda úplne sám. Ešte že ho mám...

8. Každoročne počas Vianoc zaplnia televízne stanice vianočné filmy a rozprávky, či už tie chronicky známe alebo nové. Ktoré si Vy radi pozriete?

Vianoce by neboli Vianocami bez Popolušky, Mrázika a Perinbabky. Každý rok sa teším presne na tieto úžasné rozprávky. A povinne ich musia pozerať so mnou a moji blízky. Dokonca sme mali pred niekoľkými rokmi predvianočnú tradíciu s kolegyňami si počas obedňajšej prestávky púšťať na počítači Popolušku. Dookola a bez dychu sme všetky zízali na monitor a čakali na pasáže, ktoré milujeme...

9. A ešte poslednú otázočku. Čo by ste zaželali svojim čitateľom k Vianociam?

Prajem im, aby každý našiel to čo hľadá, nech je to už ukryté pod stromčekom, alebo nie. Nech si každý ukrojí z koláča šťastia, usmeje sa do zrkadla, poteší sa snehovej vločke, či milému slovu, jednoducho krásne, šťastné a veselé Vianoce....

Na záver by sme sa Vám chceli veľmi pekne poďakovať, že ste si našli čas a zodpovedali naše otázky a zároveň by sme Vám chceli popriať príjemné prežitie vianočných sviatkov.

Ďakujem, aj Vám. Deni A.

***

Monika Macháčková

1. Pre každého znamenajú Vianoce čosi iné. Pre deti kopec darčekov, pre tých starších spoločné chvíle s rodinou alebo čosi duchovnejšie. Čo znamenajú tieto sviatky pre Vás?

Samozrejme, že je to príležitosť zastaviť sa, potešiť sa z výnimočných chvíľ. Milujem vianočné rána, kedy v pyžame raňajkujeme bábovku s kávou pred televízorom a pozeráme pritom rozprávku. Mrzí ma, keď vidím okolo seba, že mnohí ľudia si zamieňajú tieto sviatky s pretekmi, kto zoženie lepšie, drahšie, výnimočnejšie darčeky. Vianoce vnímam ako sviatky pokoja a príležitosť na stretávanie sa s rodinou.

3. Ľudia prežívajú Štedrý deň rôzne. Mohli by ste nám opísať, ako prebieha ten váš?

Začína sa vždy v kuchyni. Veď treba dokončiť vianočný šalát, pripraviť kapra na vyprážanie, nezriedka sa ešte v trúbe pečie bábovka. Zakaždým zistíme, že sme napriek všetkým opatreniam niečo ešte zabudli kúpiť a tak treba ešte zbehnúť do obchodu... Na obed mávame šošovicovú polievku, aby sme v budúcom roku mali dosť peniažkov. Prípravný chaos sa upokojí okolo tretej hodiny. Večeru mávame okolo piatej, najskôr pobalíme, čo som nachystala a ideme ku svokrovcom. S nimi sa navečeriame, posedíme a potom ideme navštíviť aj mojich rodičov. Domov sa vraciame okolo ôsmej, s manželom a synom si rozbalíme darčeky a potom s pohárikom vínka sledujeme štedrovečerný program.

5. Neodmysliteľnou súčasťou Vianoc je aj vianočný stromček? Ako vyzerá ten váš? Dávate prednosť živému stromčeku alebo umelému? Uprednostňujete jednofarebnú výzdobu, mix farieb alebo prírodnú výzdobu?

Milujem oranžovú farbu, odtiene medenej a hrdzavej a každý rok si dokupujem nové ozdoby v tejto farebnosti. A stromček musí byť živý, aj keď ho musím ozdobovať v rukaviciach, pretože som alergická na živicu :-).

6. Každého z nás isto poteší darček, či už ho očakávame alebo nie. Aké darčeky urobia radosť Vám a akými darčekmi zvyknete obdarovávať svojich blízkych?

Pod stromčekom nesmú chýbať knihy! To mám hlboko vštepené v srdci už odmalička...Dospelý syn si povie sám, čo by ho potešilo ( technické vychytávky a podobné veci, ktorým až tak nerozumiem), ale i tak mu kúpim aj knižky, pretože aj tie ho potešia. Manžela sa tiež snažím prekvapiť a uhádnuť, čo ho poteší, chvalabohu sa mi to darí. Rodičov sa snažím prekvapiť niečím užitočným, alebo zážitkovým darčekom.

9. A ešte poslednú otázočku. Čo by ste zaželali svojim čitateľom k Vianociam?

Asi ťažko vymyslím nejaké prevratné vianočné želanie … tak to napíšem pekne po starom: Milí moji čitatelia, vykašlite sa na to, aby vaše Vianoce boli naokolo vyblýskané. Sústreďte sa na to, aby ste počúvali svojich blízkych, dajte im svoju pozornosť a lásku, zastavte sa a myslite aj na seba. A čítajte!!!! :-)

Na záver by sme sa Vám chceli veľmi pekne poďakovať, že ste si našli čas a zodpovedali naše otázky a zároveň by sme Vám chceli popriať príjemné prežitie vianočných sviatkov.
......................................................................................................................................

Zajtra na vás čakajú Vianoce podľa Lenky Gahérovej, Dominiky Chromčákovej, Marty Fartelovej a Evy Bielej Brndiarovej. :)

Čoskoro sú tu Vianoce, ak ešte nemáte vianočnú náladu je tu jedna pesnička, ktorá Vám s tým pomôže. :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem, že komentujete moje články, veľmi si to cením. Snažím sa na každý komentár, skôr či neskôr odpovedať. :) Prosím vás, nepoužívajte v komentároch vulgárne a urážlivé slová.