pondelok 17. júna 2013

Teheren Mafi – Som roztrieštená

Autor: Teheren Mafi
Originál názov: Shatter me
Počet strán: 288
Rok vydania: 2013
Vydavateľstvo: CooBoo
Anotácia: Juliette trávi stovky dní zatvorená v betónovej cele. Pre svojich blízkych, spolužiakov a rodičov predstavuje hrozbu, ktorú je treba pred svetom ukrývať. Keď sa jej niekto dotkne, začnú sa diať nebezpečné veci... Nikto nevie, prečo je Juliettin dotyk smrteľný, no nový systém s ňou má veľké plány. Juliettina predstava je celkom iná. Jej dotyk je jej silou, no na to, ako s ňou naložiť príde až po tom, čo do jej života vstúpi Adam – chlapec s tetovaním vtáka na hrudi...

Po knihe Som roztrieštená som siahla z čistej zvedavosti už nejakú dobu na ňu sledujem celkom pozitívne ohlasy a tak som sa rozhodla, že sa na ňu pozriem aj ja, keď je taká ospevovaná tak musí byť asi dobrá, no nie? Avšak nebola. Vonkoncom nie. Už od samého začiatku som sa  do nej nevedela riadne začítať. Neustále som ju odkladala a menila za iné pútavejšie knihy. Jednoducho som nevedela prekusnúť štýl akým autorka písala. Myslela som si, že si naň časom zvyknem a bude to v poriadku, no nezvykla som si práve naopak moje znechutenie z autorkinho štýlu sa len stupňovalo. Prirovnania, ktoré používala ma otravovali od samého začiatku. Nedávali ani hlavu ani pätu. Boli nezmyselné a veľmi otravujúce. 

Hlavnou postavou knihy je Juliette, ktorá nie je len tak obyčajným človekom má dar alebo ako si myslí ona preliatie. A možno prekliata naozaj je pretože ja som ju preklínala počas celej knihy za jej správanie, ktoré som nevedela jednoducho vystáť. Pôsobila na mňa ako psychicky labilná osoba alebo totálna troska ktorá len  čaká, kto jej podá žiletku a ona si môže pokojne v kúte ukončiť život. Jej myšlienkové pochody to bolo dačo neskutočné. Som troska alebo Som psycho by knihu podľa mňa vystihovalo viac. Ďalšia vec, ktorá ma na nej zarazila boli jej náhle super schopnosti. Preraziť betón päsťou? No ako to ma dostalo, kde sa tá schopnosť vzala a prečo ju  nemala, keď trčala v ústave? No záhada, na ktorú pozná odpoveď asi len sama autorka. 

Adam to bol že vraj hlavná mužská postava. No úprimne nezaujal ma ani len za mak. Ja ani neviem, čo si o ňom poriadne myslieť. Neprejavil sa nijak výrazne na to, aby som si povedala wow ten je super, alebo aby som sa priblblo uškŕňala len čo sa objaví v ďalšej scéne. 

Obe hlavné postavy proste knihou preplávali bez toho, aby som sa zaujímala o to, čo sa s nimi stane, či sa im niečo stane. Netrápilo ma to. Keby v strede knihy Juliette alebo Adam zmizne ja nehnem ani brvou. 

Čo sa ďalších postáv týka taktiež nie je veľmi čo povedať. Warner? Kenji? James? No veru ani oni nepatrili k tým, o ktorých by som javila aký taký záujem. Skrátka boli pre mňa či už hlavné postavy alebo tie vedľajšie neskutočne nezaujímavé, chýbalo im hocičo, čo by ma primälo sa o ne aspoň trošku sa zaujímať no autorka do ich charakterov nevložila také nič.

Keď to mám zhrnúť kniha Som roztrieštená bola hrozná. Bezduché postavy len tak sa ponevierajúce v scénach, prostredie, ktoré asi ani neviem ako vyzeralo skôr to bolo asi vzsuchoprázno ak by som mala podľa chabých opisov hodnotiť. Na knihe sa mi nepáčilo absolútne nič a tak nemám vonkoncom záujem púšťať sa do pokračovania tejto série. 

Moje hodnotenie:

6 komentárov:

  1. Mne sa kniha páčila až na nudný začiatok a prečiarknuté vety ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Neviem, kde si tie pozitívne recenzie čítala, ale ja som sa vždy preklikala na totálne negativistické :D
    A celkovo ma to odradilo od kúpi knihy, musí to byť poriadna somarina :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. no vidiš ja som anrazila práve na pozitívne :) no už to viem aj ja, že je :D

      Odstrániť
  3. Už dlho uvažovej nad tým či si to prečítam. Ešte uvidím, lebo všade sú záporné recenzie.
    (svet-fantazie.blogspot.sk)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ja som čítala tony kladných a pár záporných recenzii.:D A dospela som k záveru, že začnem a uvidím.:D

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentujete moje články, veľmi si to cením. Snažím sa na každý komentár, skôr či neskôr odpovedať. :) Prosím vás, nepoužívajte v komentároch vulgárne a urážlivé slová.