streda 9. januára 2013

Knihy, ktoré chcem prečítať 2013 (3)


Prvú kategóriu "knihy zapadajúce prachom na poličke" máme za sebou a teraz knihy, ktoré by som si tento rok rada zadovážila a prečítala. :) Ako predtým aj teraz začnem knihami z domova. :)

Lena Riečanská – Nebo peklo raj
Anotácia: Život sa vie s nami pohrať. Raz sa cítime ako v raji, inokedy je to úplné peklo. Marcel padá z problému do problému. Keď stretne svoju životnú lásku, konečne dospeje, ibaže osud sa s ním nepríjemne zahrá a jeho šťastie sa rúca ako domček z karát. Agáta po dovŕšení osemnástky opúšťa detský domov. Usiluje sa zaradiť do bežného života. Nepripravená sa ocitne vo víre intríg a falše. Svoju lásku stretne za podivných okolností. Oddá sa jej bezhlavo, prehliada nedostatky aj spôsob života milovaného muža. Bezvýhradne ho obdivuje a nasleduje.  Hrdinovia príbehu sa ocitnú na pokraji priepasti, keď potrebujú pevnú pomocnú ruku. Stihnú sa jej zachytiť? Znamená podaná ruka symbol neba, pekla alebo ich zavedie do pokojného raja?

Dominika Chromčáková – Zaslepená
Anotácia: Keď sa Liliana odsťahuje od rodičov do svojho prvého bytu, plná nádejí začína novú životnú etapu. Bez záväzkov, bez akýchkoľvek problémov, iba so svojimi dvoma vernými kamarátkami a poriadnou dávkou entuziazmu. Aké by to však bolo bez mužov? Keď stretne prvého, jej život okamžite naberá obrátky. Keď stretne aj druhého, všetko sa neuveriteľne skomplikuje. Balansuje na okraji priepasti a usiluje sa vybrať si ten správny smer.  Určite poznáte ten sladký pocit, keď si pripadáte ako v siedmom nebi, užívate si okamihy blaha a ste si istí, že vám ku šťastiu nechýba už vôbec nič. No potom sa sladkosť začne pomaly rozpúšťať a zostáva len prázdno... To isté prežíva aj Liliana po Patrikovom boku. A rovnako chutí aj život. Chvíľu je sladký, ale neskôr sa tá sladkosť vytratí a zostávajú len spomienky...


Dominika Spodniaková – Súboj lásky
Anotácia: Debora má zvláštny dar. Dokáže vnímať ľudské myšlienky a ich emócie. Je to pre ňu trápenie, ale zároveň aj zvyk. Všetko sa zmení, keď sa so svojou tetou Billy presťahuje do iného mesta, aby tak prekonala nečakanú stratu rodičov. Čoskoro spoznáva Willa, ktorého myšlienky sú však pre ňu od určitej chvíle absolútne neprístupné. Je tajomný a nosí so sebou desivý tieň. Ako je možné, že mu nedokáže čítať myšlienky? Po prvýkrát v živote je naozaj vystrašená, ale strach sa v nej ešte prehĺbi po tom, čo zisťuje, že Will má niečo spoločné so záhadnými zmiznutiami a úmrtiami v meste. A možno aj so smrťou jej rodičov...


Enja Rúčková – Risknem to s punkerom
Anotácia: "Viem, že to, čo je nakrivo, nedá sa narovnať. Aj keď psychoterapeuti by asi nesúhlasili. Život, ako hovorí moja starká, je ako kurací rebrík. Krátky a obsratý. Z tohto dôvodu som tu, Tin. A nečakám, že mi odpustíš a hodíš sa mi okolo krku. Chcem len, aby si niečo vedela..." Maturantka Tina má pocit, že jej život uviazol na mŕtvom bode. Pociťuje potrebu zažiť niečo nevšedné, a tak sa ocitne na koncerte punkrockovej kapely. V chalanovi, ktorý sedí za bicími, spozná svojho bývalého suseda. Vrátil sa po dvoch rokoch z cudziny, pričom to pred všetkými známymi veľmi úspešne zatajil. K Tine je však od samého začiatku úprimný, neskrýva pred ňou svoje vlastné pocity. Vyvracia jej mienku o sebe aj o tom, v čo doteraz verila. Obracia jej svet hore nohami, otvára jej nový obzor, vťahuje ju do víru punkovej energie a slobody. Prináša so sebou závan čerstvého vzduchu, no na druhej strane aj riziko a nebezpečenstvo. Je teda iba na Tine, či sa rozhodne stiahnuť do kúta alebo sa poddá svojmu srdcu. Bude v jej prípade platiť, že risk je zisk?


Enja Rúčková – Most kolibríkov
Anotácia: Volám sa Katka. Keby ste sa opýtali mojich rodičov na to, aká som, bez dychu by z nich vypadlo: zvedavá a zasnívaná. Áno, mám problém sa sprítomniť. Svedčí o tom jazva na mojej hornej pere ako viditeľná pamiatka na to, že mám hlavu ustavične v oblakoch.  Lenže jemu sa tá jazva páči. Nevadí mu moja všetečnosť, záľuba v tmavých lakoch na nechty či nenávisť k programovaniu. Berie ma takú, aká som, čo sa mojim rodičom nedarí, odkedy som sa narodila. Rozpaľuje ma svojou temperamentnou španielčinou, no dokáže aj mnohé iné veci. Nie nadarmo nosí indiánske meno Ten, ktorý vie. Zliezol z peruánskych Ánd, prerušil styk so svojou rodinou a splynul s neznámym európskym davom. On tvrdí, že to urobil iba preto, že je samotár. V skutočnosti ma prišiel pred niečím varovať.  A moja zvedavosť sa nezaprela. Vďaka nej som sa vybrala po krehkom moste, ktorý prepojil môj racionálny svet s jeho iracionálnym, s jediným cieľom: nájsť pravdu.


Enja Rúčková – Žuvačkový kráľ
Anotácia: Zoja má z tanečného kurzu, na ktorý ju dotlačila kamarátka, hrôzu. Myslí si, že ho celý presedí v kúte, pretože:
1. Chalani sú z nej nervózni, lebo je často vyššia ako oni
2. Nenosí lodičky, ale „lode“
3. Ruky jej zdobia nepekné mozole
4. Má asi taký sexepíl ako doska na žehlenie
5. Rodičia ju chodia z kurzu osobne vyzdvihnúť, akoby bola päťročné decko
Keď sa s ňou pokúsi usmievavý Adam nadviazať kontakt, Zoja si pripadá ako vo sne. Počas tanca v jeho náručí žiari ako čínsky lampión. Vďaka nemu začne žuť viac žuvačiek, viac si veriť, častejšie sa smiať – a čo je najdôležitejšie, vôbec nesedí v kúte!


Kristína Mišovičová – Vráť mi moje sny
Anotácia: Lena odjakživa tušila, že jej rodina ukrýva akési zvláštne tajomstvo. Keď sa jedného dňa stará mama preriekne, zdá sa, že sa jej podozrenie predsa len potvrdilo. Až po niekoľkých rokoch zisťuje, ako veľmi sa mýlila...V poslednom čase si čoraz častejšie uvedomuje, že hoci je mladá a úspešná, vo svojom vnútri stále nosí veľkú bolesť. Muž, ktoré ho nadovšetko milovala, zmizol po nešťastnej nehode navždy z jej života a ona sa s jeho stratou nikdy nedokázala celkom vyrovnať. Ani jej manželstvo s príťažlivým, no prelietavým Maximom nedopadlo práve najšťastnejšie.  Sklamaná láskou rozhodne sa prijať výnimočnú ponuku pracovať ako architektka na prestavbe starého, schátraného kaštieľa. Verí, že na tomto nezvyčajnom mieste sa jej podarí zabudnúť na všetky útrapy. Aké veľké je jej prekvapenie, keď sa práve tu, stovky kilometrov od domova, začne rozmotávať klbko ich dobre stráženého rodinného tajomstva...


Deni Arpášová – Tajomstvo duší
Anotácia: Berenice Syová je mladé sedemnásťročné dievča, ktoré v jedinej sekunde stratí budúcnosť. Napriek tomu nájde odvahu ujsť a nájsť malý kúsok neba, ktorý bude patriť iba jej. Prstom na mape si zvolí cieľ a mieri do mesta Astória v štáte Oregon. Cestu jej skríži záhadný cudzinec – Jarrold, ktorý od prvej chvíle túži byť s ňou, ale práve jeho blízkosť znamená pre Berenice istú smrť. Obaja vedia, že nemôžu zostať spolu, napriek tomu nestrácajú nádej v spoločnú budúcnosť. Záhad okolo Berenice každým dňom pribúda a mladé dievča zisťuje, že tajomstvá, ktoré si Jarroldova rodina tak veľmi stráži, sa jej týkajú viac, ako si dokázala predstaviť. Každý deň jej nového života je plný prekvapení, ktoré ju posúvajú čoraz bližšie k vyriešeniu rébusu.


Slávka Koleničová – Kvarteto
Anotácia: Naše predstavy o budúcnosti môžu byť akékoľvek. Najbližší okamih i tak často prekvapí. Prekvapil aj členov štyroch rodín, o ktorých je tento príbeh. Život ich spojil do symbolického kvarteta, aby ich naučil: „Nech sa deje čokoľvek, musíš cez to prejsť. Všetko je tak, ako má byť.“ Karty sú rozdané a hráči sú na ťahu. Kto si vytiahne karty mizérie a kto karty arogancie a snobizmu? Kto ide do hry férovo, bez pretvárky a kto sa snaží taktizovať? Jedno je isté – hra má pevné pravidlá a spôsob hry nakoniec dostihne každého hráča. Rovnaké symboly sa v kvartete spájajú, taká je zásada. Tak ako rovnaké túžby v živote.


Marek Zákopčan – Zradná vášeň
Anotácia: Lucia a Miriam pracujú ako servírky. Žijú ako väčšina mladých dievčat, zabávajú sa a snívajú o veľkej láske, ktorá jedného dňa istotne príde. Všetko sa zmení od chvíle, keď sa Luciu pokúsi znásilniť neznámy surovec...


Bea Bazalová – Nemiluješ, zomrieš
Anotácia: Prózu Nemiluješ, zomrieš napriek veľmi vážnej téme prečítate na jeden dúšok, hoci každému, kto pozorne sleduje slovenské masmédiá, bude koniec už vopred známy. Bea Bazalová so znalosťou tých najintímnejších detailov čudného mileneckého vzťahu majstrovsky zobrazila peripetie lásky, vášne, posadnutosti a nenávisti. Príbeh neláskavej lásky totiž dôverne poznala. Vražda zmiznutej učiteľky z mesta na juhu Slovenska zásluhou Bazalovej pera nezostala len vyriešeným policajným prípadom, ale prerástla do výkričníka pre všetky osamelé ženy. Slobodná mamička Elena pracuje v dvoch zamestnaniach, aby dôstojne vychovala syna Viktora. Romanova vrúcna láska sa spočiatku javí ako zázrak. Kým Elena odhalí Romanove temné povahové črty, sieť okolo nej je zatiahnutá príliš pevne.


Andrea Novosedlíková - Prebúdzanie
Anotácia: Nezvyčajný príbeh Diany, ktorá dlho trpí komplexom menejcennosti, sa nesie v dvoch časových rovinách. Mladá žena sa po strate dieťaťa ocitne v nemocnici. Pod vplyvom udalostí sa jej podvedomie nechce prebudiť zo spánku a v spomienkach hľadá odpoveď na otázku, čo sa to porobilo s jej životom. Nie tak dávno sa plachá, nevyrovnaná Diana napriek matkinmu nesúhlasu vydala za Kamila, muža s prázdnymi vreckami, ale veľkým srdcom. Kamil jej ponúkol porozumenie, lásku a istotu. A najmä očividne miloval každý kilogram navyše na jej plnom tele. Žiaľ, nedostatok prostriedkov pomaly, vytrvalo nahrýza Dianin rodinný život. Zdá sa, že aj Kamil sa nejako mení... Zvíťazí neistota a čoraz väčšie podozrenie nad vierou a odhodlaním ubrániť svoju lásku?

2 komentáre:

  1. Risknem to s punkerom je skvelá kniha, veľmi sa mi páčila 8)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. risknem to s punkerom je skvela kniha, rada si ju prečitam znova, most kolibrikov ešte sa len chystam a žuvačkovy kral mi dorazil včera tak sa dotoho zachvilu pustim, skvele nove tipy :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentujete moje články, veľmi si to cením. Snažím sa na každý komentár, skôr či neskôr odpovedať. :) Prosím vás, nepoužívajte v komentároch vulgárne a urážlivé slová.