utorok 8. januára 2013

Knihy, ktoré chcem prečítať 2013 (2)


Dnes je tu zoznam kníh, tentokrát však nie domácich ale zahraničných autorov, ktoré na mňa čakajú v knižnici. Dúfam, že sa k nim tento rok dostanem a prečítam ich. :)

Anne Rice - Čas lásky a zla
Anotácia: Sníval sa mi sen plný anjelov. Videl som ich aj počul v obrovskej nekonečnej galaktickej noci. Videl som svetlá, boli to anjeli, poletovali sem aj tam a ich dráhy zanechávali nádherné trblietavé stopy... V nádhernej, dokonalej ríši svetla a zvukov som vnímal lásku. Vedel som, že ma dôverne poznajú. Cítil som, že som milovanou súčasťou všetkého, čo som videl a počul. No uvedomil som si, že si z toho nič, celkom nič nezaslúžim. Premkol ma hlboký smútok, zmiešal sa so spievajúcimi hlasmi, lebo spievali o mne... Takto sa začína ďalší román Anne Riceovej, triler o anjeloch a vrahoch, v ktorom sa opäť ocitneme v temných, nebezpečných hlbinách histórie. Tentoraz nás autorka zavedie do Ríma 15. storočia, do mesta chrámov, veží, strešných záhrad a krížov týčiacich sa k oblohe. Rím z čias Michelangela a Raffaela, Svätej inkvizície a pápeža Leva X., druhorodeného syna z rodu Mediciovcov, prihovárajúceho sa k národu z pápežského stolca... Do tohto obdobia privedie anjel Malkiáš Tobyho O´Dara, bývalého nájomného vraha, ktorý v úsilí o návrat k Bohu pomáha riešiť zločiny minulosti, aby neodsúdili nevinných. V napínavom príbehu travičstva v spojení s tajomným nepokojným duchom dybbukom sa Toby ocitá v nebezpečných situáciách, no v myšlienkach vracia do svojej minulosti a v hlbokých zamysleniach dospieva k lepšiemu pochopeniu temných a dobrých síl, zloby a nehy. V nádeji na odpustenie verí, že jedného dňa sa spojí so svojou láskou a synom a bude spolu s nimi žiť každodenný život.

Elizabeth Kostovová - Historička
Anotácia: Jednej noci pri skúmaní otcovej knižnice nájde mladá žena starú knihu a obálku so zožltnutými listami. Všetky listy sú adresované „Môjmu drahému nešťastnému nástupcovi“ a zavedú ju do sveta, o akom sa jej ani nesnívalo – do labyrintu, kde tajomstvá otcovej minulosti a matkin záhadný osud sa spoja do neuveriteľného zla skrytého v hlbinách dejín. Listy tvoria prepojenie k jednej z najtemnejších síl, aké ľudstvo pozná, a k stáročia trvajúcemu pátraniu po zdroji temnoty a jeho zničeniu. Je to pátranie po pravde o Vladovi Narážačovi, feudálnom panovníkovi, ktorého barbarské vládnutie vytvorilo základ legendy o Draculovi. Čo má legenda o Vladovi Narážačovi spoločné s moderným svetom? Je možné, že mýtický Dracula naozaj existoval – a že prežíval storočie za storočím a sledoval vlastné ciele? V každom meste, v kláštoroch a archívoch, v listoch a tajných rozhovoroch sa vynára hrozná pravda o temnej vláde Vlada Narážača – a o zmluve popierajúcej čas, ktorá jeho hrôzostrašnú prácu udržiava pri živote po celé veky. Analýzou neznámych znamení a skrytých textov, lúštením kódov vpletených do stredovekých kláštorných tradícií a vyhýbaním sa neznámym nepriateľom, ktorí urobia čokoľvek na utajenie a ochranu Vladovej starobylej moci, mladá žena sa priblíži k tajomstvu vlastnej minulosti a stretnutiu so zlom.

Ally Condieová - Dokonalý pár
Anotácia: Funkcionári rozhodujú o všetkom. Koho budete milovať. Kde budete pracovať. Kedy zomriete. V dokonalom svete je všetko dokonalé. Dokonalí ľudia žijú dokonale naplánovaný život a zomierajú v dokonale pripravenom čase. Dokonalý systém im na želanie pridelí dokonalého partnera a narodia sa dokonalé deti. Čo sa však stane, ak sa niekto proti toľkej dokonalosti postaví? Čo ak niekto objaví cit, ktorý možno nie je dokonalý, ale zato úprimný? Ako ho uchráni pred funkcionármi „dokonalej“ spoločnosti? Cassia verila, že rozhodnutia funkcionárov sú vždy správne. Veď podriadiť sa im je len minimálna cena za dlhý život, ideálnu prácu a dokonalého životného partnera. Preto keď sa na displeji ako Cassiin nový partner objaví jej najlepší kamarát, nepochybuje, že je to ten pravý... až kým sa na tom istom displeji tesne pred vypnutím nemihne aj úplne iná tvár. Odrazu musí riešiť čosi nepredstaviteľné – vybrať si medzi Xanderom a Kyom, medzi jediným životom, aký kedy poznala, a cestou, po ktorej sa doteraz nikto nevydal. Musí sa rozhodnúť medzi dokonalosťou a láskou. Dokonalý pár je príbeh z budúcnosti postavený na literárnych kvalitách starej dobrej minulosti. Je to prvá časť trilógie, pokračovanie s názvom Crossed vyjde v Ikare v druhej polovici roka 2012. V USA sa bleskovo zaradil medzi bestsellery a pripravuje sa aj filmové spracovanie.

Catherine Fisherová - Inkarceron
Anotácia: Predstavte si väzenie, ktoré je také obrovské, že sú v ňom cely, chodby, lesy, hory, mestá a moria. Predstavte si väzňa, ktorý stratil pamäť, no je presvedčený, že pochádza zvonka - lenže väzenie je už storočia uzavreté a ušiel z neho zatiaľ len jeden jediný človek. Predstavte si dievča na panskom sídle, žijúce napohľad v sedemnástom storočí, hoci spoločnosť je ovládaná počítačmi a je v nej zakázaný čas. Je odsúdená na život s nechceným ženíchom a zapletená do plánu na atentát, ktorého sa desí, ale zároveň po ňom túži. Jedna je vonku, druhý vnútri. No obaja sú uväznení. A obaja túžia po slobode. Predstavte si Inkarceron...

Simon Toyne - Zasvätený
Anotácia: Obeť jedného človeka môže vyvolať sprisahanie. Odvaha jednej ženy napokon odhalí desivú pravdu. Dokáže sa jej však ľudstvo postaviť zoči-voči? Čo je tajomstvom zasväteného? Istoty moderného sveta sa čochvíľa rozpadnú vinou sprisahania napájaného krvou a klamstvom... Mních skočí z najstaršieho obývaného svätého chrámu na zemi, z Citadely vytesanej do hory v historickom tureckom meste Rumy, a zabije sa. Nejde však o bežnú samovraždu, ale o symbolický akt a vďaka médiám sa jeho svedkom stane celý svet. Pre charitatívnu pracovníčku Kathryn Mannovú a hŕstku spolupracovníkov to znamená signál na začatie akcie, na ktorú čakali, no pre uzavretých fanatikov v mníšskych sutanách v Citadele zasvätených koniec všetkého, čo vybudovali. Chcú tomu zabrániť, a tak zabíjajú, mučia a porušujú zákony. Novinárka Liv Adamsenová, ktorá píše o zločinoch v New Jersey, sa odvážne vydá na príšernú a nebezpečnú cestu, ktorá vedie aj k poznaniu samej seba. Na konci cesty však objaví čosi, čo zmení jej život! Zasvätený je apokalyptický triler o sprisahaní, aký ste ešte nečítali, plný vzrušenia a intríg. Zároveň ohlasuje debut veľkého talentu – Simona Toyna.

Dan Wells - Potomkovia
Anotácia: Píše sa rok 2076. Kira Walkerová, šestnásťročná začínajúca lekárka, žije v krajine rozdelenej občianskou vojnou, medzi ľuďmi zúfalo bojujúcimi o prežitie. Na ich záchranu však treba aj niečo viac než len liek proti smrtiacemu vírusu RM, ktorý vykynožil takmer celé ľudstvo. Nestačí už ani mier s potomkami, geneticky zostrojenými bytosťami, ktoré vírus vypustili. Ak sa ľudia chcú zachrániť, musia sa pozrieť na seba, na svoj svet, na všetky chyby, ktorých sa dopustili, a nájsť niečo, čo naozaj stojí za záchranu – vidieť v konci nový začiatok. Román Dana Wellsa Potomkovia je prvotriedny postapokalyptický triler, vzrušujúca, riskantná, rýchla jazda plná dobrodružstiev, lásky a napätia, ktoré nás neopustí do poslednej stránky a núti nás netrpezlivo čakať na ďalšie pokračovanie.

Jeanne DuPrauová - Mesto Ember
Anotácia: V podzemnom meste Ember je stále tma, žiadny mesiac, žiadne hviezdy. Jediné svetlo, ktoré svieti pravidelne 12 hodín, poskytuje pouličné osvetlenie. 250 rokov žili obyvatelia pokojne, v skladoch bol dostatok všetkého, čo potrebovali. Ale teraz sú police prázdne, častejšie sa kazí osvetlenie a zanecháva obyvateľov v hrozivej tme. Čo sa stane, ak sa generátor produkujúci energiu pre celé mesto definitívne pokazí? Jediní dvaja ľudia, ktorých to trápi, sú dvanásťroční Doon a Lina. Podarí sa im zachrániť obyvateľov pred definitívnou temnotou?

Mary Lindseyová - Črepiny duší
Anotácia: Lenzi počuje hlasy a má vízie - vízie o náhrobných kameňoch, povodniach a chlapcovi s kovovo sivými očami. Zdá sa, že jej nikto nemôže pomôcť - dokonca ani jej priateľ Zak. Potom však stretne Aldena, chlapca zo svojich predstáv, ktorý jej prezradí, že ona je človekom schopným komunikovať s blúdiacimi dušami a pomôcť im. A že on bol po celé storočia jej ochrancom. Teraz Lenzi čaká ťažké rozhodnutie: Zak alebo Alden, život alebo smrť. Lenže čas sa kráti. Zlovoľná duša chce Lenzi zničiť a zabije ju, ak sa nerozhodne.

Lauren Oliver - Delírium
Anotácia: Láska je nákaza, príčina vážnej choroby, ktorou sa nesmieme nakaziť. Lena, hlavná hrdinka úvodnej časti trilógie s názvom Delírium, si užíva „posledné“ leto pred svojimi osemnástymi narodeninami. To by nebolo nič neobvyklé, avšak pre ňu to znamená zásadnú zmenu. Deň, kedy podstúpi zákrok, ktorý ju má uchrániť pred nakazením deliria amor nervosou – tá znemožňuje jasne myslieť a oslabuje schopnosť robiť správne úsudky. Presne určená budúcnosť, manžel, práca – nalinkovaný život bez bolesti, na ktorý sa roky predtým tešila. No len dovtedy, kým nestretne Alexa. Ten otočí jej život naruby a Lena si uvedomí, že všetko, čo ju doposiaľ obklopovalo, bolo len dômyselnou spleťou lží…

Jill Gregoryová, Karen Tintoriová - Kniha mien
Anotácia: Profesor David Shepherd si už roky zapisuje mená, ktoré sa mu vynárajú v pamäti. S pomocou rabína odhalí, že pochádzajú z Knihy mien – starobylého textu, o ktorom sa predpokladalo, že je navždy stratený. Podľa kabalistickej tradície kniha obsahuje mená tridsiatich šiestich spravodlivých duší v každej generácii – Utajených, ktorí udržiavajú krehkú rovnováhu sveta. Utajení však násilne zomierajú a svet sa stáva čoraz vratkejším: v Afganistane vypukne vojna, New York postihne prírodná katastrofa a na Melbourne zaútočia teroristi. David sa ocitá uprostred boja s gnozeami, tajnou náboženskou sektou, ktorej cieľom je zahubiť všetkých spravodlivých, a zničiť tak svet. Situácia sa vyhrotí, keď David na zozname ohrozených nájde meno svojej nevlastnej dcéry.

Ken Follett - Piliere zeme
Anotácia: Historický román Kena Folletta Piliere zeme sa po niekoľkých rokoch stal najčítanejším románom na všetkých kontinentoch, v Nemecku dokonca pripravujú 78. reedíciu a doteraz sa drží v rebríčkoch svetových bestsellerov. Ocitáme sa v stredovekom Anglicku, ktoré po smrti kráľa Henryho sužuje nielen občianska vojna, ale aj hladomor a rabovanie. Na Kingsbridgeskom priorstve a Shiringskom grófstve sa kruto podpíšu boje o následníctvo. Gróf zo Shiringu zomiera vo väzení, jeho majetku sa zmocňuje William z Hamleighu, ktorý sa neľudsky pomstí jeho deťom. Keď tieto nájdu útočište u priora Philipa v Kingsbridgei, nielen on, ale aj jeho snaha postaviť v Anglicku prvú gotickú katedrálu, sa stávajú terčom Williamovej nenávisti. Neštíti sa nijakej zrady, vraždy a neprávosti, len aby si posilnil svoju moc a získal väčšie bohatstvo. Anglická gotická katedrála – Follettova bytostná vášeň – sa stáva ďalšou nositeľkou deja spolu s rodinou Toma Staviteľa. Autor približuje zanietenie, umenie a majstrovstvo stredovekých staviteľov, ktorí v primitívnych podmienkach vytvorili kamenné skvosty, ktoré nám i dnes vyrážajú dych.

Guillermo del Toro, Chuck Hogan - Večná noc
Anotácia: Od vypuknutia upírskej nákazy prešli dva roky. Svet sa navždy zmenil. Na zemi vládne nukleárna zima, bledé slnečné lúče sotva preniknú cez hrubú vrstvu tmavých mračien, aj to iba na dve hodiny denne. Planétu ovládajú nemŕtve monštrá, ľudská populácia je drasticky zredukovaná a veľkú časť z tých, čo prežili, chovajú upíri ako dobytok na krv v špeciálnych farmách. Budúcnosť ľudstva leží v rukách vyčerpanej skupinky vzbúrencov a Quinlana, napolo upíra, napolo človeka. Duchovný vodca odporu Ephraim Goodweather bojuje aj o život svojho syna Zacharyho, s ktorým má zlovestný Majster diabolský plán. S blížiacim sa okamihom konečného rozhodnutia sa ukáže, či je naozaj medzi vzbúrencami zradca a kto je ochotný vyčistiť od pliagy zem aj za cenu vlastného života.

Todd Burpo, Lynn Vincentová - Nebo nie je výmysel
Anotácia: Keď sa malý Colton Burpo uzdravil zo zápalu slepého čreva, celá rodina jasala. Bol to priam zázrak. Nikto však ani len netušil, aký príbeh sa v najbližších mesiacoch začne vynárať v chlapcových spomienkach – príbeh krásny a nezvyčajný o ceste do neba a naspäť. Len trojročný Colton vyrozprával rodičom, ako počas operácie opustil svoje telo. Dokázal, že neklame, keď presne popísal, čo robili rodičia v inej časti nemocnice, kým on ležal na operačnom stole. Vylíčil, ako navštívil nebo, a opakoval slová ľudí, ktorých tam stretol, hoci predtým ich nikdy nevidel, ba dokonca spomenul udalosti, čo sa odohrali dávno predtým, než prišiel na svet. Navyše ohromil rodičov opismi a záhadnými podrobnosťami o nebesách presne podľa Biblie, hoci nevedel čítať. S dojemnou naivnosťou a detsky smelou úprimnosťou Colton, vykresľuje stretnutie s dávno zosnulými členmi rodiny. Hovorí o Ježišovi a anjeloch, tvrdí, aký „veľký, fakt veľký“ je Boh, a ako veľmi nás miluje. Kniha Nebo nie je výmysel v podaní Coltonovho otca, no vyrozprávaná nenapodobiteľne prostými chlapcovými slovami, poodhaľuje svet, ktorý nás čaká po smrti – kde, ako vraví Colton, „nikto nie je starý a nenosí okuliare“. Nebo nie je výmysel nielen učí vrúcnajšie milovať Boha a menej sa obávať smrti, ale navyše ukazuje, že do neba nejdeme, aby sme tam tisícky rokov vysedávali a spievali chválospevy. V nebi len začíname žiť tak, ako sme vždy mali žiť, nebyť prvého hriechu. Či už vás posmrtný život uchvacuje, sužuje, alebo si ho jednoducho nedokážete predstaviť, táto kniha vám o ňom prezradí. Nebo nie je výmysel navždy zmení váš pohľad na večnosť, lebo učí dívať sa na svet i veriť očami a srdcom dieťaťa.

Jeaniene Frost - Jednou nohou v hrobě
Anotácia: Poloviční upírka Cat Crawfieldová už čtyři roky pracuje pro vládu. Nyní vede vlastní tým, který vycvičila k boji s nemrtvými. Tímto způsobem zužitkovala bojový výcvik, který získala pod vedením svého bývalého přítele, lovce upírů Bonese. Toto období jejího života je však i po letech citlivé a Cat se stále nedokáže vyrovnat s tím, že Bonese byla nucena opustit. Ona a její muži jsou natolik nebezpeční, že někdo z nemrtvých se rozhodl vypsat odměnu za její hlavu. Cat je v těžkém ohrožení života a její jedinou nadějí na přežití je Bones, který nečekaně opět vstoupil do jejího života. A jakkoli se Cat snaží udržet jejich vztah na profesionální úrovni, pomalu jí dochází, že touha přetrvává. A že ji Bones tentokrát už odejít nenechá.

1 komentár:

  1. moja, vidím to na viaceré spoločné readingy :P pekný výber :) mohla by som aj ja niečo podobné spraviť :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentujete moje články, veľmi si to cením. Snažím sa na každý komentár, skôr či neskôr odpovedať. :) Prosím vás, nepoužívajte v komentároch vulgárne a urážlivé slová.