pondelok 7. januára 2013

Knihy, ktoré chcem prečítať 2013 (1)


Už týždeň máme rok 2013 a isto každý si dal nejaké tie predsavzatia niektorí aj tie knižné. Ja veľmi na predsavzatia nie som a tak som sa radšej rozhodla spraviť si akýsi zoznam kníh, ktoré by som v tomto roku chcela prečítať.

Kníh, ktoré by som chcela prečítať je skutočne dosť a tak Vám dnes predstavám len tie z tvorby slovenských autorov a rozdelím ich na dve skupiny. Prvou sú knihy, ktoré sa aktuálne nachádzajú v mojej knižnici a len čakajú kedy po nich siahnem a druhá skupina to sú knihy, ktoré si plánujem zadovážiť, či už kúpiť alebo požičať. :) Takže dnes to bude tá prvá skupina a prejdem rovno ku knihám. :)

Miroslava Varáčková – Sprevádzačka
Anotácia: Som ako milióny ostatných dievčat v mojom veku. Teda, vždy som si to myslela. Až do dňa, keď som spoznala svoje poslanie. Počujem volania slabých, dotýkam sa obnažených duší a pomáham... zomrieť. Som sprevádzačka, a pritom jedna z vás. Obyčajná, ustráchaná a zaľúbená do toho najlepšieho človeka na svete. Tajomný príbeh študentky, ktorá po prekonaní ťažkej virózy začne počuť volania mŕtvych. Zo začiatku je vystrašená, obáva sa, či netrpí psychickou poruchou, no keď spoznáva Daniela, zisťuje, že všetko môže byť úplne inak, ako našepkáva rozum. Osud ju pripraví o priateľku, zavedie do kláštora hlboko v tmavých lesoch, postaví zoči-voči smrti a dá jej na vlastnej koži pocítiť, ako chutí bezmocnosť. Sprevádzačka je kniha plná mystiky, napätia, hľadaní vlastnej podstaty a lásky. Nemôžeš spasiť svet, ani zachrániť ľudí pred ich osudom. Tvojím poslaním je len pomôcť, aby sa necítili opustení a stratení v hlbokej beznádeji.

Miroslava Varáčková – Obchodníci s nádejou
Anotácia: Musela som si zmeniť meno, presťahovať sa a zabudnúť na predchádzajúci život. Musela som padnúť pod ťarchou kríža a nanovo sa postaviť. Musela som sa vzoprieť vlastnej identite. A to všetko len kvôli nim! Jediné, čo mi zostalo, bola nádej, že človek, ktorého tak zúfalo milujem, prežije. Život maturantky Júlie sa od základov zmenil potom, čo jej zahynuli rodičia, a ona sa musí vyrovnať s novou situáciou. V ťažkom období spoznáva Matúša, vybuduje si s ním vzťah a pokúša sa myslieť pozitívne. Je tu však niečo, čo jej nedovoľuje poriadne dýchať. Desivé predtuchy, zvláštne znamenia a akési pomyselné čierne mračno, čo sa nad ňou vznáša, sú predzvesťou nezvratných udalostí. Začína sa vypĺňať temné proroctvo kráľovnej zo Sáby? Júlia si až neskoro uvedomí, že svojím vzťahom vystavila riziku smrti nielen seba, ale i ľudí naokolo. Ešte stále však ani len netuší, akú obrovskú moc môže mať náboženská sekta so sídlom v Taliansku... Príbeh je čiastočne inšpirovaný skutočnými udalosťami.

Vita Jamborová – Stráž ma, mafia nezabúda
Anotácia: Bohdan, bývalý člen ukrajinského podsvetia, už nejaký čas žije na Slovensku. Pracuje pre piešťanského mafiána ruského pôvodu a je so svojím novým životom celkom spokojný. Všetko sa zmení a pohodový večer pred televízorom sa skončí vo chvíli, keď na televíznej obrazovke uvidí svoju tvár. Pochopí, že niekto z jeho predchádzajúceho života po ňom ešte stále pátra. Minulosť, na ktorú by najradšej zabudol, sa vynorí nečakane a on si musí zvoliť medzi útekom a pomstou. Ako súvisí vražda jeho šéfa, Tarasa Kovaľčuka, a vražda šéfovej bývalej ženy s tým, čo sa stalo na Ukrajine pred dvanástimi rokmi? Súvisia vôbec? Bohdan sa rozhodne pre pomstu. Okrem toho, aj keď nerád, musí chrániť Kovaľčukovu dcéru Valériu, ktorej inak hrozí istá smrť. Rozmaznaná mladá žena, pre ktorú bodyguard jej otca bol vždy len kusom nábytku, pochopí, že jej život teraz závisí len a len od jeho dobrej vôle. 

Vita Jamborová – Nevera ako dôvod
Anotácia: Tak veľmi chceme byť šťastní, že niekedy kradneme šťastie niekomu inému...Soňa a Kristína mali ženatých milencov, Marcela milovala vydatú ženu, vydatá Nela si našla náhradu za manžela a Ivana sa nevedela rozhodnúť pre jedného muža, preto mala dvoch naraz. Tak vznikol ich "trojuholníkový klub". Ibaže dve z nich sú teraz mŕtve a na rade je tretia...Kto je vrahom žien z tohto klubu a prečo to robí? Kristína, Soňa a Nela – tri priateľky, ktoré zostali nažive, nevedia, že vrah si už ďalšiu obeť vybral a je to len otázka času, kedy dotyčná zomrie. Nevera, žiarlivosť, láska a túžba mať niečo, čo patrí niekomu inému, je prepletencom, ktorý sa nedarí rozmotať ani jednej z nich. Je to dôvod na vraždu?

Nata Sabová – Ochrankyňa
Anotácia: Kto som? Som niekto, kto nad vami bdie, kto vás chráni, som váš anjel strážny. Keby nebolo takých, ako som ja, nebolo by mladým ženám pomoci. Ale nebojte sa, som tu a zostanem pri vás dovtedy, kým sa tí, ktorí vám ubližujú, budú pohybovať medzi vami. Len pred krátkym časom ju v Amerike poznali pod falošným menom Kate. Teraz prichádza na Slovensko s novou identitou študentky gymnázia Kristíny. Čo ju sem priviedlo? Jedna z mnohých vízií, ktorými sa celý život riadi. Ide vždy tam, kam ju nasmerujú, hoci i na druhý koniec sveta. Prečo? Aby splnila poslanie, ktoré už po tisíce rokov plnia členky jej rasy. Pretože ona je Praes, Ochrankyňa, a jej úlohou je chrániť ľudí pred Hauriami. Ibaže Kity netuší, že spnenie ďalšieho poslania nie je to jediné, čo ju na Slovensku čaká. Jej srdce sa bude musieť podrobiť neľahkej skúške, keď sa zamiluje do Patrika, príťažlivého študenta psychológie, ktorý prišiel nevedno odkiaľ. Situáciu komplikujú aj ďalší muži, ktorých minulosť je takisto nejasná. Jeden z nich je práve ten, ktorého hľadá, aby ho zastavila skôr, kým niekoho pripraví o život. Ale ktorý?

Nata Sabová - Zuzanina skrytá tvár
Anotácia: Čo znamená život pre prítomnosť, chvíle, ktoré prežívajú teraz, čas, ktorý nikdy nedostane prívlastok budúci? Príbeh dvoch mladých ľudí Zuzany a Petra vás zavedie nielen do prekrásnych zákutí Pohronia, kde zažijete veľa zábavných chvíľ s partiou vodákov, ale aj do tajuplného sveta dievčiny, ktorej život sa v priebehu jedného dňa obrátil hore nohami. Ako je možné, že zrazu hrá tak skvele na gitare, keď sa to nikdy neučila? Ako to, že ovláda niekoľko cudzích jazykov? A čo schopnosti, vďaka ktorým sa z nej stala odvážna bojovníčka? Odkiaľ sa vzali? Keď Zuzana zistí, kto v skutočnosti je a čo ju čaká, rozhodne sa uzamknúť svoje srdce a nevpustiť doň žiadneho muža, ktorý by u nej mohol vyvolať city lásky. Pretože tú si ona nemôže dovoliť. Na Hrone spoznáva Petra, ktorého čaru sa napriek svojmu predsavzatiu nedokáže ubrániť a pre ktorého sa i ona stáva tou pravou, jedinou a nenahraditeľnou. Avšak tajomstvo, ktoré Zuzana ukrýva hlboko vo svojom vnútri a nikomu nedovolí doň nahliadnuť, medzi nich stavia hrubý, neviditeľný múr mlčania. Podarí sa napokon Petrovi získať si Zuzaninu dôveru natoľko, aby pred ním odhalila svoje tajomstvo?

Jana Pronská - Prekliata láska
Anotácia: Nekorunovaná kráľovná slovenskej historickej romance nám opäť ponúka strhujúci príbeh zo stredovekého Slovenska. Krásna Seleina, pani Soľnohradu a dedička vzácnych soľných prameňov, právom pokladá svoje „slané dedičstvo“ za prekliate, veď len kvôli nemu prišla o milovaného muža a ocitla sa v nútenom manželstve s tyranom Arvanom Révaim. Keď hrad dobyje Ctibor Šóša, Révai zbabelo utečie a Seleinu nechá napospas osudu. Rytier Ctibor, hnaný pomstou za bratovu smrť, je presvedčený, že práve Seleina môže za všetko zlo, čo postihlo jeho rodinu, a tak spočiatku nemá s mladou ženou zľutovania...

Jana Pronská - Bosorkina dcéra
Anotácia: Krásna Soraya, dcéra maurského emira, sa po upálení svojej matky skrýva pred dôstojníkom inkvizície De Vascadom. Aj keď jej vyslanec francúzskeho kráľa poskytne ochranu, mladí ľudia musia prekonať ešte veľa prekážok, aby ich láska mohla byť naplnená.






Jana Pronská – Zradená ľúbosť
Anotácia: Krásna Marica, dcéra uhorského zemana, sa po desiatich rokoch strávených v kláštore ocitne na kráľovskom dvore plnom lesku a nádhery, ale aj klebiet a zákulisných intríg. Keď za dramatických okolností spoznáva vojvodu z Meranu Alexandra, šľachtic jej rytiersky ponúkne ochranu. Netrvá dlho a medzi mladými ľuďmi preskočí iskra...

Katarína Revická – Vlci z Aljašky
Anotácia: Volám sa Alex Tomasová a vždy som bola decko, ktoré nikto nechcel. Vlastní rodičia ma odkopli ako psa a v domove si ma prehadzovali ako horúci zemiak z pahreby. Neskôr sa našla rodina, ktorá si ma nechala. Nenávidela som ich za to, lebo mi nerozumeli. Život sa mi zdal mizerný. Iba v škole sa mi darilo. Bola som kráľovná – tá, ktorej sa všetci báli odporovať. Všetko zmenil neplánovaný rodinný výlet na Aljašku, kde som spoznala záhadné dvojčatá – anjela menom Kris a jeho brata Sama. Nikdy som ich nemala stretnúť. Boli mojou skazou. No práve tam – na konci sveta – som zistila, kto v skutočnosti som a čo všetko dokážem. Prezradila mi to šamanka z miestneho kmeňa. A tak som sa ocitla vo vojne, ktorá trvala už tisícky rokov. Medzitým som prežila veľkú lásku, vášeň, ale aj hnev a sklamanie. Teraz ma čaká obrovská výzva. Prekliatie aljašských vlkov sa vzťahuje aj na mňa, a preto musím odvážne čeliť svojmu osudu.

3 komentáre:

  1. Hmm, tak to je strašně zajímavý seznam:) Možná bych si mohla taky načrtnout, co mám zhruba v plánu číst i když vím, že to stejně nedodržím :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ani ja neviem ci sa dostanem ku vsetkemu co planujem ale pokusit sa momzem :D

      Odstrániť

Ďakujem, že komentujete moje články, veľmi si to cením. Snažím sa na každý komentár, skôr či neskôr odpovedať. :) Prosím vás, nepoužívajte v komentároch vulgárne a urážlivé slová.