sobota 8. decembra 2012

Carrie Ryan - Temné diery

Autor: Carrie Ryan
Originál názov: The Dark and Hollow Places
Počet strán: 440
Rok vydania: 2012
Vydavateľstvo: Slovart
Anotácia: Posledná časť voľnej trilógie. Annah vie ako prežiť. Odkedy sa Elias pridal k regrútom, žije sama v Temnom Meste. Vlastne skôr prežíva. Protektorát už neexistuje a regrúti predstavujú po Vzbure skôr hrozbu než oporu, a tak je každý deň iba snahou dopracovať sa k ďalšiemu ránu. Annah ťaží minulosť, rany na duši i na tele. Prežiť v tomto meste nie je jednoduché a dni zrazu prinášajú nové a nové prekvapenia. Udalosti naberajú spád. Stretnutie so sestrou strieda zoznámenie s Catcherom a Eliasov návrat. Nakazené potkany, znesvätení či Mudovia už zďaleka nie sú jediným ohrozením života. Annah čoskoro zisťuje, že krutosť regrútov sa vyrovná ohavnostiam, ktoré páchajú znesvätení a Rezervácia nie je žiadnym ostrovom istoty. Podarí sa jej napriek všetkému zbúrať múry, ktoré jej bránia v láske? Zdolá nástrahy, ktoré pre obyvateľov Temného Mesta prichystá horda znesvätených? Prežije, alebo skončí ako večne nenásytný a malátny prízrak?

Temné diery sú tretým a posledným dielom série Les kostí. Opäť sa ocitáme vo svete, v ktorom každý jeden deň predstavuje zápas o prežitie, každá minúta môže znamenať tú poslednú vo vašej ľudskej existencii. Sme vo svete plnom znesvätených, mudov či nakazených svíň. Autorka nás tento krát z lesa a pobrežia zaviedla priamo do Temného mesta, kde po páde Protektorátu  prebrali moc Regrúti. No tí namiesto toho, aby boli oporou predstavujú pre ľudí len ďalšiu hrozbu, ktorej musia dennodenne čeliť.

Hlavnou hrdinkou a zároveň rozprávačkou celého záverečného príbehu je Annah. Po Mary a  Gabrielle konečne hlavná postava, ktorú by som najradšej nevyfliaskala. Po odchode Eliasa k regrútom sa pretĺka ako vie a snaží sa v meste prežiť. Možno práve vďaka tomu z nej nie je jedna z ufňukaných hrdiniek, ktoré si nevedia dať samé so sebou rady. I keď na prvý pohľad pôsobí odvážne, silne a neohrozene jej vnútro zožiera minulosť. Annah sa počas troch rokov čakania na Eliasov návrat naučila o seba postarať sama. Nemohla a nemusela sa spoliehať na nikoho iného iba na seba samu. Preto, keď sa objaví Catcher, ktorého si môžeme pamätať z druhej knihy tejto voľnej trilógie, má problém dôverovať mu. Taktiež ako Annah aj on sa musí vysporiadať so svojím životom, ktorý nenávidí kvôli tomu čím je. S Annah tvorili skvelú dvojicu práve preto, že vďaka svojim osudom sa vedeli navzájom najviac chápať. Okrem neho sa do Temného mesta vráti aj Elias spolu Gabrielle, ktorá je stratenou sestrou Annah. Na rozdiel od Annah a Catchera som v tejto knihe mala problém si obľúbiť Gabrielle a Eliasa. Vlastne moja antipatia voči Gabrielle začala už v Pobreží hrôzy. Tu sa k nej pridal aj Elias a to len vďaka svojmu počínaniu . Jednoducho som nevedela vystáť situácie kde sa títo dvaja ukázali. No na moje počudovanie sa to v závere zmenilo a ich správanie mi už také prefackania hodné neprišlo.

Kto by očakával srdcervúce stretnutie sestier po dlhých rokoch odlúčenia a dlho očakávané stretnutie Eliasa s Annah ako vystrihnuté z Pošty pre teba ostane sklamaný. Žiadne takéto zvítanie sa nekoná pretože okrem nich do Temného mesta mieria tisíce znesvätených, ktorí sa prebudili zo svojho spánku a nič im nezabráni v ceste za šírením nákazy. A tak sa namiesto prípadných sĺz radosti a objatí začína kolotoč, na ktorý sme v knihách Carrie Ryan veľmi dobre zvyknutí. Panika, strach, horda znesvätených a ich večné neutíchajúce stonanie to všetko vám autorka servíruje tak verne, až sa sami ocitáte v tomto bezútešnom svete spolu s postavami knihy. Záver knihy bol doslova na prasknutie nabitý napätím a akciou. Spolu s Annah do poslednej chvíle bojujete o holý život. Tajíte dych nad situáciami, kde jej smrť doslova dýcha na krk.  Bojíte sa spolu s ňou a keď už chce svoj boj vzdať povzbudzujete ju aby vydržala a nepoddávala sa. Autorka jednoducho vie ako vo vás vyvolať rozsiahlu paletu emócií, ktoré budete zdielať s jej postavami.

Temné diery sú, nielen vďaka názvu ale i vďaka vykresleniu prostredia, ľudí a situácií, ktoré pôsobia priam desivo živo, najtemnejšou knihou celej série. Najvýraznejšie sa to dá vidieť na Regrútoch, ktorí sa dosť často správali horšie ako zvieratá alebo vlastne horšie ako znesvätení, ktorí za svoje počínanie nie sú zodpovední a nie sú si ho ani vedomí. Vo svete, v ktorom je dôležitý každý človek sa také správanie nedá pochopiť a ani ospravedlniť. Ja som teda nechápala čo ich vedie k tomu, aby robili to čo robili. Čo ich vedie k tomu, aby s ľuďmi zaobchádzali horšie ako so znesvätenými.

I keď kniha neskončila vyriešením situácie so znesvätenými (Ani sa nedalo očakávať, že sa odrazu vyparia.) je skvelým ukončením tejto jedinečnej série. A vďaka nej už nemám odpor voči zombie tematike, čo je pre mňa len plus. Knihu ako aj sériu môžem len a len odporúčať. Ak sa radi bojíte, zbožňujete napätie a nepohrdnete ani dávkou romantiky, Temne diery sú ako stvorene pre vás.

Moje hodnotenie: 

5 komentárov:

  1. Z Gabrielle a Eliasa som mala rovnaký pocit. V druhej knihe mi robilo problém zvyknúť si na Catchera a tu to bolo presne opačne. Hneď som si ho obľúbila a som rada, že to skončilo tak ako to skončilo. Iba by som brala ešte niečo krátke ako epilóg, ale inak som maximálne spokojná. A je mi ľúto, že viac dielov nebude :( nejakú spin-off sériu by som teda brala O:)
    krásna recenzia :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. fu som rada, ze som neni sama...som si myslela, ze ich takto vnimam len ja :D spadol mi kamen zo srdca v tejto chvili :D presnee to tam este mohlo byt a s tou spin-off seriou to nieje zly napad, keby jej to tak jej muza spisovatelska posepkala :D
      vdaka :)

      Odstrániť
  2. veľmi dobrá recenzia :) uz sa neviem dočkat, kedy knihu prečítam. a súhlasím, v pobrezí som si viac oblúbila Eliasa, ale z toho čo som z knihy stihla prečítat, mám radšej Catchera :D

    Súhlasím s Norah, aj mňa mrzí, ze viac dielov nebude, lebo táto seria je jednou z mojich najobľúbenejších, hoci je o zombíkoch :D vzdy som sa príbehom o zombíkoch vyhýbala, ale teraz ich aj vyhladávam :D pripadám si trošku divne :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. pridavam sa do tvojho klubu divnych pretoze v poslednej dobre mam tiez chut na zombie pribehy a to som k nim mala odpor no vidis co jedna knizna seria dokaze :D

      vdaka :)musis cim skor chcem vediet tvoj nazor na to osobo :D ved to a tu sa to uplne otocilo Catcher take zlaticko a Elias mrsiak jeden :D

      Odstrániť
    2. a potom sme paf zo zombie seriálu *DARYL <3* :D

      no hej hej, kde je tá krásna knizočka :D boze ale ked sa tam Catch objavil prvýkrát som len čumela :D

      Odstrániť

Ďakujem, že komentujete moje články, veľmi si to cením. Snažím sa na každý komentár, skôr či neskôr odpovedať. :) Prosím vás, nepoužívajte v komentároch vulgárne a urážlivé slová.