streda 10. októbra 2012

Waiting on Wednesday (9)


Waiting on Wednesday je meme, ktoré usporadúva Breaking the spine.

Autor: Andrej Štiavnický


Názov: V podzemí Čachtického hradu
Anotácia: Román, ktorý sa začína , kde najznámejší autori skončili. Predstavuje začiatok konca pohnutej životnej drámy Alžbety Bátoriovej, keď už bola formálnym výrokom Juraja Thurzu odsúdená na doživotný žalár a jej pomocníci kruto popravení.

Názov: Alžbeta Bátoriová vo väzení a na slobode
Anotácia: Román autenticky zachytáva ďalšie tri roky života Ččchtickej panej po jej vynútenom návrate z Füzeru. Čitateľ má možnosť sledovať nielen dramatické osudy Alžbety Bátoriovej, ale aj pohnutú životnú životnú cestu Anny Rosiny Listiusovej z Tematína. Pričinením jej manžela Stanislava Thurzu sa ocitne vo väzení Čachtického hradu spolu s Alžbetou a nakoniec sa im pomocou milenca čachtickej panej podarí ujsť...

Názov: Čachtická pani pred najvyšším súdom  
Anotácia: Román Čachtická pani pred najvyšším súdom je zavŕšením historickej trilógie, tematicky nadväzujúcej na čitateľsky úspešné romány V podzemí Čachtického hradu (2001) a Alžbeta Bátoriová vo väzení a na slobode (2002). Zachytáva posledné mesiace pohnutej životnej drámy Alžbety Bátoriovej od zimy 1613 až po 21. august 1614, keď o druhej hodine po polnoci odišla na druhý svet – žiaľ, bez spravodlivého trestu za svoje donebavolajúce zločiny. Čachtická pani sa nikdy nezodpovedala za krviprelievanie páchané na nevinných obetiach, dievčat zavraždených jej vlastnou rukou bolo vyše tisíc. Posledné mesiace života Alžbety Bátoriovej, zachytené na pozadí historicky precízne spracovaného a pôsobivého obrazu doby sú plné nečakaných zvratov, zauzlení, ba neraz až mysteriózneho napätia.



Názov: V tieni smrti Alžbety Báthoriovej
Anotácia: Pre tých, ktorí radi siahnu po dobrom historickom románe a chcú sa prostredníctvom originálnych dokumentov vrátiť o niekoľko storočí späť do našej dramatickej minulosti sme pripravili nový historický projekt z pera Andreja Štiavnického. Otvára v ňom pred nami panorámu pohnutého obdobia od r. 1615 do 1637. Na pozadí obdobia tridsaťročnej vojny približuje vzrušujúce osudy „šintavskej bosorky Anny Rosiny Listiusovej, sedmohradského kniežaťa Gabriela Betlena , vojvodu Albrechta z Valdštejna i cisára Ferdinanda II.

Názov: Zbohom, Alžbeta Bátoriová
Anotácia: V najnovšom historickom románe sleduje spisovateľ Andrej Štiavnický osudy dvoch žien – zbožnej, čistej Žofie Bošňákovej a spupnej, vášnivej Anny Rosiny Listiusovej. Z úzadia, z temných tiesňav zasahuje do ich rozdielnych, protikladných životov duch krutej Alžbety Bátoriovej. Kým Anna Rosina, nenávidená šintavská bosorka, pokračuje v stopách poslednej vládkyne Čachtického hradu, Žofia Bošňáková sa usiluje obetavou pomocou aspoň trochu zmierniť utrpenie chudobných.  Autor v románe vykresľuje málo známe obdobie života Žofie Bošňákovej, keď sa ako 17-ročná vydala za Michala Šeréniho na Svetlovský hrad, kde žila do manželovej predčasnej smrti. Nasleduje opis niekoľkých rokov života tejto nezvyčajnej ženy v Šuranoch a až v tretej časti sa autor venuje udalostiam po svadbe s Františkom Vešelénim. Pri opise osudu poživačnej Anny Rosiny Listiusovej sa v tomto románe autor sústreďuje na okolnosti jej úniku z dosahu spravodlivosti vďaka jej vplyvu na mocných milencov.  

Názov: Kliatba Alžbety Báthoryovej
Anotácia: Dej najnovšieho románu Andreja Štiavnického sa sústreďuje na Alžbetino prisluhovanie satanovi. Jedného dňa zmizne z ruky nebohej čachtickej panej náramok, v ktorom sa ukrýva tajomná, nečistá sila...  

Názov: Vivat, Alžbeta Bátoriová!
Anotácia: Autor predkladá čitateľom siedmy zväzok o potomkoch Alžbety Bátoriovej, v ktorom rozoberá obdobie rokov 1645 až 1649, najmä cez postavu grófkinho vnuka Františka Nádašdyho, kapitána Františka Vešeléniho, palatína Štefana Pálfiho a legendárneho grófa Petra Fábryho, jej úhlavného nepriateľa.  

Túto sériu kníh mam vyhliadnutú už nejakú dobu no nikdy som si nenašla čas, aby som sa do nej poriadne pustila. Prečítala som len jednu a to 4. časť. No ale asi by bolo pekné začať pekne po poriadku. Mám rada historické knihy a tieto sa týkajú histórie odohrávajúcej sa na území Slovenska. A o to viac sa mi páčia keďže mnoho miest kde sa odohrávajú poznám, niektoré som navštívila a na jednom dokonca aj bývam.  

2 komentáre:

  1. Mohlo by to byť zaujímavé čítanie, no ani ma veľmi neoslovilo. Možno preto, že som videla Bathory a nemala som z toho nijaké extra dojmy. A tak už mám Bathoričky dosť. Hoci aj to sa môže zmeniť. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. no po pravde film ak ymslis ten Jakubiskov sa mne vobec nepacil ale tieto knihy sice mam precitane len dve ma neskutocne bavili preto by som si rada precitala celu tuto seriu :)

      Odstrániť

Ďakujem, že komentujete moje články, veľmi si to cením. Snažím sa na každý komentár, skôr či neskôr odpovedať. :) Prosím vás, nepoužívajte v komentároch vulgárne a urážlivé slová.