utorok 22. novembra 2011

Michael Koryta - Studená rieka

Autor: Michael Koryta
Názov: Studená rieka
Originál názov: So cold the river
Počet strán: 360
Rok vydania: 2011
Vydavateľstvo: IKAR
Anotácia: Eric Shaw žije život, aký nechcel. Ešte donedávna bol úspešným hollywoodskym kameramanom, a dnes zarába smiešne sumy za výrobu spomienkových rodinných videoklipov o zosnulých. Nečudo, že keď mu Alyssa Bradfordová ponúkne luxusný honorár, ak nakrúti dokument o Campbellovi Bradfordovi, jej bohatom svokrovi ležiacom na smrteľnej posteli, Eric sa chopí šance. V meste, kde Bradford vyrástol, Eric objavuje magické dejiny: nádherný hotel, kde sa kedysi stretávali štátnici, športové hviezdy i mafiáni. Dnes je hotel obnovený do pôvodnej krásy a uchvacuje návštevníkov. No Eric už niekoľko hodín po príchode zažije šok – prejavia sa uňho silné halucinácie. Vidí prízraky? Hovorí mu toto miesto niečo, čo iným nikdy neprezradilo? Zdá sa, že v tomto zvláštnom údolí sa k životu neprebudil iba hotel, ale aj niečo iné – zabudnuté ľudské zlo, ktoré sa nezastaví pred ničím, aby získalo dávnu slávu. K tomu sa pripoja ničivé prírodné živly a vypukne strhujúca dráma plná napätia a zvratov.


Fascinujúci mysteriózny príbeh v ktorom ožíva zabudnuté ľudské zlo áno toto všetko a možno aj čosi viac je knižka Studená rieka od Michaela Korytu. Nenájdeme v nej však len jeden žáner. V tejto nie veľmi hrubej knižke sa spájajú prvky trileru, hororu i detektívky.

Sledujeme príbeh Erica Shawa, kameramana, ktorý sa po neúspechu v Hollywoode zaoberá tvorbou spomienkových videí a dokumentov pre rodiny zosnulých. Po jednom takomto videu si ho najme Alyssa Bradfordová, aby nakrútil dokument o živote jej svokra Campbella Bradforda, ktorý zomiera v nemocnici. Eric ponuku prijme no ani netuší, že táto hoci nadštandardne zaplatená práca vôbec nebude ako tie doteraz. A to čo bude nasledovať by ho iste ani len vo sne nenapadlo. Prichádza do mesta, kde vyrastal a odkiaľ aj napokon utiekol Alyssin svokor Campbell. Po čase ho však začnú sužovať ukrutné bolesti hlavy. Eric začne vidieť veci, ktoré nik iný okrem neho nevidí a začne pochybovať o svojom vlastnom zdravom rozume. Prelínajú sa spôsobom , že sama som miestami nevedela, či to, čo sa v knihe deje a čo Eric vidí je skutočné alebo sú to výmysly či útržky minulosti, ktorá sa v meste pred viac ako desiatkami rokov odohrala. Púšťa sa do práce na dokumente no čim ďalej tým viac odkrýva minulosť, ktorá bola dlho pochovaná. No a minulosťou prichádza aj čosi čo sa už nikdy vrátiť nemalo.  

Kniha je písaná veľmi pútavým štýlom, kto má rád knižky tohto rázu by po nej isto mal siahnuť. Mňa zaujala natoľko, že som mala veľký problém ju odložiť a stranu za stranou som bola stále viac zvedavá a čakala na rozuzlenie celého príbehu. Autor nás do samého konca drží v napätí a vlastne až na posledných stránkach zistíme ako všetko čo sa v minulosti, ktorá bola na pozadí tohto príbehu (nie však v úzadí) a výrazne ovplyvnila prítomnosť, odohralo. Studená rieka je prvou no zaujala ma natoľko, že dúfam nebude ani poslednou, ktorá sa mi od Michaela Korytu dostane do rúk.


Moje hodnotenie:

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem, že komentujete moje články, veľmi si to cením. Snažím sa na každý komentár, skôr či neskôr odpovedať. :) Prosím vás, nepoužívajte v komentároch vulgárne a urážlivé slová.