utorok 1. novembra 2011

Lusy Adams - Odstíny života /Odstíny života #1/

Autor: Lusy Adams
Názov: Odstíny života
Počet strán: 360
Rok vydania: 2011
Vydavateľstvo:  XYZ
Česká anotácia: Alexandrina Avitalová se za života nijak nelišila od vrstevníků. Když je v den svých devatenáctých narozenin chladnokrevně zavražděna, nikdo nemůže tušit, že smrt se stane začátkem její nové cesty. Tři roky poté, co byla pohřbena a oplakána rodinou a přáteli, se probouzí znovu k „životu“. Je uvedena do světa magie a ďábelských stvoření. Alex musí zapomenout na svůj předchozí život, aby mohla zaujmout pozici neohrožené bojovnice se silami temnot. Podle dávného Proroctví je právě ona jedinou vyvolenou, Spasitelkou, která má rozhodnout odvěkou bitvu mezi dobrem a zlem…

Hlavnou hrdinkou je Alex tzv. Spasiteľka, ktorá ma rozhodnúť boj medzi dobrom a zlom. Je to len ťažko uveriteľné vzhľadom k tomu, že za svojho života bola do seba zahladenou rozmaznanou slečinkou, ktorú skôr trápilo či ide s módnymi trendmi ako okolití ľudia. No akoby zázrakom po tom čo ju bohovia priviedli naspäť k „životu“ sa diametrálne líši od tohto dievčaťa zrazu je z nej neohrozená bojovníčka s všelijakou nadprirodzenou háveďou no bohužiaľ jej charakter je i napriek tomu úbohý a povrchný a dosť detinský. Neustálym urážaním celého svojho okolia, rozdávaním sarkastických a ironických poznámok na počkanie len znechucuje dojem z knihy. Nehovoriac o jej neustálom hlúpom vrhaní sa do každej nebezpečnej  situácie (jeden by povedal, že je to už masochizmus) kde je ju treba zachraňovať čo už po dvoch opakovaniach príde dosť otrepané a trápne. Správanie tejto postavy by sa dalo porovnať so správaním dvanásť a možno aj menej ročného rozmaznaného decka, ktoré si mysli, že mu patri celý svet. Ak mala táto postava zaujať u mňa sa to ale úplne minulo účinkom a skôr mi príde  otravná.

Dej knihy sa odohráva v Los Angeles v USA, aké prekvapujúce, že dejiskom je USA. Je to už dosť klišé. Po pravde som čakala, že to bude skôr niekde v Európe alebo teda bližšie vzhľadom na to odkiaľ je autorka. 
Mužská časť knihy je kapitola sama o sebe. Každá z týchto postav je ako vystrihnutá z obálky časopisu – vysoký, vypracované telo , krásne oči - proste dokonalosť sama so sklonmi byť princom na bielom koni, ktorý stále ťahá milú Spasiteľku z kaše, do ktorej sa samozrejme dostala vlastným pričinením. Nehovoriac o tom ako je zaujímavé, že sa do nej celé mužské osadenstvo zahľadelo. No Alexine srdce samozrejme môže patriť iba jednému a tým je Gabe, ktorého neustále odmieta, chce, odmieta, chce a vlastne sama nevie čo. Neviem, ktorý normálny chlap by sa nechal takto naťahovať ale keďže je to fantázia autorky jeho trpezlivosť evidentne nemá hraníc alebo nieje normálny to je na uváženie. 
A dej? Ak sa teda dá nejaký nájsť. Celkovo nápad so spásou sveta zničením zla popri tom ničenie nadprirodzenej hávede, ktorá vám ide po krku nieje zlý no spravovanie pokyvkáva. Dejová línia a pointa celej knihy sa stráca v neustálych detinských výlevoch hlavnej hrdinky a jej vyvoleného. Takže na konci knihy zistite, že vlastne ani neviete o čo v celej knihe šlo.

Pokyvkávali aj opisy postav, po ktorých ste ani len netušili kto vlastne ako vyzerá čiže vzhľad postav bol čisto na vašej vlastnej predstavivosti. Dostalo sa vám len chabých informácii ako farba vlasov, očí, čo mi prišlo skôr ako odpovede do dotazníka ako opis.

Ale netreba zavrhnúť v tejto knihe všetko našli sa aj svetle momenty, bolo ich síce pomenej, ktorými bolo niekoľko myslím zaujímavých postav, ktoré naozaj stali za to.
Takže ak spočítam všetky pre a proti nemyslím si, že táto kniha bola nejakou dierou do literárneho sveta no nedá sa ani úplne zavrhnúť. Hádam pokračovanie bude o niečo lepšie pretože tento námet by si to skutočne zaslúžil.


Moje hodnotenie:

2 komentáre:

  1. Pane jo, jednou recenze, která se nad Odstíny nerozplývá? To je mi sympatické. Knihu neodsuzuji, protože jsem ji nedočetla - nedokázala jsem se prokousat přes první třetinu, asi to bylo především kvůli velmi předvidatelnému stylu a "vtipným" průpovídkám hlavní postavy. Recenzi bez servítků ale oceňuju :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. no som rada, ze sa ti pacila :) ja osobne si zacinam mysliet ze som snad jedina komu sa toto dielko nepaci :) ale co uz aj taki musia byt :)

      Odstrániť

Ďakujem, že komentujete moje články, veľmi si to cením. Snažím sa na každý komentár, skôr či neskôr odpovedať. :) Prosím vás, nepoužívajte v komentároch vulgárne a urážlivé slová.