nedeľa 13. novembra 2011

Kiersten White - Zlodejka duší

Autor: Kiersten White
Názov: Zlodejka duší
Originál názov: Paranormalcy
Počet strán: 352
Rok vydania: 2011
Vydavateľstvo: Fortuna Libri
Česká anotácia: Hrdinka románu Evie má velice zvláštní povolání: pracuje v Mezinárodní agentuře pro zadržování paranormálů. Běžně se vídá s upíry a vlkodlaky, její nejlepší přítelkyně patří mezi mořské panny a nová láska je vodouch – paranormál, který na sebe dokáže brát nejrůznější podoby. Nic na paranormálních tvorech ji nemůže překvapit a zaskočit. Paranormálové jí vlastně připadají normální a agentura jí nahrazuje rodinu, o kterou přišla. Trochu jí vadí, že je ochuzena o běžné radosti svých vrstevníků, ale vede vcelku spokojený život. To se však má brzy změnit. Paranormálové začínají z neznámých důvodů umírat a kolem Evie se začínají dít podivné věci. Potom se na scéně objeví Zlodějka duší a Evie jde o život…


Táto kniha ma hneď zaujala už svojou obálkou, no nikdy nehodnoť knihu len podľa obalu a tak som od nej radšej dopredu neočakávala nič. No čím viac som sa do nej začítala tým viac ma táto knižka prekvapovala no tento krát milým spôsobom

Hlavnou hrdinkou je 16-ročná Evie (Evelyn), ktorá pracuje v MAKNAB-e organizácií na zadržiavanie a kontrolu nadprirodzených bytostí. Myslela som si, že Evie bude ďalšou do zbierky postáv bez vlastného názoru, ktorá je neschopná samostatnej existencie. Ako som sa ja len mýlila. Evie s týmto typom postáv nemá ale vôbec nič spoločné. Je inteligentná, nebojácna a sarkazmus je podľa všetkého ďalší jazyk, ktorý ovláda. Nieje ochudobnená ani o zmysel pre humor. Vďaka autorke za to. Nedalo mi sa veľakrát nad jej vtipnými poznámkami pousmiať. Evie má akúsi zvláštnu záľubu v ružovej farbe, čo sa odráža takmer na každej veci čo nosí alebo má pri sebe. Či už je to  taser Tasey alebo dýka s ružovou rukoväťou vyrobená špeciálne pre ňu. Ale tak po pravde, kto nemá obľúbenú farbu. :)

Evie nemá obyčajnú prácu a už vôbec nemá obyčajných priateľov. Najlepšou priateľkou jej je morská panna Lish (Alisha). Na rozdiel od iných v MAKNAB-e pracuje rada. Lish som si okamžite obľúbila. Veľmi sa mi páčil ich priateľský vzťah povedala by som až sesterský. Boli si blízke napriek tomu že si spolu nemohli nikdy skutočne „posedieť a potrkotať“. Vždy ich delila obrazovka alebo stena akvária. No nikdy si neboli natoľko vzdialené, aby jedna druhej nedôverovali a nezverovali si tajomstvá.

Po vlámaní sa do strediska MAKNAB-u sa nám predstavila nová nadprirodzená bytosť Lend, ktorý na seba dokáže vziať podobu takmer kohokoľvek. Čo Evie samozrejme hneď zaujme. A teraz by samozrejme logicky mala nasledovať nehynúca láska na prvý pohľad. Nekonečné pohľady, nesmelé bozky prvej a ako inak hneď osudovej lásky. Počkať. Žeby nie? :) Veruže nie. Nič také sa medzi Evie a Lendom nekoná. Lend je v celom stredisku jedinou jej vekovo podobnou bytosťou a tak i napriek zákazom sa všemožne snaží s ním stretávať.  Z občasných tajných návštev sa stávajú pravidelne strávene spoločné chvíle. Môžeme postupne sledovať ako sa vyvíja ich vzťah. Vzájomne sa spoznávajú takmer počas celej knihy. Postupom času si Evie uvedomí, že sa jej Lend páči a možno aj dačo viac. 

A keďže by to bolo fádne iba s jednou postavou motajúcou sa okolo Evie je tu samozrejme ešte niekto. Tým niekým je víla Reth (Lorethan), s ktorým má už čo to za sebou. No Reth má však svoje vlastné dôvody prečo sa snaží Evie získať.

Relatívny pokoj v stredisku a aj v deji však naruší narastajúci počet zabitých nadprirodzených bytostí, ktoré sa postupne dajú rátať viac ako len na desiatky. Evie sa okamžite ocitá uprostred celého tohto kolotoča ku ktorému sa pridá aj akési vílie proroctvo, ktorého je súčasťou.

Osobne som si túto knižku dosť užívala. Dávno sa mi nestalo, že by som čítala dačo, kde by ma nerozčuľovala niektorá postava teda väčšinou to bola tá hlavná no pri Zlodejke duší sa mi nič takéto nestalo. Je to zaujímavý príbeh, pri ktorom sa človek aj pobaví a zasmeje. Skutočne som veľmi zvedavá ako to bude celé pokračovať. Už sa neviem dočkať, kedy sa mi do rúk dostane druhá kniha tejto série. 


Moje hodnotenie:

1 komentár:

  1. a prečo to má teda iba 3 hviezdičky, keď sa ti tak páčila? 8D
    ja som sa do tej knihy zamilovala 8)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentujete moje články, veľmi si to cením. Snažím sa na každý komentár, skôr či neskôr odpovedať. :) Prosím vás, nepoužívajte v komentároch vulgárne a urážlivé slová.