nedeľa 12. mája 2013

Tosca Lee – Démon: Memoáre


Autor: Tosca Lee
Originál názov: Demon: A Memoir
Počet strán: 288
Rok vydania: 2012
Vydavateľstvo: Kumran
Anotácia: Jeden večer všetko zmení. Po nedávnom rozvode Clay zápasí s pocitom bezcieľnosti a depresie. Práca redaktora v malom bostonskom vydavateľstve ho už neuspokojuje, byt má zariadený len provizórne a jeho životu chýba zmysel – až kým ho jedného večera nevyhľadá Lucián. Jednoduché slová: Porozprávam ti svoj príbeh a ty ho napíšeš a vydáš, obrátia jeho život hore nohami. To, čo sa začína ako záhada, sa čoskoro zmení na chaotickú posadnutosť, keď sa Clay pokúša poskladať si Luciánov temný príbeh lásky, túžby a milosti – len aby zistil, že démonov príbeh sa stal jeho vlastným príbehom. A potom už záleží len na jedinom: ako sa príbeh skončí.

Tu povedal Boh: „Buď svetlo! a bolo svetlo. Takto znejú jedny z prvých slov knihy Genezis, úvodnej knihy Biblie. Avšak, čo bolo skôr ako nad našimi hlavami Elohim zažal žiarovku, ktorá preťala dovtedajšiu tmu? Čo bolo predtým ako sme sa na scéne objavili my – ľudia?

Kniha sa však nezačína týmto momentom ani udalosťami, ktoré mu predchádzali ale v súčasnosti. Je vyrozprávaný z pohľadu Claya, redaktora v bostonskom vydavateľstve. Clay je sklamaný životom. Snaží sa vyrovnať s rozvodom so svojou manželkou Aubrey. Život je preňho potácanie sa medzi depresiou, hľadaním cesty, zmyslu svojej existencie a naplnením v práci, ktorá však žiadne neprináša. Všetko sa zmení, keď do jeho života vstúpi záhadný Lucián, ktorý mu dá jednoduchú ponuku alebo možno nariadenie.

„Porozprávam ti svoj príbeh a ty ho napíšeš a vydáš.“


Spočiatku ho Clay považuje za spisovateľa, ktorý sa chce ľahko a rýchlo dostať k vydaniu svojej knihy no postupne zisťuje, že pravda je niekde inde a Lucián nie je človek.

Lucián je totiž padlý anjel – démon a to, čo sa rozhodol Clayovi rozpovedať je jeho životný príbeh, jeho memoáre. Lucián pôsobí sympaticky má charizmu no netreba zabúdať, že je démon a ako taký nenávidí hlinenú rasu čiže nás ľudí (clay - hlina), čo dal v knihe neraz jasne najavo.

Luciánov príbeh začína v Edene ešte pred tým ako sme sa na scéne objavili my. Ocitáme sa medzi anjelmi, ktorí boli v tej chvíli dobrí, verní Elovi i Lucifer, bol dobrý a uvedomoval si svoje postavenie medzi anjelmi. Ako sa vraví pýcha predchádza pád a tak bol Lucifer spolu s anjelmi, ktorý sa ho rozhodli uctievať ako boha zvrhnutý a Bohom zatratení. Od tohto okamihu príbehu môžeme sledovať ako démoni sledujú každý Elov krok, prostredníctvom Luciána môžeme takmer vžiť do toho, čo cítil on. Avšak po smútku nad svojimi anjelmi sa El rozhodol vyriecť známe – buď svetlo a vytvoriť Eden nanovo a stvoriť niečo nové niečo čo s obdivom sledovali aj padlí anjeli. Stvoril zem, faunu. flóru a na prekvapenie padlých vdýchol do hliny život a bol tu prvý človek – Adam. Tu sa začína zášť voči hlinenej rase. 

Démoni sa správali ako prvorodené deti, ktorým pribudol nový súrodenec a rodičia im v tom momente začnú venovať menej pozornosti. Žiarlia, závidia, nenávidia, hľadajú čím by ľudí v Elových očiach znehodnotili. 

„Dovoľ, aby som ti niečo povedal: Ospravedlnenia sú smiešne. V polovici  prípadov sú  neúprimné. A aj vtedy, keď nie sú, to, čo raz urobíš, sa už  ničím nedá odčiniť.“

Prostredníctvom Luciánovho rozprávania prechádzame tými najdôležitejšími udalosťami nielen kresťanstva ale i samotných dejín. Avšak kým zo začiatku bol príbeh pokojne rozpovedaný ako strany pribúdali dej sa stupňoval príbeh bol útržkovitý a najväčšej obete Boha vo vzťahu k ľudom sa venuje veľmi málo a unáhlene, čo mi bolo tak trochu ľúto. 

Musím sa priznať, že som sa pri tejto knihe neubránila ani slzám. Ale nie slzám ľútosti to vonkoncom nie. Kniha ma primäla zamyslieť sa a uvedomiť si aké neskutočné šťastie my - hlinená rasa máme. Aké obrovské šťastie a milosť nás sprevádza i keď si to sami veľakrát neuvedomujeme. Anjeli sklamali Ela a boli zatratení, zavrhnutí, no my? Zrádzame ho neustále – vedome, nevedome, klameme, staviame sa mu chrbtom a on nám i tak trpezlivo všetko odpúšťa neodvráti sa od nás tak ako to čakala légia v príbehu. Myslím, že Luciánov príbeh, ktorý sa postupne stal príbehom Claya môže byť v konečnom dôsledku o ktoromkoľvek z nás. 

Príbeh stvorenia alebo pád Lucifera a jeho anjelov? Táto téma už bola toľkokrát prezentovaná, až by sa dalo povedať, že nič nové sa k nej nedá vymyslieť. Tosca Lee však tému i tak podala z celkom nového uhla pohľadu. Z pohľadu padlého anjela. Bolo zaujímavé sledovať, ako udalosti predchádzajúce ale i nasledujúce po stvorení brali padlí. 

Kniha Démon: Memoáre nie je len taká obyčajná kniha. Je knihou, ktorá vás donúti sa zamyslieť myšlienky na ňu vás neopustia ani po dočítaní. Neľutujem ani sekundu času strávenú nad jej čítaním pretože ma primäla zamyslieť sa nad vecami, ktoré som brala temer ako samozrejmé neuvedomujúc si akým úžasným darom sú. Čo sa týka autorky, určite siahnem i po jej ďalších knihách a už teraz sa na ne veľmi teším. 

Moje hodnotenie:

1 komentár:

  1. túto knihu si rozhodne chcem prečítať :) krásna recenzia, až som pri jej čítaní mala zimomriavky ... už z tvojej recenzie je cítiť, že kniha je výnimočná a nedá sa porovnávať s čímkoľvek, čo človek prečítal :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentujete moje články, veľmi si to cením. Snažím sa na každý komentár, skôr či neskôr odpovedať. :) Prosím vás, nepoužívajte v komentároch vulgárne a urážlivé slová.