streda 27. marca 2013

Jedna kniha – tisíce názorov alebo ako to je so slobodou prejavu


Tou jedinou knihou s tisíckou názorov je kniha Milujem ťa, Justin! od Timei Mišenčíkovej no nebude reč len o nej. 

Ak si chcete spraviť predstavu o knihe:

Príbeh slovenskej tínedžerky, ktorá na vlastnej koži spozná život celebrity.

Šestnásťročnej Kataríne sa v priebehu niekoľkých týždňov zmení celý život. Spolu s rodičmi sa tesne po Vianociach presťahuje do Ameriky, kde sa už o niekoľko dní ocitne na silvestrovskej párty plnej celebrít. Jej otec totiž v Atlante získal lukratívne miesto ochrankára známej speváckej hviezdy. Vďaka tomu osobne spozná nielen božského Justina Biebera, ale aj skutočný život celebrity, ktorú na každom kroku prenasledujú fotografi a novinári. Katarína si postupne zvyká aj na život americkej stredoškoláčky, nájde si veľa nových kamarátov a dokonca sa stane amatérskou roztlieskavačkou. Z Atlanty je úplne nadšená. Všetko sa však skomplikuje, keď sa Katie, ako ju volajú jej noví priatelia v Amerike, zaľúbi do nespoľahlivého a nezodpovedného Setha. Tento nový vzťah kritizujú nielen jej rodičia, ale aj Justin, ktorý už nechce byť iba obyčajným kamarátom...

*****

Táto prvotina mladej slovenskej autorky je v hádam jednou z najdiskutovanejších a svojím spôsobom aj najkontroverznejších kníh, ktoré slovenská literatúra pre mladých v poslednej dobe vypľula. Veľa z vás ju určite zaregistrovalo ako novinku vydavateľstva Motýľ. Hádam ani nebolo možné prehliadnuť ju.  Už anotácia napovedá, že je to príbeh slovenskej dievčiny, ktorá sa spozná s idolom mládeže Justinom Bieberom. No pozrime sa na niečo iné ako zhrnutie deja. 

Ako som spomínala Milujem ťa, Justin je najpretriasanejšou knihou posledných týždňov o tom svedči neustála diskusia v istom internetovom kníhkupectve. Poviete si, že diskusia a dva tábory s rozdielnymi názormi to je celkom normálne veď nie každý má názor rovnaký . Avšak aj tu je jeden drobný ale nie zanedbateľný háčik. Aký už len vymieňanie názorov môže mať háčik? Ako sa dá diskutovať ak názor, ktorý vyjadríte jednoducho zmizne, stratí sa vo svete informácií? 

Presne to sa dialo a diskusia nadobudla zaujímavý smer, kladné reakcie svietili na vás z celej strany, ohurovali vás a sľubovala dokonalý čitateľský zážitok, ktorý vám v mysli ostane snáď do konca života ak nie dlhšie no tie záporne mizli ako lusknutím prsta a to ani nemuseli porušovať pravidlá pridávania komentárov k dotyčnej knihe. 

Vulgarizmy, rasizmus, komentáre nehodnotiace knihu. Na mazanie takto ladených názorov si kníhkupectvo vyhradzuje právo na zmazanie. Samozrejme, že toto plne schvaľujem názor sa dá povedať alebo v tomto prípade napísať aj bez účasti spomenutých doplnkov. 

O týchto komentároch nebudem hovoriť pretože sú bezpredmetné a právom odstránené no sú tu také, ktoré neporušili podmienky a i napriek tomu zmizli a to neraz. Mohli ste svoje hodnotenie knihy napísať  aj 10 krát no ak bol váš názor záporný a hoc i slušný o chvíľu ho nebolo (na pár výnimiek, aby cielené mazanie nebolo až tak do očí bijúce) no skôr ako bol fuč sa po vás stihli voziť aktéri diskusie no z druhej strany. Rada by som uviedla  zopár príkladov no žiaľ sú z čiernej listiny spomínanej diskusie a tak nenávratne preč. 

Prečo vlastne sa zaoberám dačím takýmto? Pretože sama som bola účastníkom diskusie a vyslovene sa mi tam istá osoba vyhrážala ako prezradí moje meno verejne pretože vie kto som (keď budem mať sklerózu viem kam sa obrátiť). Priznám sa tento komentár ma dostal, nechápala som akým právom so mnou takto ktosi jedná. 

Niekedy sa svoj názor asi prejaviť neoplatí pretože sa nájdu aj podobné indivíduá, ktoré snáď nepoznajú hranice a neznesú iný ako vlastný názor a kritika je pre nich jednoducho neprijateľná.

5 komentárov:

  1. Toto nemám rada. Názor je názor a aj záporná reklama je reklama. Kniha je určená Bieber fanúšičkám, nikto iný si ju nekúpi. Oni si ju kúpia aj napriek milion zlým hodnoteniam, tak prečo vymazávať?
    Ak knihu samozrejme prečítali a naozaj tvrdia, že je to hlúposť a brak, ale bieberovky to ocenia, tak nemá absolútne zmysel to vymazávať. Toto je veľká nekompetentnosť od toho predajcu, čo to ponúka a potom takto vyšachuje kupujúcich, ktorí tam vyjadrujú názor na knihu.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ja sa k tejto knihe nevyjadrujem. V podstate mi je Justin ukradnutý, má snáď dve dobré pesničky a nedávno som v televíznych zaregistrovala správu o tom, že sa práve dostal do puberty a vystrája. Otvorene poviem: nemám ho rada, hoci na to nemám nijaký pádny dôvod. Preto túto knihu nechám na pokoji, že si ju prečítam - to nehrozí alebo možno si ju prečítam len tak zo srandy. Ale zaujímalo by ma, do ktorej skupiny patríš ty? :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. pardon...vymazala som hore svoj komentar...dnes na biblioteke som pochopila, preco bola vôbec kniha vydana, ale potom som si povedala, ze nebudem sirit negativne veci..... ak by autorka chcela poviem jej to "osobne", ale nie verejne :D

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentujete moje články, veľmi si to cením. Snažím sa na každý komentár, skôr či neskôr odpovedať. :) Prosím vás, nepoužívajte v komentároch vulgárne a urážlivé slová.