štvrtok 31. januára 2013

Stephen King – Běh o život


Autor: Stephen King (pod pseudonymom Richard Bachman)
Originál názov: The Running Man
Počet strán: 200
Rok vydania: 2011
Vydavateľstvo: BETA
Anotácia: Běh o život napsaný Stephenem Kingem pod pseudonymem Richard Bachman zná český čtenář pod názvem Running Man a takto byl uveden do distribuce i film s Arnoldem Schwarzeneggerem (sám King filmu na chuť příliš nepřišel).  Sci-fi z nedaleké budoucnosti líčí temnými barvami industriální svět, nikoli nepodobný totalitě. Zábavu apatickým masám obstarává jediný televizní kanál, který vysílá obskurní zvrácené soutěže, z nichž nejdrsnější a nejpopulárnější je Běh o život. Vybraný jedinec, v tomto případě Ben Richards, je vypuštěn do ulic Ameriky jako lovná zvěř. Po dvanácti hodinách ho začnou pronásledovat profesionální Lovci, podporovaní mnoha udavači z řad televizních diváků. Prchající zoufalec sahá pod vidinou odměny ve výši milionu dolarů k těm nejkrutějším prostředkům, aby pronásledovatele setřásl.


Príbeh knihy sa odohráva v Amerike roku 2025. V nie veľmi vzdialenej budúcnosti. Vo svete so zničeným životným prostredím, ovzduším pomaly ale iste nevhodným na normálny život. Jedna časť populácie žije svoje vysnívané životy plné prepychu ďaleko od skutočných problémov a ich jedinou zábavkou je sledovanie zvrátených súťaží, v ktorých ľudia pre peniaze robia zo seba nielen šašov ale riskujú aj svoje zdravie, niekedy až životy. Druhá časť žije alebo skôr prežíva ďaleko v predmestiach plných špiny, chorôb a potkanov, bez väčšej šance vytrhnúť sa z biedy, Jedinou možnosťou ako si zarobiť peniaze sa pre mnohých z nich stala práve účasť na chorých a zverských reality show usporadúvaných Sieťou.

Benjamin Stuart Richards alebo jednoducho Ben  je práve z druhej skupiny obyvateľstva, ktorá trie biedu. Po tom ako odišiel z práce, ktorá ho takmer pripravila o možnosť mať niekedy v budúcnosti deti sa ocitol na pracovnej čiernej listine a tak možnosť zárobku sa v jeho prípade rovná nule. Má chorú dcéru a jeho manželka sa rozhodla zarobiť peniaze tým, že bude predávať svoje telo. Ben sa pri sledovaní VéVé rozhodne pre to jediné, čo mu môže umožniť sa dostať k peniazom na lieky pre svoju dcéru. Prihlási sa ako kandidát do súťaží, ktoré prostredníctvom Siete sleduje každá domácnosť. Po rôznych náročných i menej náročných testoch je vybraný ako súťažiaci do najsledovanejšej a najzverskejšej súťaže - Beh o život.

Ben má skutočne svojský charakter. Nedáva si servítku pred ústa a vždy povie čo má na mysli. A tak z jeho úst neraz vychádzajú vulgarizmy alebo nemiestne narážky. Preto občas pôsobí dosť hulvátsky. No i napriek tomu som si ho obľúbila. Stephen King si dáva veľmi záležať na tom, aby vykreslil postavy svojich kníh do najmenších detailov a tak nám ponúka nielen situácie, ktoré Ben zažíva. Nahliadneme aj do jeho pocitov, ktoré sa i počas najvypätejších situácií vracajú k jeho manželke a malej dcérke.

Autor svoje postavy rozhodne nešetrí. Ben je toho „svetlým“ príkladom. Za to čo si vytrpel a zažil by sa rozhodne nemusel hanbiť žiaden akčný trhák s Arniem v hlavnej úlohe.

Ak v knihe očakávate rozsiahlejší úvod sklamem vás. Autor nám dopraje zopár úvodných stránok a po nich sa spolu s Benom ocitáme v centrále hier, kde sa začína akciou nabitý kolotoč, ktorý sa zastaví až na poslednej stránke knihy. Vďaka spisovateľskému talentu autora máte pocit akoby ste sa skrývali spolu s Benom, utekali pred lovcami a dúfali vo výhru.  

Pri čítaní tejto na Kingove pomery vcelku útlej knižočky som už od začiatku mala pocit, akoby som už niečo podobné čítala. A veruže aj hej. Nemusím sa hádam ani len pýtať, či niekto z vás pozná Hry o život od Suzanne Collinsovej. Presne túto knihu mi Běh o život pripomínal. Bolo tam veľa znakov, ktoré sa dali nájsť aj v Hrách o život. Častokrát som sa pristihla ako pozerám na text pred sebou s poznámkou – Hej toto som už niekde videla. Avšak Běh o život (okrem toho, že bol napísaný omnoho skôr) mi prišiel ako akási dospelejšia, krvavejšia a akčnejšia verzia Hier o život.

Nedá mi nespomenúť zobrazenie súťaží alebo dalo by sa povedať reality show v tejto knihe. Sú kruté, zverské, oberajú ľudí o zvyšky ich dôstojnosti. Vezmú ich využijú a odhodia do zabudnutia za búrlivého potlesku divákov. Ale je táto vízia budúcnosti pre nás až taká nereálna? Nemyslím si už teraz možno v televíziách vidieť jednu reality show za druhou. Každá sa predbieha o to, ktorá z nich bude škandalóznejšia, šokujúcejšia a tým aj najpopulárnejšia. A my sami sa stávame nadšeným davom schopným prepierať účinkujúcich až pokiaľ na nich nezostane nitka suchá. A tak sa stávame otrokmi televízií, reality show nevnímame skutočné problémy pretože naším jediným je ako daná súťaž dopadne. To je skutočná ukážka vymývania mozgov vďaka programom televízií. Stephen King nám predviedol ako ďaleko môže toto všetko zájsť a aké následky to môže mať.

Na motívy tejto Kingovej knihy bol v roku 1987 natočený aj rovnomenný film, kde sa v hlavnej úlohe predstavil Arnold Schwarzenegger. Film má však len veľmi málo spoločného so svojou predlohou.  Takže a ste ho videli nemusíte sa báť, že táto kniha je presnou kópiu a pokojne sa do nej pustite.

Ak si chcete prečítať knihu, ktorej nechýba poriadna dávka akcie táto kniha je práve pre vás. Doslova ju zhltnete na posedenie. Môžem ju odporúčať nielen fanúšikom kníh Stephena Kinga ale aj tým, ktorí s jeho tvorbou ešte nemali tú česť. 


Moje hodnotenie:

2 komentáre:

  1. úplne skvelá recenzia! :)
    Minule som aj niekde počul, že Collinsová priznala, že sa trošku inšpirovala knihou Running Man, ale teraz neviem, či to je fakt pravda :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. diki :)
      no aj ja som to inak pocula ale neviem co je na tom pravdy ale necudovala by som sa keby to tak bolo :)

      Odstrániť

Ďakujem, že komentujete moje články, veľmi si to cením. Snažím sa na každý komentár, skôr či neskôr odpovedať. :) Prosím vás, nepoužívajte v komentároch vulgárne a urážlivé slová.