štvrtok 24. januára 2013

Michaela Ella Hajduková – Všetky moje tváre


Autor: Michaela Ella Hajduková
Názov: Všetky moje tváre
Počet strán: 336
Rok vydania: 2012
Vydavateľstvo: IKAR
Anotácia: Aké je to prežiť vlastnú smrť? Nina Ráczová to vie. A niečo medzi nebom a zemou rozhodlo, aby vedela ešte viac. Jej život ovládnu tajomné vízie, v ktorých žije životy iných žien v iných storočiach. Prečo žije život Neure-Merit, druhej ženy faraóna v starovekom Egypte, prečo musí prežívať bolesť grófky Alžbety Bátoriovej, keď prichádza o deti i muža, prečo cíti tyranské ruky svojho manžela ako lady Violette vo viktoriánskom Anglicku? Čo sa s ňou vlastne deje a prečo?



Miloval ju viac ako búrka dažďové mraky, 
viac ako ranná rosa lupene lekien.
... a jeho srdce ostalo slepé, keď ho trblietavými 
kúskami skla v anjelských krídlach pripravila o lásku.
... a na jej rukách ostala večná vina.


Na knihu Všetky moje tváre som sa tešila odvtedy, keď som zistila, že sa čoskoro objaví na pultoch kníhkupectiev. Priznám sa knihám z edície Príbehy do kabelky som nikdy nevenovala veľkú pozornosť a nemyslela som si, že by ma nejaký príbeh spomedzi nich mohol zaujať. O to väčším prekvapením bola pre mňa táto kniha.  
 
Kniha rozpráva príbeh Niny, ktorá po autonehode, pri ktorej zahynuli obaja jej rodičia prežije vlastnú smrť. Po tom čo sa dotkne druhej strany ju prenasledujú zvláštne vízie. Vďaka nim sa ocitá v minulosti v koži žien z rôznych historických období. S nimi prežíva ich radosti i trápenia. A tak Nina okrem zmierenia sa so smrťou matky a otca a usporiadaním si života rieši aj neustále sa stupňujúce výlety do minulosti, ktoré ju neraz privádzajú do život ohrozujúcich situácií. 

Je len málo  kníh, kde by som neobjavila aspoň jednu postavu, ktorá mi nie je extra sympatická alebo by som najradšej z celej knihy vymazala. Všetky moje tváre patria práve do tejto menšiny. Každá z postáv mala osobitné čaro a hĺbku. Autorka svoje postavy vykreslila vierohodne a reálne, všetky boli svojské a tým sympatické.

Hlavná hrdinka Nina pre mňa predstavovala silnú osobnosť i keď zo začiatku bola zmätená po tom všetkom čo sa v jej živote udialo ale situáciu, ktorá v jej živote nastala zvládala viac menej statočne. Ani  víziám spočiatku neprikladala nejakú vážnosť, pokladala ich za akýsi zvláštny následok nehody a klinickej smrti ktorú prežila. Postupom času si však začne uvedomovať, že nie sú len nejakým vedľajším produktom traumy, ktorú prežila ale snažia sa jej niečo naznačiť. Keby som bola na mieste Niny skutočne neviem ako by som sa vyrovnávala s tým, s čím sa musela pasovať ona. Už len smrť rodičov by ma určite položila a keby sa k tomu pridali i akési záblesky z minulosti neviem či by som bola schopná normálne fungovať a preto má u mňa obdiv.

Ak hovorím o Nine nemôžem nespomenúť mená niekoľkých žien. Neure-Merit, Alžbeta Bátoriová, Thérese, Violet a Mala. Síce všetky oddeľujú často krát aj storočia všetky majú dačo spoločné. Každá z nich musela niesť svoj životný údel a ani jedna nemala na ružiach ustlané. Zo všetkých najviac ma však zaujal príbeh Alžbety Bátoriovej. Každý z nás ju isto pozná ako krvavú grófku, vrahyňu, ktorá sa kúpala v krvi mladých žien len aby si uchovala mladosť. No autorka nám na túto osobnosť našich dejín ponúka celkom nový pohľad, ktorý i mňa primäl premýšľať či naozaj Alžbeta Bátoriová bola skutočne taká bezcitná a sadistická vrahyňa. 

Životy všetkých spomínaných boli  veľmi pútavé a mňa nesmierne zaujímalo čo má s Ninou spoločné manželka faraóna zo starovekého Egypta, krvavá grófka, kurtizána, dáma z viktoriánskeho Anglicka a židovka z obdobia druhej svetovej vojny. Ako to, že prežíva ich utrpenie a bolesť?

I napriek chaosu, ktorý práve v Nininom živote vládol jej život poslal do cesty muža a ja som vedela, že sa nevyskytol v knihe len na pár stránok, aby z nej zasa zmizol. Od okamihu, keď sa Andrej v príbehu objavil mi bolo jasné, že nie je len taký hocijaký chlap a že je v ňom čosi viac. To si uvedomovala aj Nina. Andrej jej bol známy mala pocit akoby sa poznali no samozrejme nevedela skadiaľ. Andrej mi ako postava ulahodil čím viac príbeh postupoval tým som ho mala radšej. Bol mi sympatický svojou láskavou povahou aj správaním voči Nine, na ktorú nikdy nenaliehal a trpezlivo čakal, kým si usporiada život, aby mu jeho city mohla opätovať. 

Zo začiatku som mala problém sa zorientovať medzi prítomnosťou a víziami, ktoré hlavná hrdinka prežívala. Postupne som si však na prechody z prítomnosti do minulosti a naopak zvykla a zmena prostredia zo súčasnosti na staroveký Egypt alebo obdobie 2. svetovej vojny mi nerobili po čase žiaden problém. Práve naopak, tešila som sa na ne a s každým prečítaným útržkom som chcela o živote danej ženy vedieť viac a viac. 

Práve v pasážach odohrávajúcich sa v časoch dávno minulých cítiť vzťah autorky k histórií. Autorka tento svoj vzťah pretavila do skvelých opisov týchto častí v knihe a vďaka jej pisateľskému talentu vtiahne čitateľa do deja a núti ho pretáčať stránky a čítať, kým sa nedozvie ako to celé dopadne.

Priznám sa do knihy som sa púšťala s nadšením a dávkou zvedavosti, čo mi prinesie. Anotácia sľubovala mnoho zaujímavého. Nesklamala. Po prečítaní som bola s knihou nadmieru spokojná. A neostávalo mi iné ako skonštatovať, že to bola jedna z najvydarenejších prvotín aké som čítala. Kniha bola plná histórie, tajomna nechýbala romantika, humor či štipka nadprirodzena, proste všetko čo v knihách milujem. 

Všetky moje tváre môžem rozhodne len a len odporúčať. Ak máte radi históriu a zaujímate sa o minulé životy táto kniha je pre vás ako stvorená. Chytí vás od začiatku a vy ju budete hltať stránku za stránkou. Táto prvotina z pera mladej slovenskej autorky je určite zaujímavým a pútavým príbehom a stojí za pozornosť.

Moje hodnotenie:

5 komentárov:

  1. Krásna recenzia. Ale akonáhle som sa dostala k tej časti o minulosti, tak som stratila dosť zo záujmu. Už som čítala takéto prepletené veci a väčšinou ma to iba rozladilo. Hoci, toto môže byť fakt dobré. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. moze to posobit trochu zamotane ale v konecnom dosledku to tak nieje len sa treba do toho dostat a nieje v tom ziaden zmatok :)

      Odstrániť
  2. To znie zaujímavo, knihu som už registrovala ale zatiaľ ma nijak nezaujala, určite by so si ju teraz už rada prečítala 8)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Super recenzia, na knihu si ma rozhodne nalákala a to som si originálne vravela, že to nie je nič pre mňa.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ďakujem ti za túto recenziu, teraz viem, že tú knihu jednoducho musím mať, pretože je presne pre mňa. :D

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentujete moje články, veľmi si to cením. Snažím sa na každý komentár, skôr či neskôr odpovedať. :) Prosím vás, nepoužívajte v komentároch vulgárne a urážlivé slová.