utorok 1. januára 2013

Knižné naj 2012 (slovenský špeciál)


Po konci starého a začiatku nového roka (no možno skôr pred koncom ale veď treba ísť aj proti prúdu :D) sa zvykne bilancovať a tak som sa rozhodla, že to tak trochu zhrniem aj ja. A tak je tu špeciálne Knižné naj za rok 2012. :)

Najvydarenejšie obálky:
Kde je písane, že len to, čo sa k nám dostane spoza hraníc je nádherné a vydarené? No nikde a preto tu mám pár obálok slovenských kníh, ktoré ma zaujali a isto sa za ne autori nemusia hanbiť. ;)


Obchodníci s nádejou - Miroslava Varáčková, Žuvačkový kráľ - Enja Rúčková, Prekliata láska - Jana Pronská, Vlci z Aljašky - Katarína Revická ( hmm v Motýli to zaváňa novým grafikom ;) )

Najobľúbenejšia postava (ženská): Adriana (Som bosorka – Vita Jamborová)
Chcete hrdinku, ktorá nie je nesamostatná, zdeprimovaná a schopná sa stratiť aj na rovnej ceste? Adriana je opak väčšiny knižných hrdiniek ktoré som zatiaľ v knihách objavila. Je typ postavy, ktorú si takmer okamžite obľúbite a odpustíte jej aj menšie prešľapy pretože ich vie vykompenzovať  svojou cieľavedomosťou, dôvtipom a nebojácnosťou. 

Najobľúbenejšia postava (mužská): Andrej (Všetky moje tváre – Michaela Ella Hajduková) 
Hodnú chvíľu som premýšľala koho by som zaradila do tejto kategórie no nakoniec mi z toho vyšla hlavná mužská postava knihy Všetky moje tváre, architekt Andrej. Bol jednoducho zlatíčko. Získal si ma okamžite a svojim správaním voči Nine ma len utvrdzoval v mojom názore naňho. :)  

Najotravnejšia postava: Tina (Nevinní zmätkári – Marek Zákopčan)
Na rozdiel od väčšiny postáv tejto skutočne podarenej knihy som Tinu fakt nemohla vystáť. Nie že by bola vyslovene neznesiteľná, až tak nie. No na mňa pôsobila dosť podivne, niekedy som pochybovala o jej psychickom zdraví. Tina proste u mňa neprešla. (A nezachránil to ani kostým veveričky. :D)

Najvydarenejšia prvotina: Všetky moje tváre (Michaela Ella Hajduková)
Čo povedať k tejto knihe. Tešila som sa na ňu odkedy som si prečítala anotáciu. Nikdy som sa extra o minulé životy nezaujímala (ale história ma bavila od mala :)) tak som bola zvedavá ako to autorka podá a ako to vlastne celé nakoniec vypáli. Kniha ma veľmi milo prekvapila. Na prvotinu je to vskutku vydarené dielko, ktoré určite stojí za prečítanie. Ja sa k nej určite znova rada vrátim. :)

Najvtipnejšia kniha: Nevinní zmätkári (Marek Zákopčan)
Najvtipnejšia kniha?  Pri tomto slovnom spojení mi na myseľ iná kniha ako Zmätkári ani nepríde. :D Je nabitá vtipnými situáciami. Pri niektorých by Vám možno ani v živote  nenapadlo, že by sa mohli stať a ak tak jedine vo vydarenej komédií, ktorou tak dajako Nevinní zmätkári sú. Na hláškach v nej sa budete ešte hodnú chvíľu smiať. Autor ma neskutočný zmysel pre humor, za čo môžeme len ďakovať. :D ( Marek v súčasnosti pilne pracuje na pokračovaní tak dúfajme, že sa ho čím skôr dočkáme. :))

Najemotívnejšia kniha: Prežila som svet (Miroslava Varáčková)
Predstavte si život ako vystrihnutý z vojnového filmu,  kde jediný spôsob ako prežiť je schovávať sa, život bez rodiny, bez domova, nemôcť sa o nikoho oprieť. Presne tak vyzerá život Ely v predposlednej knihe Mirky Varáčkovej Prežila som svet. Celkovým vykreslením prostredia i postáv, ktoré Vás nútia sa zamýšľať nad samotnou povahou ľudstva si u mňa vyslúžila tento titul práve ona. 

Kniha s najviac WTH momentmi: Som bosorka (Vita Jamborová)
Asi žiadna kniha ma tak nešokovala zvratmi v deji ako Som bosorka z pera Vity Jamborovej. Nestíhala som sa čudovať čo sa v knihe deje a už sa udialo čosi ďalšie ešte šokujúcejšie. A keď si užívate relatívny pokoj ten nikdy netrvá nadlho. Pretože autorka vám znova vyrazí dych čímsi novým a vy budete len tupo hľadieť na stránky knihy.  Ak Vás teda omrzeli knihy, kde máte dej nalinkovaný a dopredu viete čo sa udeje tak táto kniha je jednoznačne pre Vás. 

Knihy, ktoré som prečítala za rok 2012: Som bosorka – Vita Jamborová, Všetky moje tváre – Michaela Ella Hajduková, Nevinní zmätkári – Marek Zákopčan, Neodolateľné vábenie – Nata Sabová, Prežila som svet – Miroslava Varáčková, Bejby sníva o mori – Tina Van der Holland, Anjeli noci – Miroslava Varáčková



Knihy, ktoré chcem prečítať v roku 2013:
Nebo peklo raj – Lena Riečanská, Stráž ma, mafia nezabúda – Vita Jamborová, Ochrankyňa – Nata Sabová, Nevera ako dôvod – Vita Jamborová, Zradená ľúbosť – Jana Pronská, Zaslepená – Dominika Chromčáková, Obchodníci s nádejou – Miroslava Varáčková, Kvarteto – Slávka Koleničová, Vráť mi moje sny – Kristína Mišovičová, Tajomstvo duší – Deny Arpášová, Bosorkina dcéra – Jana Pronská, Vlci z Aljašky – Katarína Revická, Súboj lásky – Dominika Spodniaková, Zuzanina skrytá tvár – Nata Sabová, Žuvačkový kráľ – Enja Rúčková, Most kolibríkov – Enja Rúčková, Prekliata láska – Jana Pronská (tá sa mi medzi obálky akosi nezmestila :D), a isto sa ešte počas roka objavia ďalšie... :)


5 komentárov:

  1. fu koľko super vyzerajúcich kníh!
    Ja som zatiaľ čítala iba 1 slovenskú knihu a to Risknem to s punkerom od Enjy Rúčkovej a moc sa mi páčila 8) rada by som si prečítala niečo ďalšie 8)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Risknem to s punkerom som este necitala premyslam ci sa do nej pustit alebo nie :)

      Odstrániť
  2. Na veľa z týchto kníh sa chystám. (bože, furt sa len na dačo chystám) prečítala som len jednu - obchodníci s nádejou a tá stála zato. :) ps.: S obálkami maximálne súhlasím. :))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja sa tiez na kopu knih chystam nic si z toho nerob. :D No vidis zrovna Obchodnikov som este neprecitala resp nedocitala cakaju na mna v policke. :)

      Odstrániť

Ďakujem, že komentujete moje články, veľmi si to cením. Snažím sa na každý komentár, skôr či neskôr odpovedať. :) Prosím vás, nepoužívajte v komentároch vulgárne a urážlivé slová.