štvrtok 3. januára 2013

Knižné naj 2012 (obálkový špeciál)




Po slovenskom som sa rozhodla spísať aj obálkový špeciál Knižného naj, v ktorom Vám ukážem niektoré z obálok, ktoré ma zaujali či už pozitívnym alebo negatívnym spôsobom. Nie sú to všetko len knihy z roku 2012 ale celkovo knihy ku ktorým som sa v minulom roku dostala alebo videla a zaujali. :)

Oči klovajúce umenie:


Matt Baglio – Rituál
Téma knihy skvelá, no tá obálka! Seriózne by ma zaujímalo komu napadlo toto dielo. Dať dokopy toľko vecí ktoré pôsobia tak rušivo. A to oko v strede obálky? Tak toho význam skutočne nechápem. A ani moje estetické cítenie nie, to teraz niekde skuvíňa nad toľkým nevkusom. Vraví sa, že v jednoduchosti je krása – autor túto vetu evidentne nepozná.






Tie priemerné:

Lauren Oliver – Delírium
Ďalšou obálkou, ktorá sa u mňa pýši titulom priemerná je obálka ku knihe Delírium od Lauren Oliver. Našťastie ta reflexná tyrkysová aká je vidieť na obrázku v skutočnosti tak oči ťahajúco nepôsobí no čo sa fotky týka neviem čo k nej povedať. Rovnaký výsledok by som získala aj ja keby odfotím niekoho fotku dám do PC a vložím v grafickom programe k zvyšku bez úpravy bez ničoho  Keď to tak zrátam táto obálka nie je isto výhrou ale ani úplným prepadákom.  Určite to nie je katastrofa ako predchádzajúcej obálke.


Cassandra Clare – Mesto kostí
Táto kniha je hádam najpropagovanejšou knihou minulého roka (snáď viac sa ani nedalo) ale napriek pozitívnym názorom na jej obálku si osobne nemyslím, že je až taká úžasná. Celkovo na mňa pôsobí dojmom ako keby k sérií ku ktorej je určená ani nepatrila (nehodila sa  nej)  a chcela len ľudí ohúriť a zaujať a je jedno, že sa nehodí. Takže u mňa si vyslúžila titul priemer.







Keď je obálka kvalitnejšia ako obsah knihy:
Veronica Rossi – Pod vražednou oblohou



Beth Revis – Naprieč vesmírom



Colleen Houck – Tigrova kliatba


Tak tieto tri knihy doslova klamú telom alebo teda obálkou, aby som bola presná. Nesúď knihu podľa obalu. Na tieto to platí stopercentne aj keď v tom negatívnom slova zmysle. Majú toho veľa spoločného aspoň u môjho pohľadu. Všetky ma zaujali svojim príbehom, ktorý sľuboval nakoniec viac ako knihy obsahovali a tak nakoniec jediné, čo na nich hodnotím kladne sú vyššie uvedené obálky, ktoré by dokázali zlákať hádam každého svojim skutočne pútavým prevedením. 

Tie, ktoré očarili:

Francine Rivers – Vykúpená láska
Táto obálka ma snáď oslovila najviac zo všetkých za minulý rok. Niekomu možno pripadá ako gýč. Nikomu to neberiem. No ja ju mám za skutočne vydarenú. To ladenie, farby, písmo. A tie šaty! Tie sú jednoducho úžasné. :)








Ruta Sepetys – Medzi odtieňmi sivej
Som zástanca myšlienky, že v jednoduchosti je krása. Už na prvý pohľad sa mi obálka knihy zapáčila. Jemné zladenie farieb je príjemné na pohľad. Už v kníhkupectve ma upútala obálka a následne aj samotný príbeh.  A po jej prečítaní musím povedať, že s príbehom veľmi dobre korešpondovala.







Guillermo Del Toro, Chuck Hogan – Upírska trilógia (Žihadlá, Nákaza, Večná noc)
Pôvodne som chcela vybrať len jednu, tú naj z celej tejto série ale skutočne sa to nedá takže napokon v mojom rebríčku skončili všetky tri. Podľa mna sú fakt vydarené nehovoriac o tom ako do seba takto pokope pekne zapadajú no nie? Všetky tri sú pomerne jednoduché, no úplne vystihujú atmosféru, ktorá v knihách panuje. 

Thomas E. Sniegoski – Padlí anjeli 1 (Padlí anjeli a Leviatan)
Veľmi jednoduchá obálka a samozrejme aj veľmi efektná. Čiernobiely obrázok (mám slabosť pre čiernobiele fotografie), výraznejšie písmo. Na obálku by sa dalo pozerať do nekonečna.  Feši anjel (aj na anjelov mám slabosť :D) a žiadny rušivý element no pastva pre oči. 




6 komentárov:

  1. Mesto kostí je najkrajšie v origináli 8)
    Pod vražednou oblohou sa mi veľmi páčilo aj obsahovo, mňa kniha dostala 8)
    Vykúpená láska má nádherné šaty! 8P

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. tak tak originalna je velmi vydarena :)
      aha no tak kazdy mame iny vkus mne sa z nej pacila len ta obalka ale je jasne ze sa niekomu apcil aj obsah :)
      vsak! :D

      Odstrániť
  2. Hm, vám všetkým sa mesto kostí slovenská obálka páči? To len ja som jediná nespokojná? :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. mne sa nepaci u mna je to cisto priemerna obalka, ktora sa mi ku knihe ani len nehodi :)

      Odstrániť
  3. Vykúpená láska má nádhernú obálku a dosť sa čudujem, že som ju ešte v kníhkupectvách nevidela :O
    Mne sa najviac páči asi Naprieč vesmírom a Delírium, Mesto kostí môžem v originály, tá slovenská obálka nie je zlá, ale je trochu obyčajná :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. ver ze aj ja som mala problem ju najst v knihkupectve ja som ju objavila v obchode kde robi krstna :)

    tak musim suhlasit obycajna je to co tu obalku vystihuje nie tie superlativy co sa na jej adresu hrnuli :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentujete moje články, veľmi si to cením. Snažím sa na každý komentár, skôr či neskôr odpovedať. :) Prosím vás, nepoužívajte v komentároch vulgárne a urážlivé slová.