piatok 11. januára 2013

Knihy, ktoré chcem prečítať 2013 (5)


Tak a tentokrát to nebudú žiadne nové knihy na mojom zozname ale knihy, ktoré už prečítané mám no zaujali ma natoľko, že by som si na ne rada našla čas aj tento rok.


Mario Puzo - Krstný otec
Anotácia: Témou svetoznámeho románu Maria Puza je gigantický rast a koncentrácia moci newyorského podsvetia a jeho styky so slávnym spevákom a filmovým hercom, ktorý nesie neodmysliteľné črty Franka Sinatru. Tento román položil základy spisovateľovej budúcej literárnej sláve. Krstný otec, hlavná postava, je vodca tajnej organizácie, no ako človek je sympatický a svojím spôsobom aj spravodlivý. Zo svojho sídla na Long Islande spravuje obrovskú ríšu, podsvetie, ktorému podliehajú stávkové kancelárie, odborové zväzy, hazardné herne, pašerácke organizácie a skupiny vydieračov. Najmocnejší a najbohatší Američania sa pred ním trasú, lebo jeho vplyv siaha do všetkých oblastí amerického života – od polície a tajnej služby až k finančným magnátom. Dej románu je rozvetvený: sledujeme tu osudy chránenca bandy, slávneho speváka, priebeh i stroskotanie viacerých manželstiev, životné úspechy jednotlivcov a ich sklamania. A tak sa v tejto „americkej ságe“ prelína svet najmodernejších technických zázrakov s feudálnym svetom násilia a krvnej pomsty – neprikrášlená a autenická tvár Ameriky, napísaná so znalosťou prostredia a zmyslom pre gradáciu deja.

Francisco X. Stork - Irises
Anotácia: Dve sestry objavia pre čo sa skutočne oplatí živ v novom románe autora knihy Marcelo objavuje skutočný svet. DVE SESTRY: Kate je pripútaná k Stanfordu a titulu lekárky, ak ju rodina pustí. Mary chce iba ostať doma a maľovať. Keď ich starostlivý ale represívny otec zomrie, musia zistiať ako sa navzájom podporiť a taktiež ich matku, ktorá je v sústavnom rastovom stave a ako vyjsť v ich znepokojivom sesterstve. TRAJA MLADÍ MUŽI: Potom traja muží zamávajú ich životmi: Katin priatel Simon ju požiada o ruku, poskutujúc tak potrebnú stabilitu. Mary to ťahá k Marcosovi, hoci sa obáva jeho násilnej minulosti. A Andy pokúša Kate s viac ako romancou, spoznávajúc jej ambície, pretože zodpovedajú tým jeho. JEDNO MUČIVÉ ROZHODNUTIE: Aj Kate aj Mary nájdu nové možnosti a temnotu v ich náhlej slobode. Ale je to mamin život, ktorý ich môže rozdeliť na dobro - otázka toho či bude žiť a pre čo sa žiť oplatí. IRISES je najprovokatívnejší a najodvážnejší román od Francisca X. Storka, ktorý kedy napísal.

Michaela Ella Hajduková - Všetky moje tváre
Anotácia: Aké je to prežiť vlastnú smrť? Nina Ráczová to vie. A niečo medzi nebom a zemou rozhodlo, aby vedela ešte viac. Jej život ovládnu tajomné vízie, v ktorých žije životy iných žien v iných storočiach. Prečo žije život Neure-Merit, druhej ženy faraóna v starovekom Egypte, prečo musí prežívať bolesť grófky Alžbety Bátoriovej, keď prichádza o deti i muža, prečo cíti tyranské ruky svojho manžela ako lady Violette vo viktoriánskom Anglicku? Čo sa s ňou vlastne deje a prečo?


Marek Zákopčan - Nevinní zmätári
Anotácia: Smiech je korením života. Vie o tom aj rozprávač príbehu – dvadsaťjedenročný Alex. Ani nevie ako a vhupne s priateľmi do množstva bizarných, komických situácií. S vidinou ľahkého zárobku sa Alex podujme doučovať Xéniu, dcéru miestnych zbohatlíkov. No už pri prvej návšteve honosnej vily vyvolá škandál – prichytí totiž domácu pani s mladučkým susedom. Zmätok v Alexovej duši vystupňuje aj Xénia – je totiž nielen krásna, ale aj bystrá. Alex sa, pravdaže neštandardne, zoznámi s Tinou. Nečakane ho zasiahne Amorov šíp, ale dokáže udržať na uzde vášeň, ktorú pociťuje ku Xénii? Autor s iróniou a nadhľadom opisuje každodenný život mladých ľudí, ich starosti, pohľad na život a dospelých, prvé lásky, skúsenosti s alkoholom či bujaré žúrovanie. Príbeh Nevinných zmätkárov je plný situačného a konverzačného humoru. Jeho aktérov si obľúbi každý, kto má rád mladosť a život.

2 komentáre:

  1. Irises by som si tiež rada prečítala, vyzerá to skvele 8)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. mne sa ta kniha velmi pacila :) tak dufam, ze sa mi podari znovu si ju precitat :)

      Odstrániť

Ďakujem, že komentujete moje články, veľmi si to cením. Snažím sa na každý komentár, skôr či neskôr odpovedať. :) Prosím vás, nepoužívajte v komentároch vulgárne a urážlivé slová.