streda 5. decembra 2012

Knižné prírastky (7)


November by sa pokojne mohol po Marci pýšiť prívlastkom mesiac knihy. Určite nejeden z vás vie, že je mesiacom najväčšieho knižného sviatku a teda mesiacom Bibliotéky.  A kto by pri tom množstve kníh všade naokolo bol schopný odolať a odísť naprázdno? No knihomoľ hádam žiadny. Ani mne sa nepodarilo odísť s prázdnymi rukami. A tak sa s vami podelím o knižky, ktoré vďaka Bibliotéke no nielen nej, obohatili moju knižnicu.


Tak pekne poporiadku. Ako som už napísala, tohtoročnú Bibliotéku som si nenechala ujsť. (Minulý rok to bohužiaľ nevyšlo no stáva sa.) Tak som si to tento rok vynahradila a aj patrične užila. Premýšľam ako tu tie knihy podeliť a dospela som k názoru, že najlepšie bude podľa stánkov, v ktorých som k nim prišla.


Prvým ktorý spomeniem je stánok vydavateľstva Slovart, z ktorého som si odniesla knihu, na ktorú som čakala odkedy som dočítala predchádzajúcu časť série  z ktorej je. Je ňou kniha Temné diery od Carrie Ryan. Séria Les kostí je proste moja srdcovka o ktorej som tu už neraz hovorila a na jej záverečný diel som sa neskutočne tešila. Bohužiaľ to bola jediná kniha, ktorú som si z tohto stánku odniesla. Nie preto, že by sa mi nijaká nepozdávala to by som klamala keby som povedala, že tam nebolo nič zaujímavé no zľavy, ktoré si Slovart pri tejto príležitosti prichystal mi ani ako zľavy neprišli. Osobne mi neprišli natoľko lákavé, aby tam človek kvôli nim nechal čo i len o euro navyše.


Ďalším stánkom, z ktorého som bez knihy neodišla bol stánok vydavateľstva Motýľ. Z neho som si tých kníh odniesla tuším najviac. No nedalo sa im odolať, keďže som v Motýli našla kopec zaujímavých titulov, po ktorých som poškuľovala už pekne dlho. Prvou knihou je Rituál od Matta Baglia. Knihu som si zadovážila pretože téma, ktorej sa venuje ma dosť zaujíma a rovnomenný film, ktorý som si nedávno pozrela sa mi fest páčil. Tak prečo si neprečítať knižnú predlohu, no nie? Hneď som bola editorkou vydavateľstva, Maťkou upozornená, aby som ju radšej nečítala v noci, no uvidím či to risknem alebo nie. :P Ďalšie knihy, ktoré som si z tohto stánku odniesla už boli od slovenských autoriek prvou je kniha Stráž ma, mafia nezabúda od Vity Jamborovej.  Po prečítaní, knihy Som bosorka, ktorá je autorkinou najnovšou knihou som si veľmi chcela prečítať aj jej ďalšie knihy, z ktorých ma práve Mafia veľmi zaujala. No bol by hriech tam tú knihu nechať len tak ležať na pulte. Už si len nájsť čas a pustiť sa do nej. Potom som si vzala aj knižnú prvotinu Kataríny Revickej pod názvom Vlci z Aljašky. Vôbec neviem, čo od tejto knižky očakávať no anotácia znie zaujímavo, obálka je zaujímavá tiež, no uvidíme. :) No knihy neboli to jediné, čo ste v stánku vydavateľstva Motýľ mohli vidieť. Okrem nich bola možnosť sa stretnúť aj s niektorými autorkami, ktorí vo vydavateľstve vydávajú svoje knihy, a že ich bolo požehnane. . Prvými, ktoré sa mne a Sue, s ktorou som na celom veľtrhu bola, podarilo stretnúť no lepšie povedané sme ich prepadli pri Cafe Dias, kde práve prebiehala beseda Števy Opremčákovej boli Vita Jamborová a Nata Sabová. Obe autorky sú veľmi milé osôbky, ktoré s nami ochotne kľučkovali davom ľudí až k stánku vydavateľstva Motýľ, kde nám s radosťou podpísali knihy, ktoré sme si priniesli. Tam sme stretli ďalšiu autorku a to Tinu Van der Holland, ktorá ma príjemne šokovala, keď ma oslovila ako prvá čo som teda absolútne nečakala , veď kto by aj hej? No bolo to príjemné nebudem klamať, aj od nej sme si spolu so Sue odniesli podpis v knižke Bejby sníva o mori. Autorka na ktorú sme sa možno aj najviac tešili bola Mirka Varáčková. Síce trochu meškala čím sa zahrala na celebritu, na ktorú sa musí čakať. Udržiavala nás v napätí dosť dlho ale nakoniec sa predsa len ukázala a tak sme si s ňou mohli i keď nachvíľu pokecať pretože Mirka bola neskutočne rozlietaná. :) Okrem spomenutých ste mohli stretnúť aj Lenku Gaherovú, Enju Rúčkovú, Kristínu Mišovičovú a mnohé ďalšie.



Vráťme sa opäť k zásobovaniu mojej knižničky, ktoré pokračovalo v stánku vydavateľstva Tatran. Tu sme opäť našli skvelé zľavy. Bolo tam mnoho skvelých kníh no mne padla do oka len jedna jediná a to Piliere zeme od Kena Folletta. Videla som seriál a bol proste úžasný. (Teraz sa budem tváriť, že som nečumela ako priblblá na Jacka O:-)) A keď tú knihu mali v zľave a ešte  sa mi doslova prihovárala, aby som si ju zobrala zo sebou tak prečo jej nesplniť prianie? A tak sa nachádza v mojej knižnej zbierke aj ona.


Posledné vydavateľstvo, ktorého stánok sme navštívili bol Ikar. Bol to ďalší zo stánkov, ktorý mal neskutočné zľavy. Knihy od jedného eura tam zlákali neskutočné množstvo ľudí a tak predierať sa tam a hľadať knihy, ktoré by ste si chceli odniesť bol priam športový výkon. Ja som odišla nakoniec s jednou knižkou, ktorú som chcela mať odkedy vyšla. Bola to kniha Všetky moje tváre od Michaely Elly Hajdukovej. Knižku som už stihla zhltnúť a bola skvelá. Bola to autorkina prvotina a ja sa už teraz teším na jej ďalšiu knihu. Miška bola ďalšou z autoriek, ktoré ste na Bibliotéke mohli stretnúť. Po chvíľkovom porovnávaní jej osôbky s fotkou som dospela k názoru, že osoba na ktorú pozerám je predsa len Miška tak sme sa jej so Sue prihovorili a hneď si aj nechali podpísať zadovážené knižky. Miška bola taktiež veľmi milá a evidentne prekvapená, že ju niekto takto prepadol. :)


Okrem vydavateľstiev sme sa zastavili aj v stánku kníhkupectva Gorila, kde sme zasa narazili na super zľavy. Objavili sme tam obrovské množstvo kníh, ktoré by sme si najradšej hneď odniesli so sebou no človek predsa len nemôže mať všetko i keď niečo sme si i tak odniesli. Ja som si odniesla tri knižky. Jednu od zahraničnej autorky a dve od slovenskej. Prvou je Historička od Elizabeth Kostovovej, ktorú som chcela už dávno no všade kde som ju hľadala bola beznádejne vypredaná preto ma dosť prekvapilo a ešte viac potešilo keď som ju uvidela medzi knihami v Gorile. Ďalšími knihami sú Zradená ľúbosť a Bosorkina dcéra od Jany Pronskej. Janku Pronskú sme taktiež stretli na pôde Incheby spolu s Marekom Zákopčanom. I ona bola ochotná ním podpísať knižky a po chvíli hľadania voľného stolíka, kde by ich podpísať mohla sme si odnášali ďalšie cenné úlovky. :) A keď už spomínam Mareka Zákopčana nedá mi sa nepousmiať. Nájsť Mareka na Bibliotéke? To už sa rovno môžete vrhnúť do hľadania ihly v kope sena aj tam máte väčšiu šancu. Smiešne na tom je, že vidieť ste ho naozaj mohli ale kým ste sa k nemu dostali bol proste fuč.  V jednej sekunde je tu v druhej už sa len márne obzeráte okolo seba a nazeráte za roh s nádejou, že ho zazriete. Ale nakoniec sa nám podarilo ho zastihnúť a ako sám skonštatoval bol proste všade a nikde. Aj on nám venoval chvíľku svojho času a popodpisoval nám knižky. (a nielen pre nás ale o tom neskôr ;) )


Týmto som zhrnula knihy i zážitky z Bibliotéky. Ale stále mi ostávajú dve knižky, ktoré som ešte nespomenula. Obe boli darčeky a veľmi sa im teším. :) Sú nimi Ochrankyňa od Naty Sabovej, ktorú som dostala od Sue ( osobo ako ja sa ti len odvďačím :) ) a už sa neviem dočkať, kedy ju budem čítať. Mám prečítanú autorkinu najnovšiu knihu a tá bola prosto skvelá takže uvidíme ako sa mi zapáči táto. Druhou knihou, ktorú som dostala je Nevera ako dôvod, ktorú mi darovala samotná autorka Vita Jamborová. Týmto jej ešte raz veľmi pekne ďakujem za knihu i za veľmi milé venovanie. :)

Čo sa týka kníh je to na tento mesiac všetko no ku knihám patrí ešte jedna vec, ktorú každý z vás veľmi dobre pozná a isto ja často využíva. A je to záložka. V tomto prípade záložky, ktoré som taktiež splašila na Bibliotéke a veľmi sa im teším. Bibliotéka proste podporila moju mániu v ich zbieraní. :D

No a za mesiac November je to odo mňa už naozaj všetko. Pochváľte sa o čo sa rozšírila vaša zbierka kníh. :)



5 komentárov:

  1. skvelé prírastky :) To bol nájazd na slovenských autorov :)

    Keď si spomeniem na Bibliotéku, mám na tvári ten šťastný úsmev. Chcem ju prežiť znovu. Ani som nedúfala, že by sme mohli stretnúť toľko autorov pokope a sú naozaj zlatíčka. Niektoré situácie boli naozaj úsmevné :)

    Stále si pamätám aká bola Katka prekvapená, keď sme za ňou prišli, aby nám knihy podpísala, očividne to nečakala. Sú to tie chvíle, na ktoré budeme ešte dlho spomínať.

    A Marek :D :D Ten bol číslo sám o sebe :D Najvyškerenejší smajlík bibliotéky :D Presne ako si písala, jeho zastihnúť to bolo hotové umenie :D

    Keď tak pozerám na tie prírastky neviem sa prestať usmievať :)

    a ZÁLOŽKY!!!!!! niektoré ma potešili viac ako knihy, ale neva :D však niektoré sú unikátne :P však vieš ;)

    ešte mi napadá ako Kika Mišovičová po nás zazerala :D ďalšie zlatíčko :) Kto by bol povedal, že sa nás hanbí osloviť :D no ja teda nie :D

    a odvďačiť? :) netreba ;)

    no na Bibliotéke bolo záložiek nespočetne veľa :D a stále sa menili :D albatros ich mal snáď najkrajšie, okrem tých špeci vyrobených :P

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. tak to a bol ale ved preco nie ked su taki podareni :D

      no ved o rok si to zopakneme ak sa dozijeme :P

      presne! a to ako nam zdrhol to bolo teda :D clovek ho na pol minuty spusti z oci a on prosto zduchne :DDD

      vsak ja som sa zo zaloziek vytesovala rovnako a tiez niekedy viac ako z knih :D viem viem a snaha bola ocenena to ma poteislo prevelmi :)

      joj Kika to uz co bolo ona nevedela ci oslovit nas? to kde sme :D to som totalne nechapala ved my nehryzieme :D no hadam si to vynahradime ked sme sa tam tak okunali :D

      albatros bol v tomto numero uno mali uzasne zalozky ak neratam tu jednu ktorej sme sa tak nenapadne vyhybali :DDD

      Odstrániť
    2. no jasne že zopakujeme :P už teraz mám v kalendári november pekne červeno označený :P

      ako puf režim dokelu :D :D

      ja tiež :D možno viac ako z kníh, ale neva :D záložiek NIKDY!!! nie je dosť :D to už je pomaly zberateľská mánia ako boli kedysi známky, my máme teraz záložky :D

      tak hádam, príde na Mirkinu besedu :D sľúbili sme jej detičky strážiť :D :D

      áno :) aj ich knižné tituly boli skvelé :) a jednoznačne mali najkrajší stánok z celej bibliotéky :) no veď ako sme tento rok zistili, všetky cesty viedli k motýľu alebo albatrosu :D

      Odstrániť

Ďakujem, že komentujete moje články, veľmi si to cením. Snažím sa na každý komentár, skôr či neskôr odpovedať. :) Prosím vás, nepoužívajte v komentároch vulgárne a urážlivé slová.