streda 12. septembra 2012

Rozhovor: Michaela Ella Hajduková

Obľúbili ste si slovenské autorky? Ak áno, spoznajte Michaelu Ellu Hajdukovú, ktorej už 18. septembra vyjde jej prvotina pod názvom Všetky moje tváre. Michaela bola taká milá a prijala ponuku na rozhovor. Dozviete sa čo ju inšpirovalo k napísaniu tohto príbehu, čo to o jej postavách a ešte mnoho ďalšieho. :)

1. Ďakujem veľmi pekne, že ste prijali ponuku na rozhovor, 18. septembra vám vychádza kniha Všetky moje tváre. Je to vaša prvotina?

Kniha Všetky moje tváre je mojou prvotinou. Písať som ju začala už dávno ešte pod názvom Siete z času v projekte Mámtalent. Ja ďakujem Vám za poskytnutý priestor a môj prvý rozhovor v živote z tej opačnej strany. :) 

2. Ako by ste svoju knihu charakterizovali?

Moja kniha je príbeh so súčasnosti, s dávkou tajomna a mystiky a s piatimi zastávkami v minulosti. Hlavná postava Nina má za sebou bolestné udalosti, ktorých následkom sú zvláštne cesty do histórie. Čitateľ sa spolu s Ninou prenesie do starovekého Egypta, feudálneho Uhorska, Španielska v dobe inkvizície, viktoriánskeho Anglicka a do Nemecka počas 2.sv. vojny. 

3. Čo vás inšpirovalo k napísaniu tohto príbehu?

Zaujímam sa o reinkarnáciu, fascinujú ma minulé životy a odmietam prijať fakt, že žijeme len tu a teraz.  A práve to v spojitosti s láskou k histórii mi vnuklo nápad napísať knihu, kde sa to bude prelínať. Keď som písala o nejakom období snažila som sa úplne do neho vžiť a predstaviť si, aké asi bolo, aká bola atmosféra, ľudia... Ale od nápadu ku knihe bola veľmi dlhá a ťažká cesta. 

4. Obľúbili ste si niektorú z postáv? Inšpirovali ste sa reálnymi ľuďmi alebo sú vaše postavy čistá fikcia?

Nemám špeciálne obľúbenú, hoci k Alžbete Bathory ma to vždy zvláštnym spôsobom viac priťahovalo:) Takmer všetky postavy sú vymyslené. Samozrejme až na príbeh o Alžbete Bathory, ktorá je známou postavou nielen u nás. V ňom som ponechala mnoho skutočných postáv, iba môj dej sa uberá trochu inou cestou ako ten známy krvavý a aj jakubiskovský. Čo však neznamená, že si iné teórie nevážim. Reálnou postavou je aj Luis I., následník španielskeho trónu v príbehu o kurtizáne. Môj príbeh je len fikciou. Pri vytváraní fiktívnych postáv som sa v niektorých prípadoch inšpirovala skutočnými ľuďmi, požičiavala som si mená, priezviská, či niektoré vlastnosti a pri postave bohémskej maliarky Laury som sa nechala uniesť viac. Spomenula som si na spolužiačku so strednej s rovnakým krstným menom, ktorá mala rovnaké záľuby i podobnú povahu a s ktorou sme všetky spolužiačky po strednej stratili kontakt.

5. A na záver. Čo by ste odkázali svojimi čitateľom? Ako by ste ich prilákali, aby si vaši knihu prečítali?

Mojím prianím je, aby si čitatelia knihu užili, aby ich zaujala a aby sa dokázali ponoriť zo súčasného sveta do toho, ktorý je už históriou. Aby v nich vzbudila emócie. Veľmi by som si želala, aby dokázali precítiť atmosféru období minulosti a konania ľudí v nej. Prajem im príjemné čítanie. :)

Ešte raz ďakujem za rozhovor. :)

Ja taktiež ďakujem autorke za rozhovor a prajem jej z jej knihou veľa úspechov a samozrejme ešte veľa ďalších kníh. A neviem ako vy no ja sa po tejto knižke rozhodne porozhliadnem. :)

***

O knihe:

Anotácia: Aké je to prežiť vlastnú smrť? Nina Ráczová to vie. A niečo medzi nebom a zemou rozhodlo, aby vedela ešte viac. Jej život ovládnu tajomné vízie, v ktorých žije životy iných žien v iných storočiach. Prečo žije život Neure-Merit, druhej ženy faraóna v starovekom Egypte, prečo musí prežívať bolesť grófky Alžbety Bátoriovej, keď prichádza o deti i muža, prečo cíti tyranské ruky svojho manžela ako lady Violette vo viktoriánskom Anglicku? Čo sa s ňou vlastne deje a prečo?




4 komentáre:

  1. Připomnělo mi to hned dvě knihy .) Nejprve Šerochodce, a pak dílo paní Foučkové. Jestli se zajímáš o reinkarnaci, určitě si ji najdi - já jí mám vážně ráda, četla jsem od ní snad všechno :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Určite si to prečítam. Príbehy z kabelky sa mi celkom páčia. :)
    A mimochodom, máš krásny design.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. necitala som este ani jednu knihu z tejto edicie takze tato bude prva a tesim sa na nu :)
      vdaka :)

      Odstrániť

Ďakujem, že komentujete moje články, veľmi si to cením. Snažím sa na každý komentár, skôr či neskôr odpovedať. :) Prosím vás, nepoužívajte v komentároch vulgárne a urážlivé slová.