pondelok 24. septembra 2012

Colleen Houcková - Tigrova kliatba /Tigria sága #1/

Autor: Colleen Houcková
Názov: Tigrova kliatba
Originál názov: Tiger´s Curse
Počet strán: 408
Rok vydania: 2012
Vydavateľstvo: CooBoo
Anotácia: Kelsey je obyčajná stredoškoláčka, ktorá si zháňa na leto brigádu. Nájde si prácu v cirkuse, kde jej pozornosť upúta nádherný biely tiger Dhiren. Kelsey sa cíti v tigrovej spoločnosti veľmi dobre a tak s ním trávi voľný čas a číta mu svoje obľúbené básne. Aká je však prekvapená, keď sa znenazdania objaví zaujímavý pán Kadam z Indie, aby si tigra odviezol a ponúkne jej, aby ho odprevadila do Indie. Tam Kelsey zistí, že tiger Dhiren je v skutočnosti zakliaty indický princ Ren. Začína sa úžasné dobrodružstvo plné nebezpečenstva, napínavých chvíľ a nástrah v džungli. Kelsey sa musí postaviť svojmu strachu a preukázať odvahu nielen v boji za oslobodenie Rena, ale aj v boji so sebou – má podľahnúť nádhernému princovi alebo sa vrátiť späť domov?
Dobrodružstvo, nebezpečenstvo, láska áno toto všetko sľubuje kniha Tigrova kliatba, ktorá je prvou časťou Tigrej ságy autorky Colleen Houckovej. Určite sa v nej všetko zo spomínaného a možno aj dačo viac nájde ale... Áno našla som nejaké to ale a to moje je, že nič zo spomínaného nebolo pre mňa dostatočné na to aby ma kniha ohúrila. I keď sa našli svetlé stránky ale poďme po poriadku.

Kelsey sa dostáva na brigádu do cirkusu kde má stráviť pár týždňov výpomocou pri bielom tigrovi Dhirenovi. Ten ju od začiatku niečím priťahuje a tak s ním trávi čoraz viac času. Kelsey čoskoro zisťuje, že Dhiren nie je len tak obyčajný tiger. Dhiren je totiž indický princ uvrhnutý kliatbou do podoby bieleho tigra. Až keď spoločne odídu do Indie začína skutočné dobrodružstvo. No a tu niekde aj končia moje sympatie k obom postavám tejto knihy.

Zo začiatku som si bola takmer istá, že Kelsey sa zaradí na zoznam mojich obľúbených knižných postáv avšak sama ma presvedčila, že je len ďalšou nedospelou „hrdinkou“. Jednou z mnohých. Kým zo začiatku príbehu sa javila ako inteligentná a aj na svoj vek vyspelá osoba neskôr celý tento dojem pochovala pod svojím detinským správaním a trucovitými a sarkastickými rečami.  

Bohužiaľ rovnaký prípad bol aj druhý hlavný hrdina Ren. Ako cirkusový tiger mi bol skutočne sympatický aj zo začiatku ich putovania za zlomením kliatby. Ale čoskoro sa pridal k Kelsey a otravoval ma v priebehu celej knihy rovnako ba niekedy dokonca aj viac ako ona. Jeho prehnané sebavedomie ma neskutočne vytáčalo takisto ako jeho návaly hnevu pre takmer hocičo. Neviem ja si rozhodne takto princa nepredstavujem avšak to bude tým, že mám asi o princoch inú romantickejšiu predstavu. I keď mu neupieram aj kvality, ktoré prejavil nebolo na ňom pre mňa nič čo by ma nejako extrémne opantalo a bola by som z neho paf.

Ale samozrejme sa našli aj postavy, ktoré som si zamilovala. Prvým bol pán Kadam toho som si obľúbila hneď keď sa objavil. Jeho sa snáď ani nedá si neobľúbiť. Bol mi veľmi sympatický i keď niektoré veci som na jeho osobe nechápala. Avšak to je chyba autorky, ktorá mu pre istotu nevložila do hlavy niekedy podľa mňa banálne znalosti kultúry jeho vlastnej krajiny. No i napriek tejto chybičke krásy to bola veľmi príjemná postava. 

Takisto ako Kadama som si okamžite ako sa zjavil obľúbila Renovho brata Kišana. Ako Rena tak i jeho zasiahla kliatba a taktiež je jeho alter egom tiger no v jeho prípade čierny. Napriek tomu, že v tomto príbehu objavoval len sporadicky stihol si ma za tých pár scén získať. A obzvlášť zaujímavé  bolo sledovať Kišana a Rena spolu pretože tak ako majú rozdielnu farbu ich tigrie podoby i oni sú ako oheň a ľad, odlišní a svojskí a tým boli tieto ich občasné strety pútavé. Kišan mal jednoducho v mojich očiach všetko čo mi na Renovi chýbalo.

Nebudem tvrdiť, že celá kniha bola zlá a že sa mi nepáčila. Jedno sa musí autorke nechať a to, že čo vymyslela je skutočne originálne. Hlavne oceňujem zmenu prostredia. Je to prvá z kníh, ktoré som čitala a neodohrávala sa „prekvapivo“ v Spojených štátoch. Colleen zasadila dej svojej knihy do tajuplnej a exotickej Indie čo ma veľmi potešilo, India je totiž krajinou ktorá ma svojou kultúrou i mytológiou nesmierne láka a tak som si skutočne užívala putovanie postáv a zmienky o mýtoch spojených s hinduizmom i opisy miest, v ktorých sa ocitali. Ako som spomenula príbeh je originálny, nový a veľmi pútavý a ak opomeniem spomínané negatíva je to sľubným začiatkom celého príbehu.

Tigrova kliatba je vcelku dobrým úvodom do príbehu Kelsey a dvoch zakliatych indických princov. Počas čítania sa nebudete nudiť možno si obľúbite všetky postavy, možno si nájdete len pár obľúbencov no tak či onak vás budú zaujímať osudy postáv a takisto aj ako to dopadne, či sa podarí zlomiť dávnu kliatbu uvrhnutú na oboch bratov.

Moje hodnotenie:

Knihu si môžete kúpiť napríklad TU

8 komentárov:

  1. Rada by som si túto knihu prečítala, príbeh znie naozaj veľmi dobre 8)
    To je najhoršie keď sú postavy nesympatické...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. pribeh naozaj je dobry a zaujimavy ale bohuzial to u mna len kazili tie postavy no :)

      Odstrániť
    2. Podľa mňa boli postavy úžasné :D nerozumiem ako niekomu mohli kaziť príbeh ale ako sa hovorí Koľko ľudí toľko chutí :)

      Odstrániť
  2. No trošku si ma od čítania odradila :D ...ešte uvidím či sa do toho naozaj pustím.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ach to az tak? :D to ma mrzi :D ale tak mozno by nebolo zle to skusit mozno budes mat uplne opacny nazor :)

      Odstrániť
  3. nie som pubertačka, ale vypadnut na chvilu z ineho prostredia je super, prečítala som uz 3 cast a neviem sa dockat kedy vyjde posledna cast, je to napinavý príbeh a nie su tam ziadny upíry :D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Je to moja najobľúbenejšia knižka :D Milujem tigriu ságu a vrelo ju odporúčam ... Nemohla som od nej odtrhnúť oči . Je to veľmi napínavý dobrudružný príbeh plný lásky :D Ja nezviknem nad knižkami plakať (Možno iba prvý raz keď ju čítam ) no táto ma dokáže rozplakať stále :D je úžasná <3

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Neberiem ti to. :) No ja už sa k tejto knihe nebudem vyjadrovať pretože je jasné, aký mám k nej postoj. :)

      Odstrániť

Ďakujem, že komentujete moje články, veľmi si to cením. Snažím sa na každý komentár, skôr či neskôr odpovedať. :) Prosím vás, nepoužívajte v komentároch vulgárne a urážlivé slová.