piatok 14. septembra 2012

Blog tour - Obľúbený autor



Tak vás vítam na poslednej zastávke prvej Česko-slovenskej blog tour , ktorej usporiadateľkou je Kath z Kaths World Of Books. O čo sa jedná už možno viete ale vraví sa, že opakovanie je matka múdrosti tak prečo to nezopakovať. :) Každý deň od 1. do 14. septembra ste na blogoch, ktoré sa zúčastnili mohli nájsť názory českých, slovenských  ale i zahraničných autorov na knihy, čítanie a veci, ktoré s tým súvisia. Nahliadli ste s nami do súkromia autorov a ich zvykov pri čítaní. Ale, aby som to tu nezdržovala zbytočnými rečami prejdem k veci. Každý z nás sa ako ste si všimli autorov pýtal jednu otázku ohľadom ich vzťahu ku knihám a čítaniu. Tou mojou bola otázka:

Kto je váš obľúbený autor a prečo?

Každý z vás má určite autora, ktorého uprednostňuje, ktorý ma významné miesto vo vašej knižnici. Pre niektorých to je jeden, pre niektorých sa tých autorov nájde viac pretože vybrať jedného je nadľudská úloha! Poďte sa pozrieť ako sú na tom samotní autori a kto sú ich obľúbenci.

* * *

Asi Joy Fieldingová a prečo? Páči sa mi jej štýl, to ako drží čitateľa v napätí a zároveň jej v tom aj trochu romantiky.
(Kristína Mišovičová - Vráť mi moje sny)

Oblíbených autorů mám celou řadu. Miluji humor Terryho Pratcheta, fantasii J.R.R. Tolkiena, z romantických autorů např. Julii Quinnovou, protože její knihy jsou vtipné a moudré zároveň.
(Karolina Limrová - Dvě zrcadla)


Mojim obľúbeným autorom je Victor Hugo, pretože jeho knihy sú krásne no strašné zároveň. Dokáže vám ukázať niečo neskutočne temné a depresívne no zároveň vás dokáže nadchnúť. Vždy som to obdivoval a ak by som dokázal písať len z polovice tak dobre budem šťastný muž.
(Dan Wells - Potomkovia)

Agatha Christie a Mario Puzzo. Prečo? Neviem! asi dobre a pútavo píšu.
(Silvia Koscelanská - Za tie prachy to stálo)

Povedala by som, že môj najobľúbenejší autor v šírom svete je Stephen King! Píše široké spektrum žánrov, ktoré ma lákajú. Zbožňujem jeho fantasy ako Temná veža a Talizman (s Petrom Straubom.) Postapokaliptický žáner ako Svědectví a horor ako To. Páči sa mi jeho náhľad do postáv a jeho hlas. Zbožňujem jeho knihy od základnej školy a stále ma lákajú.
(Bethany Griffin - Masque of the Red Death)

Jedným z mojich obľúbených autorov je Jennifer Armentrout. Mám ju rada ako spisovateľku aj ako človeka. Jej séria Lux je vzrušujúca a sexy. Jej postavy ožívajú a jednoducho vás nútia ich zbožňovať.
(Wendy Higgins – Sweet evil)

Scott Spencer, autor knihy Endless Love, je umelec.
(Jennifer Laurens - Heavenly)

Mojimi obľúbenými obľúbenými autormi sú: J.Galsworthy, L.N.Tolstoj a Daphne du Marier. Všetci traja dokázali vytvoriť a vykresliť úžasné ženské postavy.
(Tina Van der Holland - Ako hadí jed)

V minulosti som obľubovala Robina Cooka, no dnes je to Dominik Dán. Vtipné, napínavé až do konca, žiadne opisy a nezáživné pasáže. hlavne vie, o čom píše.
(Lenka Gaherová - Tiene minulosti)

Mám tak veľa „najobľúbenejších autorov“, že bude nemožné vymenovať len jedného. Obdivujem Lois Lowry. V jednom bode svojho života som prečítala všetko čo kedy napísala Mary Higgins Clark. Nabádam svoje deti aby čítali Rolanda Dahla a C.S. Lewisa. A niektorí z mojich obľúbených autorov sú rovnako mojimi najdrahším i priateľmi čiže by som ich mohla menovať hodiny...
(Aprilynne Pike - Krídla)

Mojou obľúbenou autorkou je Madeleine L´Engle pretože jej knihy pôsobia ako návrat domov a vždy ma primäjú premýšľať. Nikdy som ju nestretla ale odkedy sa v roku 2007 pominula chýba mi.
(Amy Kathleen Ryan - Glow)

Nemám naj naj autora, ale mám mnoho autorov, ktorí ma inšpirujú aby som premýšľala inak a rozpísala sa. Niekoľko z mojich skorších inšpirácií zahŕňa Robina McKinleyho, Tamoru Pierce, Gartha Nixa, Sherryl Jordan a Mary Downing Hahn. Čítala som strašne veľa ich kníh, keď som bola mladšia a určite ovplyvnili to akou spisovateľkou som dnes.
(Jodi Meadows - Incarnate)

Môj obľúbený autor je Neil Gaiman pretože keď čítam jeho knihy ocitám sa v inom svete.
(Laurie Halse Anderson - Speak)

Oblíbených autorů mám mnoho, takže je pro mě velice těžké zvolit jednoho. Když budu vybírat jenom z hájemství fantastiky, tak musím jmenovat tyto: J.R.R. Tolkien, Ursula K. Le Guin, George R.R. Martin, Neil Gaiman, John Morressy, Steven Erikson, Tim Powers, Tad Williams, Poul Anderson,... určitě jsem na někoho zapomněla, to nevadí. Mám ráda autory, kteří si dokáží hrát s mýty a lidskou představivostí, dokáží rozesmát nebo rozplakat - prostě a jednoduše umí.
(Tereza Matoušková – Hladová přání)

Zbožňujem všetko čo napísala víťazka národného odovzdávania knižných cien Ellen Gilchrist. Jej dôvtip, inteligencia a otvorenosť sú prudko inšpiratívne.
(Ruta Sepetys – Medzi odtieňmi sivej)

Nemám obľúbeného autor, mám rada mnoho mnoho autorov a milujem veľa rozmanitých druhov kníh. Ale povedala by som, že JRR Tolkien, Lev Nikolajevič Tolstoj, Stephen King a Joanne K. Rowlingová sú pravdepodobne takí tí naj.
(Melissa De la Cruz – Modrá krev)

Musela som dlho premýšľať pretože mám veľa obľúbených autorov. Moja obľúbená autorka je Laura Kinsale. Naučila ma, že romanca môže mať hĺbku a inteligenciu a stále byť sexy a príťažlivá. Tiež má tento unikátny lyrický spôsob písania. Niekedy si prečítam jej vetu a čítam ju znovu len pre potešenie zo slov. Nikto iný nepíše ako ona.
(Annabel Joseph - Firebird)


Šialene zbožňujem ostré YA romance Katie McGarryovej. Priznávam, že som tak trochu zaujatá pretože ju obdivujem aj ako človeka ale Katie je úžasná rozprávačka a jej príbehy sú neobyčajné a zmyselné.
(Kristen Simmons – Article 5)

Můj oblíbený spisovatel? No, těch je samozřejmě víc, ale pokud mám vybrat jednoho, byla by to asi J. Rowlingová. Ani ne proto jak píše, ale hlavně má můj obdiv za svět, který vymyslela.
(Tereza Benešová - Gjorkové)

Mám tak veľa obľúbencov, príliš veľa aby som mohla menovať len jedného. Ale ak mám teda vybrať jedného bude to Joanne K. Rowlingová , ktorá dala svetu taký úžasný dar, ktorým je Harry Potter.
(Jennifer E. Smith – Štatistická pravdepodobnosť lásky na prvý pohľad)

Čítam všetko možné trochu uprednostňujem S. Kinga (lebo už len jeho meno je zárukou, že budem mat senzačný čitateľský zážitok a takisto ma veľmi fascinuje jeho fantázia), ale neohrdnem ani J. Grishama, zo slovenských autorov ma posledne zaujala J. Pronska.
(Enja Rúčková - Risknem to s punkerom)

Práve teraz je mojou najobľúbenejšou autorkou Kristin Cashore, autorka Výnimočnej, Ohnivej a Iskrivej. V Siedmych kráľovstvách rozvinula úžasný fantasy svet a píše silné, nezávislé hrdinky, ktoré však neobíde i dáva romantiky.
(Jessica Spotswood – Born Wicked)


Aby som odpovedala na tvoju otázku: Mojim obľúbeným autorom detských kníh je Anne Spencer Lindbergh a mojim obľúbeným autorom kníh pre dospelých je Connie Willis.
(Leila Sales – Past Perfect)


Keď som vyrastala, môj obľúbený autor bol Roald Dahl, myslím, že som prečítala jeho knihy aspoň desaťkrát. Moji obľúbení autori detských kníh a YA kníh sú Lowry, Frances Hardinge, Meg Rosoff, Maureen Johnson, Phillip Pullman, Suzanne Collins, a John Green. Niekoľko mojich obľúbených YA kníh sú K majáku od Virginie Woolfovej, Veľký Gatsby od F. Scotta Fitzgeralda a Sto rokov samoty od Gabriela Garciu Marqueza.
(Lauren Kate – Pád)

I keď sa obvykle snažím odpovedi na túto otázku vyhnúť (pretože je také veľké množstvo, z ktorého sa dá vybrať!) ale ak to musí byť tak potom to bude Jane Austen. Pretože vytvorila pána Darcyho.
(Marissa Meyer - Cinder)

Môj obľúbený autor je Truman Capote pretože krásne píše a núti ma snažiť sa byť taký dobrý ako je on!
(Robert Muchamore – Cherub)


Oh je tak veľmi ťažké vybrať len jedného obľúbeného autora.:) Moja obľúbená žijúca autorka je pravdepodobne Meg Cabot a obľúbená klasická autorka je Jane Austen. Milujem romance s vtipnými dialógmi!
(Stacey Kade – The ghost of a goth)

Moja obľúbená autorka je Tamora Pierce. Jej prvá kniha, Alanna, je o dievčati, ktoré sa preoblečie za chlapca, aby si splnila sen, stať sa rytierom. Pamätám si, keď som mala desať rokov a myslela som si, ak Alanna mohla dosiahnuť jej nemožný sen, že sa stane rytierkou, tak ja som mohla dosiahnuť svoj nemožný cieľ stať sa spisovateľkou.
(Sarah Beth Durst - Drink, Slay, Love)

Mojou obľúbenou autorkou je JR. Ward, sčasti pretože chcem byť ako ona. Jej pracovná morálka je úžasná. No a sčasti pretože pre jej knihy sa oplatí zomrieť. Sú sexy, akčné a zasiahnu každú emóciu, ktorú máme.
(Darynda Jones - Prvý hrob napravo)

Moja obľúbená autorka je J.K.Rowling, pretože si myslím, že je to úžasné, čo dokázala so sériou o Harrym Potterovi. Svet, ktorý vytvorila je brilantný, stal sa skutočným pre mnoho ľudí po celom svete. Je génius, ak hovoríme o fikcii a príbehy o Harrym Potterovi zostali mojimi obľúbenými odkedy som prečítala prvý knihu, keď som mala jedenásť rokov.
(Michelle Madow - Remembrance)

Najobľúbenejší autor je pre mňa Stephen King. Hoci som bola v poslednej dobe  tak trochu posadnutá Gillian Flynnovou.
(Jill Hathaway - Slide)

Mám veľa obľúbených autorov. Obzvlášť mám rada J.K. Rowlingovú, nie iba preto, že píše úžasné knihy ale taktiež preto, že je dobrá a láskavá osoba.
(Lisa McMann - Wake)


Toto je skutočne ťažká otázka pretože mám mnoho obľúbených autorov. Čítam veľmi zoširoka a mám obľúbeného autora v každom žánri. Ale skúsim sa vrátiť k jednému pre vašu blog tour. Tak teda  Diana Gabaldon pretože jej knihy v sebe kombinujú všetky prvky ktoré mám rada – dych berúcu akciu, excelentný štýl, dobré charakteristiky, ľúbostný príbeh, ktorý má hĺbku, dobre zvládnutý prieskum historických detailov a úžasné príbehy. Presne to sa snažím dosiahnuť  vo svojom vlastnom písaní.
(Alison Goodman - Eon)

Nemám jedného konkrétneho obľúbeného autora ale jedna autorka, ktorú som vždy mala rada je Tove Jansson. Bola to fínska spisovateľka, ktorá napísala sériu kníh o Mumínkoch. Boli písané ako detské knihy ale dospelí si ich ľahko prečítajú a užijú tiež. Sú plné skvelých bytostí, ktoré majú fantastické dobrodružstvá a sú nádherne napísané. Moja obľúbená kniha z tejto série je Moominland Midwinter.
(Pat Walsh – Crowfieldska kliatba)

Môj obľúbený autor bude Jane Austenová. Mám rada všetky jej knihy a užívam si ich rovnako zakaždým keď ich čítam znovu.
(Elizabeth Norris - Unraveling)

Mojim obľúbeným autorom je Fiodor Dostojevskij. Mám ho rád pretože píše ohromné príbehy, ktoré sa zaoberajú veľkými životnými otázkami. Ďalší autor, ktorého mám rád je J.D. Salinger, ktorý píše knihy o mladých ľuďoch, ako napríklad Kto chytá v žite.
(Francisco X. Stork – Marcelo spoznáva skutočný svet)

Hm, na prvý pohľad jasná otázka, ale pre mňa veľmi zákerná. Lebo hoci je to možno zvláštne, nemám obľúbeného autora ani autorku. Mám skôr obľúbené knihy, ktoré vo mne niečo zanechali... Nie je totiž ničím nezvyčajným, že autor, ktorý napíše skvelú knihu, môže vzápätí napísať príbeh, ktorý ma neosloví. Preto sa nezameriavam na spisovateľov ako takých, ale skôr na knihy  Spomeniem napr. Majster šarkanov (K. Hosseini), Trinásty príbeh (D. Setterfieldová), Zlaté dni (J. Deverauxová), Pokánie (I. McEwan), Tieň vetra (C. R. Zafón) atď.
(Marek Zákopčan – Nevinní zmätkári)

Mám mnoho obľúbencov je naozaj ťažké vypichnúť iba jedného. Myslím, že jeden autor, ktorý ma inšpiroval od mladosti bola Jilly Cooper. Ja MILUJEM všetky jej knihy. Nepíše YA ale keď som bola mladšia, YA ste veľmi v Írsku a Veľkej Británii nenašli. Prečítala som každú jednu z Jillinych kníh toľkokrát, že sa v podstate doslova rozpadli. V niektorých prípadoch som na druhej alebo tretej kópií tej istej knihy. LOL!
(Leigh Fallon - Carrier of the Mark)

Moji obľúbení autori sú Bret Easton Ellis, Milan Kundera, Joe Hill a Caitlin R Kiernan.
(Kendare Blake – Anna Dressed in Blood)

Mojim obľúbeným autorom je Agatha Christie. Obdivujem jej fantáziu a schopnosť vidieť príbeh a podať ho čitateľovi, prepracovaný do najmenších detailov.
(Vita Jamborová – Som bosorka)

Neviem si vybrať len jedného autora, pretože naozaj si cením prácu viacerých z nich a kvôli rôznym dôvodom. Alexandre Dumasa kvôli zložitým zápletkám, ktoré zamotáva, Jima Butchera za to, že spravil svet Harryho Dresdena tak úplne skutočným. Jane Austenovú kvôli dôvtipu a sile jej hrdiniek, Patriciu Briggs a Charlaine Harris pre čistú guráž ich hrdiniek. J.R. Tolkiena pre dych berúce ríše z iných svetov, ktoré vytvoril a tento zoznam by som dopĺňala donekonečna. Ak ma autor dokáže vtiahnuť do príbehu, udržať ma v ňom a donúti ma premýšľať o knihy dlho po tom ako ju dočítam, zaslúži si miesto v mojom srdci a na mojej poličke navždy.
(Linda Poitevin – Sins Of The Angels)

Môj najobľúbenejší autor všetkých čias je pravdepodobne Roald Dahl, ktorého obdivujem pre jeho schopnosť zmixovať humor a drámu v jednom príbehu a jeho úžasnú predstavivosť.
(Megan Crewe – Tak padne náš svet)

Hmm, som na vážkach medzi Cassandrou Clare a Sarah Dessen. Mohla by som ich knihy čítať celý deň!
(Heather Anastasiu – Glitch)

Povedala by som, že Dickens. Je majstrom charakteristiky a jedným z najlepších rozprávačov všetkých čias.
(Moira Young – Blood Red Road)

Môj obľúbený autor je Stephen King. Zbožňujem jeho knihy od teenagerských čias, predovšetkým preto, že vie ako napísať strašidelné príbehy, ktoré pôsobia reálne. I keď viete, že by sa to nikdy nemohlo stať aj tak tomu veríte. To je skvelé písanie.
(Gregg Olsen - Závisť)

Nemám jedného obľúbeného autora. Ak mám vymenovať tých, ktorých diela ma v poslednej dobe najviac zasiahli, tak na prvom mieste bude S. King, v jeho tesnom závese M. Zusak, McCarthy, S. Collins, C. Ahernová, C.R.Hydeová, R.Rolland... A prečo? Ich príbehy majú hĺbku, prinútili ma zamyslieť sa a dali mi viac, ako len pohodové chvíle pri čítaní.
(Miroslava Varáčková - Prežila som svet)

Je také ťažké si vybrať ale myslím, že vyberiem Johna Greena ako môjho obľúbeného autora. Prečítala som každú knihu, ktorú napísal a myslím, že je veľmi talentovaný. Jeho knihy ma rozosmejú a často aj rozplačú. Mám rada ak je autor schopný vyvolať v čitateľovi širokú škálu emócií.
(Lisa Schroeder – I Heart You, You Haunt Me)

Táto otázka je ťažká! No práve teraz by som povedala, že môj najobľúbenejší autor je...dočerta. Ja neviem. Keď ich je tak veľa! Tak teda poviem autora knihy ktorú som naposledy čítala, ktorým je Matthew J. Kirby autor knihy Icefall.
(Brodi Ashton – Everneath)

Ou! Ťažká otázka. Moja odpoveď sa mení zakaždým, keď prečítam knihu, ktorá sa mi zapáči. Autori, ktorých knihy si automaticky kúpim sú Sarah MacLean, Laura Griffin, Lisa McMann a áno...Suzanne Collins. Klasickí autori, ktorých som zbožňovala sú LM Montgomery, Harper Lee a Victoria Holt.
(Sophie Jordan – Draki)

Môj obľúbený autor je Dan Brown. Vytvára najnapínavejšie zápletky s historickými detailmi a konšpiračné teórie. Každá kniha sa mi prehráva v hlave ako film a to zbožňujem!
(Michelle Warren – Wanderdust)

Moja obľúbená autorka je Jaclyn Moriarty pretože je múdra a vtipná núti ma smiať sa tak hlasno až sa za to hanbím.
(Tera Lynn Childs – Sweet Venom)

Môj obľúbený autor je Anthony Trollope pretože jeho ženské postavy sú neuveriteľne komplexné (obzvlášť na dobu v ktorej písal) a jeho knihy sú skutočne dlhé a sú ich tony takže sa ti  nevyčerpajú dobre knihy na čítanie!
(Katie Alender - Bad Girls Don't Die)

Je tak mnoho autorov, ktorých obdivujem ale môj najobľúbenejší autor vôbec  je J.D. Salinger. Holden Caulfield bol moja prvá knižná láska. Keď som bola teenagerka šialene som sa zamilovala do „Kto chytá v žite“ a mala som pocit akoby bola kniha písaní len a len pre mňa. Ďalej som hltala všetky Salingerove úžasné práce a našla svet plný príbehov, ktoré ku mne prehovárali a postavy pri ktorých som túžila aby boli mojimi priateľmi. Čítam si jeho diela stále znova!
(Aimee Agresti - Illuminate)

Na prvom mieste môjho interného rebríčka autorov sa už pekne dlho drží jeden a ten istý. Fakt. A len tak sa toho fleku nechce vzdať... Chápem, je to lukratívne miestečko, vzhľadom na fakt, že zakaždým, keď sa ma spýta niekto takúto otázku, spravím mu peknú reklamu... ale... Jerome, prosím, nemohol by si tú poctu dopriať už konečne niekomu inému? Je naozaj pravda, že môj drahý Jerome, je v literatúre kapacita a čítanie jeho Franny a Zooey, alebo Kto chytá v žite sa len málokedy zaobíde bez sĺz (no a čo, keď aj smiechu) a niet sa čomu čudovať, že si naozaj vydobyl tú časť môjho srdca, ktorá je venovaná literatúre. Aj keď... myslím, že je nutné podotknúť, že v ostatnom čase zvádza Jerome poriadny súboj o svoje luxusné kresielko na vrchu rebríčka s Mr. Keroackom. Čo k tomu dodať. Len sa o mňa pobite, chlapci. Dotoho! Ako za starých rytierskych čias!
(Dominika Spodniaková - Súboj lásky)

Nedokážem povedať, kto je najobľúbenejší. Môžem povedať, že čítanie knihy Sto rokov samoty mi zmenilo život. Skutočne som cítila, že niekto urobil niečo úplne nemožné. Cítim úplnú pokoru voči Gabrielovi Garciovi Marquezovi.
(Julianna Baggott – Pure)

Veľa čítam a zbožňujem veľa autorov, ale ak by som si mala vybrať jednu alebo jedného určtie by som si vybrala Michelle Zink - autorku Proroctva sestier a jej novinky, A Temptation of Angels. Vlastním každú knihu ktorú kedy napísala a neviem sa dočkať kedy sa jej najnovšia kniha dostane na poličky kníhkupectiev. Michelle má nádherný rozprávačský dar, ktorý prechádza skrz jej písanie. Vie transportovať svojich čitateľov do hocijakého času, ktorého si praje cez stránky a to ma naozaj upútalo. Mala som možnosť sa s Michelle stretnúť na niektorých podujatiach a je taká úžasná osoba ako jej postavy, ktoré vytvorila.
(Jennifer Murgia – Angel star)

Nie je žiadnym tajomstvom, že mojou najobľúbenejšou autorkou je Diana Wynne Jones, pre kombinovanie mýtov, čarov a humoru.
(Maggie Stiefvater – Triaška)

* * *

A ešte menšia štatistika, ktorá mi nedala jednoducho pokoj pri týchto odpovediach.  Takže, kto sú štatisticky najobľúbenejší autori?  O prvé miesto sa nám delia majster hororu Stephen King, autor Pána prsteňov J.R.R. Tolkien a Joanne K . Rowlingová a tá, ktorej vďačíme za pána Darcyho a teda Jane Austenová. Na druhej priečke skončil Roald Dahl, J.D. Salinger a Gabriel Garcia Marquez. A na tretom mieste je Agatha Christie, Neil Gaiman, Suzanne Collins a Lev Nikolajevič Tolstoj

1. Stephen King, J.R.R. Tolkien, Joanne K. Rowlingová, Jane Austen
2. Roald DahlJ.D. Salinger, Gabriel Garcia Marquez
3. Agata Christie, Neil Gaiman, Suzanne Collins, Lev Nikolajevič Tolstoj

Tak a to je už odo mňa naozaj všetko dúfam, že niektorí tento článok prežili až do konca. :D

A teraz sa pozrite aj na ostatných blogerov, ktorí sa zapojili do blog tour. :)

6 komentárov:

  1. Wow, tak tohle byla teda megaautorská smršť! :) I když jejich díla jsem četla jen od zlomku zde jmenovaných (ať už zpovídaných nebo těch, co se často vyskytovali), bylo vážně hodně zajímavé si toto přečíst^^
    A máš můj obdiv za množství autorů, které jsi vyzpovídala :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. no tak j u mna su niektori este len v to read liste ale su velmi mili :) mas pravdu aj pre mna bolo zaujimave vidiet kto je vlastne ich oblubeny autor :) heh diki :) nebyt ich ochoty za ktoru im dakujem tak by ich tu tolko neblo a niektori odpovedali aj napriek horiacim terminom zaco maju zasa moj obdiv :)

      Odstrániť
  2. súhlasím s Jennifer E. Smith – Štatistická pravdepodobnosť lásky na prvý pohľad - Harry Potter je veľký dar pre ľudstvo 8)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Páni! To byl dlouhý článek! :D Máš můj obdiv za to, že jsi zvládla napsat tolika autorům a od všech je hrozně moc milé, že ti odpověděli. :)) Některé ty odpovědi jsou dost zajímavé a je pěkné zjistit, že autoři mají často rádi stejné spisovatele jako já, třeba. :D :)) Vážně moc pěkný článek a zajímavá otázka! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ty mas moj obdiv ze si ho precitala cely. :D Necakala som, že mi ich tolko odpise lebo nie kazdy ma cas ale boli velmi mili a i napriek tomu ze pisu momentalne nasli si cas na odpoved co si skutocne cenim. :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentujete moje články, veľmi si to cením. Snažím sa na každý komentár, skôr či neskôr odpovedať. :) Prosím vás, nepoužívajte v komentároch vulgárne a urážlivé slová.