piatok 24. augusta 2012

Guillermo del Toro, Chuck Hogan – Nákaza (Upírska trilógia #2)

Autor: Guillermo del Toro, Chuck Hogan
Originál názov: The Fall
Počet strán: 264
Rok vydania: 2011
Vydavateľstvo: IKAR
Anotácia: Druhý diel upírskej trilógie, pokračovanie úspešných Žihadiel. Na planétu padá súmrak, nočné príšery obsadzujú Zem. New York a postupne aj zvyšok sveta podliehajú nákaze, ktorá mení ľudí na upírov. Žiaľ, len málokto vie, aká je skutočná príčina epidémie, a tak sa zdá, že Majster –zlovestný prastarý upír – čoskoro ovládne svet. Na čele vzdoru stojí čudná hŕstka odhodlaných. Ak chcú odvážlivci zastaviť pád ľudstva, musia stoj čo stoj získať vzácnu ručne písanú knihu. V jej strieborných doskách je ukrytý kľúč na vykynoženie nemŕtvych...

Nákaza je druhou knihou z upírskej trilógie ktorá vznikla spoluprácou režiséra Guillerma Del Tora a autora Chucka Hogana. Na začiatku sa oboznámime s dianím po skončení prvej knihy. Dozvedáme sa, že New York nie je tým mestom akým býval. Navždy sa zmenil. Nocou sa ulicami plížia upíri a hľadajú, kde by šírili svoju nákazu. Z ľudí sa stala lovná zver skrývajúca sa pred nebezpečným predátorom. Avšak nielen New York ale i každý kút sveta postihol rovnaký osud, ktorým sa začína súmrak nad ľudskou civilizáciou.

Opäť sa stretávame s malou nesúrodou skupinkou odvážlivcov snažiacou sa odvrátiť už temer neodvrátiteľné a to zachrániť ľudstvo pred zánikom. Každý z nich sa na začiatku knihy musí vyrovnávať so svojim zlyhaním či už Abrahám so svojim nezdarom v snahe zabiť Majstra a tak odvrátiť jeho plány, ktorý mu nedá pokoj alebo Eph so snahou pomôcť svojej rodine, ktorá mu nevyšla úplne podľa jeho predstáv. Na scéne sa nám objavia aj nové postavy a noví spojenci v boji proti jednému z prastarých upírov. Sama som bola prekvapená spojenectvami, ktoré vznikli. Ale ako sa vraví zúfalé časy si vyžadujú zúfalé činy a že genocída ľudskej rasy je jednou z týchto zúfalých situácií je jasné hádam každému. Ak teda práve nie ste jedným z upírov, ktorí o to úporne usilujú. 
Druhá knihy série býva zväčša tou pomyslenou skúškou či autor dokáže pokračovať tam, kde skončil v diely prvom. Či dokáže nadviazať a pokračovať v tempe, ktoré si sám udal. Chuck Hogan a Guillermo Del Toro skvele  nadviazali na prvý diel a na rozdiel od neho sa úvodu pochopiteľne venovalo len pár strán kde sme sa oboznámili s postupom upírskej pliagy svetom. Po nich opäť nasadáme na rozbehnutý vlak plný akcie, strachu a krvi. Občas nám autori ponúknu oddych v podobe flashbackov zo života Abraháma Setrakiana, ktoré boli pre mňa vítaním spestrením knihy, vďaka, ktorým som pochopila kde tu isté súvislosti, ktoré by mi bez nich asi unikli.

Autorská dvojica zasa raz dokázala, že vie napísať napínavý príbeh pri ktorom vám budú naskakovať zimomriavky. Príbeh plný chaosu, boja o život, ktorý je popretkávaný mytológiou. Príbeh, ktorý nedáte z rúk pokiaľ neobrátite poslednú stránku knihy. Nákaza je skutočne vydareným pokračovaním tejto trilógie a ja už sa neviem dočkať záverečnej časti. Pretože to najlepšie máme ešte len pred sebou. 

Posledný diel Upírskej trilógie pod názvom Večná noc vychádza vo vydavateľstve Ikar už čoskoro a to 4.9. 2012.

Knihu si môžete zakúpiť napríklad TU.

Moje hodnotenie:

4 komentáre:

  1. Další pro mě neznámá série :) Upíroviny mi zatím moc nesedly (kromě VA), ale rozhodně to nevzdávám :D Tohle vypadá jako něco, kde jsou upíři, a zároveň to není slaďárna = přesně to pravé pro mě :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. nie nie nic nasladle to nieje :) tu su to bestie ktore chcu proste len zabijat a sirit nakazu a tym tvorit novych upirov :)

      Odstrániť
  2. 8) už som čítala recenziu aj na 1. diel, zdalo sa mi to veľmi zaujímavé 8) takže raz to možno skúsim 8)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentujete moje články, veľmi si to cením. Snažím sa na každý komentár, skôr či neskôr odpovedať. :) Prosím vás, nepoužívajte v komentároch vulgárne a urážlivé slová.