štvrtok 26. júla 2012

Vita Jamborová - Som bosorka

Autor: Vita Jamborová
Názov: Som bosorka
Počet strán: 488
Rok vydania: 2012
Vydavateľstvo: Motýľ
Anotácia: Pôvabnú červenovlasú Adrianu zaujal kamarátkin prsteň nevšedného tvaru s rubínovým očkom, a tak ju poprosila, či si ho môže vyskúšať. Keď si ho nastokla na prst, zasiahla ju neuveriteľne silná vlna záhadnej energie. V tej chvíli pochopila, že získala nadprirodzené schopnosti, to však netušila, že vďaka nim vykročí na osudom určenú cestu, aby splnila svoje poslanie. Nastúpi do tímu bohatého hľadača pokladov ako jeho asistentka a zúčastní sa na pátraní po záhadnej starožitnosti. Dobrodružné pátranie po zlatom kľúči, ktorý sa zvláštne podobá na prsteň jej kamarátky, privedie Adriane do cesty dvoch osudových mužov, s ktorými prežije intenzívny vzťah. Keď prichádza okamih voľby, je pre ňu veľmi ťažké vybrať si lásku jedného z nich. Vďaka svojim nadprirodzeným schopnostiam však prežije dva plnohodnotné životy. Na svojich cestách stretne pozoruhodných ľudí., ocitne sa v rozličných historických obdobiach i miestach a často musí riešiť životunebezpečné situácie. Priateľstvo s ďalším nevšedným mužom, ktorý má tiež nadprirodzené schopnosti, Adriane pomôže splniť poslanie, na ktoré bola predurčená. Na rozdiel od nej tento muž vždy vie, odkiaľ jej hrozí nebezpečenstvo. Vie ju usmerniť aj zachrániť život, pretože obaja sú neustále pod dohľadom nepriateľov, ktorí sa ich pokúšajú zlikvidovať... V Adrianinom živote sú dvaja muži, dve záhady a jeden sľub, ktorý bude musieť splniť za každú cenu. Aká je to cena a čo je osudom ryšavej bosorky?

Ryšavá bosorka
Adriana je, ako sa po pár stránkach dozvieme, čarodejnica. Bosorka. Za čo vďačí náhode. Alebo je to osud? Je hrdinkou, ktorá vám musí padnúť do nôty. Je sebavedomá, samostatná a cieľavedomá. Vie čo chce a ide za tým čo cíti, že je správne a v čo verí. Veru nepotrebuje žiadne vodenie za ručičku má svoj život pevne v rukách. Ja som si ju obľúbila už po pár stránkach a v priebehu knihy ma len utvrdila v tom, že je skutočne hrdinkou zo všetkým čo k tomu patrí. Neraz sa ocitla v situáciách, kde by to už asi mnohí vzdali v situáciách kde šlo nielen jej ale aj jej blízkym o veľa, ba o všetko. No v každej situácií si dokázala poradiť.  

Láske nerozkážeš
Ani v tejto knihe sa nevyhneme láske alebo v tomto prípade láske na prvý pohľad. Tou Adrianinou je Ardet, ktorého prvýkrát stretne na recepcii veľvyslanectva kde pracuje jej otec. O niečo neskôr ich cesty spojila dohromady náhoda a Adriana sa stala asistentkou Ardeta, bohatého profesora a vášnivého hľadača pokladov. I keď je ženatý vôbec ho netrápi čo si o jeho vzťahu s mladou Adrianou myslí jeho rodina a okolie a tak si obaja užívajú tento „zakázaný“ vzťah. Po pravde Ardet nebol tým hrdinom, z ktorého by som padla na zadok ako Adriana. Na môj vkus sa voči nej správal dosť majetnícky, čo mi voči nej prišlo dosť obmedzujúce ale čo na tom ak bola Adriana spokojná. Ale i napriek týmto mojim výhradám by nikto nemohol ani na okamih zapochybovať, že ju nadovšetko miluje.
Ak nebol Ardet tým „princom“, ktorý by ma ohúril François, jeho osobný strážca ním jednoznačne bol. François je zaľúbený do Adriany avšak svoje city voči nej skrýva nielen pred ňou. Tá mu prezradí svoje tajomstvo o tom kým v skutočnosti je a tak sa François stane viac ako jej priateľom. Je osobou, ktorej sa môže so všetkým zdôveriť. Bol osobou, ktorej Adriana verila takmer rovnako ako Ardetovi. François sa okamžite zaradil medzi moje obľúbené postavy svojou povahou ma očaril a bola som rada za každý moment, kedy sa objavil. François mal proste štýl. Mal to čo mi u Ardeta chýbalo.

Tí druhí
Okrem spomenutých postáv sa môžete tešiť na celú paletu charakterov, ktoré vám ulahodia alebo ich zatratíte, každopádne budete zvedaví na ich osud nech už ich počínanie je akékoľvek. Najvýraznejšie u mňa zarezonovali dve mená, Viktor a Simon. Či už jedného alebo druhého bolo ťažké odhadnúť. Niekedy ľudia niesú tým čím sa zdajú a na Viktora a Simona to presne sedí ani jeden nebol tým čím sa zo začiatku zdal byť a sama som bola veľmi prekvapená a presvedšila som sa, že prvý dojem dokáže človeka oklamať. 

Potulky Európou
Kniha je rozdelená na tri časti – V pasci, Amulet fortuny a Tajomstvo času. V každej jednej z nich nás autorka zavedie do rôznych kútov Európy. Spolu s Adrianou navštívime aj gondolami známe Benátky, okúzľujúci Paríž, stovežatú Prahu alebo upršané no krásne Anglicko. Každé jedno miesto som si patrične užívala, vďaka tomu ako autorka prostredie vykreslila som si pripadala ako by som sa na tých miestach ocitla spolu s postavami knihy.

Fantasy po prvé
Som bosorka je prvotinou Vity Jamborovej v žánri fantasy, ktorá sa jej skutočne vydarila. Aj keď ja osobne by som túto knihu neškatuľkovala do jedného žánru pretože v nej možno nájsť prvky aj iných napríklad krimi, ktorému sa autorka venuje taktiež. Kniha nie je ďalšou v rade YA fantasy kníh, pod ktorými sa prehýbajú pulty kníhkupectiev. Ani sa v nej nenachádzajú teenageri riešiaci svoje všetečné problémy. Veru nie. No ak aj vy máte chuť nachvíľu sa vzdialiť a siahnuť po niečom, kde je hrdina zrelou dospelou osobou táto kniha určite stojí za vašu pozornosť a verím, že sa vám bude páčiť a budete si ju užívať rovnako ako ja.

Slovko na záver
Kniha Som bosorka je príbehom Adriany a v troch častiach zachytáva jej životný príbeh plný napätia, nečakaných zvratov, lásky, nenávisti, pomsty. Príbeh, ktorý si vás podmaní a nedovolí vám knihu odložiť. Kto má rád tajomno, záhady, napätie, humor, ktoré sú do príbehu votkané rozhodne neoľutuje ak po tejto výnimočnej knihe siahne.

Moje hodnotenie:

Veľmi pekne sa chcem podakovať samotnej autorke za poskytnutie recenzného výtlačku.

Knihu si môžete kúpiť napríklad TU.

2 komentáre:

  1. To znie vážne skvele.^^ Som rada, že máme na Slovensku podobných autorov.:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. tak to veru aj ja som rada nikdy som extra slovenskych autorov necitala ale momentalne mam par oblubencov co stoja za to :)

      Odstrániť

Ďakujem, že komentujete moje články, veľmi si to cením. Snažím sa na každý komentár, skôr či neskôr odpovedať. :) Prosím vás, nepoužívajte v komentároch vulgárne a urážlivé slová.