streda 16. mája 2012

Miroslava Varáčková - Prežila som svet

Autor: Miroslava Varáčková
Názov: Prežila som svet
Počet strán: 216
Rok vydania: 2011
Vydavateľstvo: Motýľ
Anotácia: Volám sa Ela a som jedna z tých, čo prežili. Prišla som o svoju rodinu, priateľov, susedov a vo svojich sedemnástich rokoch som ostala celkom sama. Kedysi som chodila do školy, so spolužiačkami do kina, či len tak sa flákať mestom. Dýchala som čistý vzduch a jedla čerstvé rožky. Teraz väčšinu času trávim v starej stuchnutej pivnici a deň, kedy mám plný žalúdok, môžem pokojne nazvať šťastným. Volám sa Ela a som jedna z tých, čo prežili...Napínavý príbeh zakázanej lásky, ktorá sa rodí v čase úpadku civilizácie. Svet je v ruinách, budúcnosť neistá, boj o život neúprosný. Podľahne Ela nádeji a túžbe milovať? Vráti jej ukrývaný vzťah do duše svetlo, alebo ju uvrhne do ešte väčšieho zúfalstva? A... prežije Ela vôbec najbližšie svitanie?

Volám sa Ela...
Ela je tá ktorá prežila. Tá, ktorá prežíva na troskách sveta, kde vás jediný nesprávny krok môže stáť krk. Nezostalo z neho takmer nič čo tak dôverne poznala. Život sa pre ňu stal každodenným bojom o vlastnú existenciu. Deň čo deň uniká smrti, ktorá sa plíži ruinami v podobe Dohliadačov. Ela dala sľub,  vďaka ktorému sa drží nad vodou. Sľub, že sa zo všetkých síl pokúsi prežiť. A tak sa o to s jedinou fotografiou rodiny, psíkom Peggy, tým posledným čo jej zo života z pred pár rokov zostalo pokúša. Ela je veľmi nedôverčivá a obozretná. Kto z nás by v jej situácií nebol? Ja by som si k tomu isto pričítala aj paranoju a ktovie čo ešte. Isto by som nemala ani štipku z odvahy, ktorú má Ela. A vzpierať sa tomu čo sa javí nevyhnutné a čaká, kedy poľavíte to si jej vyžaduje skutočne dosť.

Alex...
Je jedným z Dohliadačov, ktorí sliedia v ruinách mesta a hľadajú tých čo prežili. Patrí k Čistým, ktorí prebrali vládu nad svetom, z ktorého urobili len hŕbu trosiek. Ela mu neverí pretože patrí medzi tých, ktorí jej zničili život. No po tom čo ju neraz zachráni pred Dohliadačmi si dáva otázku prečo to urobil.  Prečo je iný?  Spolu s ňou  zisťujeme, čo je za Alexovým správaním. Prečo ju vlastne chráni pred ostatnými Čistými i napriek tomu, že za odhalenie mu hrozí možno aj smrť. Alexa sa jednoducho nedá si neobľúbiť. Je jednou z tých postáv, ktorá vám okamžite učaruje svojou osobnosťou. 

Romantika na počkanie...?
Ani náhodou. Vzťah Ely a Alexa nie je jedným z tých rýchlo kvasených vzťahov, kde po  prvom letmom pohľade hrdinovia vedia že toto je tá láska na celý život či až za hrob. Tu celý vzťah hlavných hrdinov plynie pomaly, postupne. Od nenávisti voči tomu kým Alex je, cez zvedavosť prečo jej pomáha, vďačnosť až po lásku. Presne tento typ vzťahov ja uprednostňujem. Je reálnejší a preto nie je vôbec ťažké mu uveriť.

Keď sa história opakuje...
Čistí, Dohliadači, tábor, vyvražďovanie. Každému, kto aspoň trochu ovláda základy histórie 20-teho storočia musí byť jasná podobnosť s genocídou počas 2. svetovej vojny. Autorka si vzala námet práve z týchto nie veľmi lichotivých udalostí minulosti a pretvorila ich do pútavého príbehu z budúcnosti. Mala som veľmi zvláštne a znepokojivé pocity pri čítaní tejto knihy, ktoré pramenili práve z tohto opakovania dejín.  Kniha vás núti sa zamyslieť či sa takéto niečo skutočne nemôže stať. Nemôže sa história znova zopakovať? Nemôžu sa znova  vrátiť hrôzy, ktoré by mali patriť na smetisko dejín? Čo ak o niekoľko rokov budeme len premýšľať aký bol svet kedysi? Čo ak sa svet rúti presne do takejto budúcnosti? Presne toto mi vírilo hlavou. Bolo desivé si predstaviť, že by sa to mohlo stať a všetko čo poznáme, ľudia ktorých poznáme by boli nenávratne preč.

Dystópia z domova...
Ocitáme sa v roku 2034, ktorý nie je tak vzdialený súčasnosti ako tomu býva v iných dystopických príbehoch „z dovozu“. No práve to robí tento príbeh reálnejším. Uveriteľnejším. Siahnuť po tomto žánri nebolo pre autorku zlou voľbou.  A veruže sa ho zhostila výborne. Prežila som svet nie je prvou knihou ktorú som od Mirky Varáčkovej prečítala a tak som vedela, že ma táto kniha nesklame. A nesklamala. Jej štýl ma opäť vtiahol do deja a ja som sa razom skrývala v ruinách mesta spolu s Elou. Spolu s ňou som prežívala jej príbeh popretkávaný strachom, hrôzou no i láskou. Kniha je plná zvratov a ja sama som sa často krát prichytila ako nechápavo pozerám, čo sa to deje. Každému kto má rád nové neokukané príbehy môžem knižku Prežila som svet len odporučiť. Verím, že takisto ako  ja nebudete sklamaní.

Slovíčko na záver...
Prežila som svet je príbeh z budúcnosti, ktorá sa však nápadne podobá na našu nechvalnú minulosť. Je príbehom Ely, jej boja o prežitie vo svete, ktorý je zmietaný strachom a smrťou. No i v tom najhoršom sa dá objaviť čosi krásne a tak Ela vo všetkej tejto zlobe nájde lásku. Nájde ju tam kde by ani nemala byť.  A tak nielen sľub, ktorý dala otcovi ale i tento cit ju drží nad hladinou. Medzi životom a smrťou.

Moje hodnotenie:

2 komentáre:

  1. Pekne napísané.=) A hej, kniha bola super, i keď ja som čakala ešte dačo iné...:) A "čo ak sa minulosť skutočne bude opakovať?!" - máš pravdu, tiež ma to chytalo.=)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. dakujem :) no hej tato kniha ta fakt nuti sa zamysliet kde tento svet skonci a ako dopadne takze az mrazi pri predstave takejto buducnosti :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentujete moje články, veľmi si to cením. Snažím sa na každý komentár, skôr či neskôr odpovedať. :) Prosím vás, nepoužívajte v komentároch vulgárne a urážlivé slová.