streda 2. novembra 2011

Lauren Kate - Súženie /Padlí anjeli #2/

Autor: Lauren Kate
Názov: Súženie
Originál názov: Torment
Počet strán: 296
Rok vydania: 2011
Vydavateľstvo: IKAR
Anotácia: Peklo na zemi. To prežíva Luce, keď nemôže byť so svojím padlým anjelom Danielom. Trvalo večnosť, kým sa znova našli, a on jej teraz vraví, že musí odísť. Len na tak dlho, kým nechytí Vyhnancov – nesmrteľných, čo ju chcú zabiť. Daniel ukryje Luce na Shoreline, škole, ktorá sa nachádza na skalnatom kalifornskom pobreží a navštevujú ju nezvyčajne nadaní študenti – nefilimovia, potomkovia padlých anjelov a ľudí. Tu sa Luce dozvie, čo sú tiene a ako s ich pomocou môže nazrieť do svojich minulých životov. No čím viac sa Luce dozvedá, tým väčšmi podozrieva Daniela, že jej neprezradil všetko. Čosi skrýva – čosi nebezpečné. Čo ak nie je pravda to, čo jej Daniel povedal o minulosti? Čo ak je Luce v skutočnosti súdené byť s niekým iným?

Súženie, snáď výstižnejší názov táto kniha ani nemohla dostať. Prvá kniha tejto série sa mi skutočne páčila a tešila som sa na pokračovanie. No stáva sa, že keď sa človek teší môže sa sklamať. A práve druhá kniha série Padlí anjeli bola pre mňa takýmto sklamaním.


Po udalostiach z Meča a kríža sa Daniel rozhodne Luce skryť a jediným vhodným miestom sa javí byť Shoreline. A tak sa  Luce opäť ocitá v novej škole a medzi novými ľuďmi. A niektorí tak veľmi ľuďmi ani niesu. Ako na Meči a kríži aj tu sa nájde zaujímavá zbierka osobností. Luce tu stretne svoje obdivovateľky Jasmine a Dawn netušiac že jej vzťah s Danielom sa stal už legendou, odmeranú spolubývajúcu Shelby a od začiatku milého Milesa, ktorého prítomnosť ju donúti sa zamyslieť nad vzťahom s Danielom.

No zmenou okrem prostredia akosi prešla aj Lucindina osobnosť. V poslednom čase mám šťastie na knihy kde hrdinky trpia akýmsi „Belliným syndrómom“ nevedia pomaly samostatne ani len dýchať nieto ešte premýšlať. Bohužiaľ je to tento krát aj prípad Luce. Bez rozmyslu sa vrhá do akejkoľvek situácie, ktorá sa jej naskytne bez toho, aby predtým akokoľvek zvážila všetky pre a proti a hlavne vyhodnotila nakoľko je pre ňu nebezpečná. Veď prečo aj. Stačí si počkať na dajakého toho záchrancu.

A aby nebola sama v nesprávnych rozhodnutiach pridá sa k nej samozrejme aj Daniel. Sám snažiac sa ju chrániť ju odvedie do Shoreline s tým, že s ňou nebude, aby ju neohrozil. No samozrejme mu to nevydrží ani deň (kto by to aj bol čakal)  a večer čo večer sa objavuje pri jej okne pretože bez nej nemôže tiež pravdepodobne ani dýchať. Žeby nebezpečenstvo, pred ktorým ju chcel chrániť už zázrakom nehrozilo? Ktovie. 

Pri každom stretnutí nás čaká scéna ako vystrihnutá z romantických filmov. A akékoľvek nadšenie z romantickej chvíľky však opadáva pretože tá istá scéna sa opakuje pri každom Danielovom príchode. Je to ako keby ju autorka kopírovala. Danielov príchod, pobozká Luce, zalietajú si. A takto stále dookola.

Niečoho zaujímavého sa konečne dočkáme (teda tí, ktorí to vydržali) až na záver knihy. No i tu sa musí samozrejme Luce prejaviť ako celkom vydarené dvojča Belly. A opäť sa vrhá strmhlav do nebezpečnej situácie napriek Danielovým príkazom alebo prosbám.

Celkovo sa mi však táto kniha veľmi dobre čítala. Prečítala som ju za jediný deň a po tom ako ju autorka ukončila seriálovým štýlom Pokračovanie nabudúce...  a i napriek všetkým negatívam ma zvedavosť núti čakať a premýšľať čo si pripravila v ďalšom pokračovaní.

Moje hodnotenie:

3 komentáre:

  1. Nie len že mi Luce pripomína Bellu, ale i Daniel Edwarda :D Mám pocit, že je to ako cez kopirák v Nove :D Edward odíde, aby mala Bella pokoj a ona sa začne lepiť na kohosi iného a robí debiliny, len aby sa nepovedalo :D

    Pekná recenzia. Pádu som dala 2*, fakt netuším čo z tohto u mňa vzíde :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. tak jeho som tak podrobne neskúmala ale Luce to je do očí bijúce :D ale tak ono takých postáv je dosť v poslednej dobe že z toho môžem urobiť top 10 normálne :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Cha :D super recenzia, bavila som sa :) A vieš čo, nie len milión Bella hrdiniek je teraz všade, ale celých nakopírovaných Twilightov a skvostov, kde sa dvaja milujú takou láskou, až to čitateľa bolí...

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentujete moje články, veľmi si to cením. Snažím sa na každý komentár, skôr či neskôr odpovedať. :) Prosím vás, nepoužívajte v komentároch vulgárne a urážlivé slová.